15 Geboden voor het beleggen in aandelen

15 Overwegingen voor beleggen in aandelen die leidend zijn bij Morningstars eigen beleggingsstrategie. Ze klinken soms logisch en voor de hand liggend, maar het kan geen kwaad er op zijn nog eens op te wijzen. Want beleggers handelen niet altijd logisch en rationeel.

Maarten van der Pas 07 februari, 2013 | 13:56
Facebook Twitter LinkedIn

Deze beleggingsgeboden zijn niet in stenen tafelen gehouwen. In een tijd dat beleggen volledig is gedigitaliseerd komen ze op digitale wijze tot u. Maar dat doet niets af aan de importantie. Ze klinken soms logisch en voor de hand liggend, maar het kan geen kwaad er op zijn nog eens op te wijzen, zo leert de ervaring. Want beleggers handelen niet altijd logisch en rationeel.

1. Aandelen vertegenwoordigen een eigendom in een onderneming en zijn niet alleen maar stukken papier die verhandeld kunnen worden. Een belegger moet denken en handelen als eigenaar van de onderneming.


2.
Als aandelen stukken eigendom van een onderneming zijn dan moet je aandelen waarderen als ondernemingen. De waarde van een onderneming is de geschatte waarde van alle toekomstige kastromen die ze kan genereren.


3.
Zoals de bekende econoom en grondlegger van het waardebeleggen Benjamin Graham al schreef, is de markt op korte termijn een verkiezingspeiling waar de waan van de dag regeert. Op lange termijn is de markt een weegschaal die doorslaat naar de ware intrinsieke waarde van een onderneming. Koop in dalen (als aandelen niet in trek zijn) en verkoop op pieken (wanneer de euforie overheerst).


4.
Er zijn twee manieren om geld te verdienen op de aandelenmarkt: 1) bezit ondernemingen die in de loop van de tijd in waarde toenemen. 2) Koop aandelen beneden hun intrinsieke waarde of fair value en wacht totdat de markt de waarde erkent. Pas beide manieren toe.


5.
Ondernemingen die over sterke, duurzame concurrentievoordelen beschikken (een 'wide economic moat' in de terminologie van Morningstar) zullen meer in waarde toenemen dan bedrijven zonder een goede concurrentiepositie. Ondernemingen die de concurrentie de baas kunnen zijn het beste uitgerust om te overleven in een neerwaartse economie. Focus op deze ondernemingen, want hun concurrentievoorsprong beschermt hun winstgevendheid.


6.
Een voorsprong verkrijgen op andere beleggers door beter geïnformeerd te zijn is tegenwoordig vrijwel onmogelijk. De mens is feilbaar en veel beleggers worden geprikkeld om op korte termijn snelle winst na te jagen. Behavorial finance is legitiem, beleggers redeneren niet altijd op een logische manier en hun beslissingen worden ook gestuurd door psychologische, sociologische en irrationele overwegingen. Een voorsprong op andere beleggers kan wel worden bereikt met een beter langetermijnperspectief.


7.
Binnen de eigen cirkel van competenties blijven is belangrijk. Ben niet bang om ‘ik weet het niet’ te zeggen en/of iets ‘te moeilijk’ te vinden. Om een honkbal-metafoor te gebruiken: bij beleggen worden de slagen niet geteld en geldt er geen three strikes out. Een belegger kan geduldig zijn en wachten totdat de echte goede mogelijkheden zich voordoen voordat hij zijn slag slaat.


8.
Handelen om het handelen is schadelijk omdat transactiekosten het rendement dramatisch kunnen verlagen. Streef naar het minimaliseren van kosten, belastingen en vergoedingen.


9.
Een belegger moet net zo veel op de waarde van aandelen focussen als op de koers. Als hij wel de koers weet maar niet de waarde, weet hij niets. Iemand wordt een betere atleet door te trainen, niet door op het scorebord te kijken.


10.
Waardering doet er toe. Een te hoge koers betalen voor een aandeel kan leiden tot een teleurstellend rendement, zelfs als de betreffende onderneming fantastisch presteert. Kijk naar situaties waar een onderneming moet voldoen aan lage verwachtingen, of deze moet overtreffen, en die zijn ingeprijsd door de markt.


11.
Er is een grens aan het effect van diversifiëren van een beleggingsportefeuille. Spreiding van beleggingen is belangrijk, niet alle eieren in één mandje, maar het kan goede beleggingsideeën en buitengewone rendementen verwateren. Het kan veiliger zijn om minder mandjes te hebben, zodat de eieren beter in de gaten kunnen worden gehouden.


12.
Hoe groter de kans op een lage verhouding tussen de koers en de intrinsieke waarde of fair value, hoe groter het gewicht van een aandeel in een beleggingsportefeuille zou moeten zijn (als al het andere gelijk blijft). Een koers/fair value verhouding kleiner dan 1 betekent dat het aandeel ondergewaardeerd is.


13.
De toekomst is inherent onzeker en een belegger moet dan ook altijd een veiligheidsmarge aanhouden. Hoe onzekerder de situatie, hoe groter de veiligheidsmarge.


14.
Houd altijd de kansen in de gaten en ben niet bang om een goede positie te verkopen om een fantastische mogelijkheid te kopen.


15.
Beleggen is een multidisciplinaire exercitie. Ga overal op zoek naar informatie. Kijk voor wijsheden op onconventionele plaatsen en houd altijd een oog op beleggingsmogelijkheden.


Deze 15 overwegingen hebben zich bewezen bij de modelaandelenportefeuilles die Morningstar zelf aanhoudt. En er zijn geen reden om aan te nemen dat ze in de toekomst niet langer winstgevende richtlijnen zullen blijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten