Robeco: van Rotterdam via Utrecht naar Tokyo

Morningstar ziet geen reden om beleggingsfondsen van Robeco "under review" te zetten nu overname door Orix definitief is. Wat krijgen de Japanners eigenlijk in handen?

Maarten van der Pas 19 februari, 2013 | 14:38
Facebook Twitter LinkedIn

Dat het Japanse financiële concern Orix zijn oog had laten vallen op Robeco zong al een tijd door de markt en eind vorige week werden de geruchten van een op handen zijnde overname erg sterk. Dinsdag maakte Rabobank bekend dat het zijn vermogensbeheerder Robeco verkoopt aan Orix.

Details van de deal: de Japanners nemen voor EUR 1,94 miljard een belang van 90 procent in Robeco, Rabobank houdt een deelneming van 9,9 procent en zegt zich in te blijven zetten voor Robeco’s zakelijke activiteiten. Ook wordt de bank aandeelhouder in Orix. Alle bankactiviteiten van Robeco gaan over naar Rabobank.
Voor Rabobank past een eigen vermogensbeheerder niet meer in de strategie, omdat de bank naast fondsen van Robeco inmiddels ook producten andere fondshuizen aanbiedt. De opbrengst kan de coöperatieve bank goed gebruiken om zijn kapitaalbuffers te versterken.

Orix wil met Robeco wereldwijd groeien in vermogensbeheer en ziet Robeco dan ook als een strategische overname. Robeco wil op zijn beurt profiteren van het sterke netwerk van Orix in Azië en het Midden-Oosten en ziet daar mogelijkheden voor pensioen- en asset management. De Japanse financiële dienstverlener is al langer op overnamepad en kocht in 2010 al het Amerikaanse Mariner Investment Group.

Orix verwacht 4 tot 5 maanden nodig te hebben om toestemming te krijgen van de betreffende toezichthouders in diverse landen waaronder Nederland, Luxemburg en de Verenigde Staten.

Tokyo
Morningstar ziet mede op basis van een gesprek met Peter Ferket en Chris Suiker, respectievelijk CIO equity en co-head investment products en managing director sales and marketing bij Robeco, voorlopig geen reden om de beleggingsfondsen van Robeco ‘under review’ te zetten. Het management van Robeco blijft aan, met Roderick Munsters als topman en Orix zegt achter de strategie te staan die Munsters in 2010 heeft ingezet. Het enige verschil is dat de Robeco-topman voortaan aan Tokyo rapporteert in plaats van Utrecht.

Mede door de blijvende betrokkenheid van Rabobank –de bank blijft een belang van 10 procent in Robeco houden en bezet een zetel in de Raad van Commissarissen – is er niet de verwachting dat Rabobank opeens vermogen uit de fondsen van Robeco zal trekken. Er is de laatste maanden ook geen opvallend personeelsverloop geweest bij Robeco waarbij fondsmanagers zijn vertrokken.

Nostalgie
Niet dat ik door nostalgische gevoelens wordt overmand en het jammer vind dat Robeco niet meer in Nederlandse handen is, maar Robeco is toch vaderlandse beleggingsgeschiedenis. Opgericht in 1929 als het Rotterdamsch Beleggings Consortium door prominente zakenmannen in de havenstad. Ik zie dan het vooroorlogse Rotterdam voor me, een nog ongeschonden Coolsingel, mannen met hoed en sigaar die besluiten om zelf te gaan beleggen. Ik denk aan scènes uit de roman Karakter van F. Bordewijk.

De fondsen Robeco (wereldwijde aandelen), Rolinco (opgericht in 1965, wereldwijde aandelen maar meer gericht op groeiaandelen) en Rorento (1974, werelwijde obligaties, Robeco’s eerste obligatiefonds) zijn de vlaggenschepen van de vermogensbeheerder.

Rolinco en Rorento hebben in de loop van de jaren wel wat van hun glans verloren. Ze komen niet verder dan een ‘Neutral’ rating van Morningstar. Rolinco noteert op basis van historisch rendement 3 sterren, Rorento 4. 

Morningstar vindt Robeco momenteel sterk in aandelen uit opkomende landen en Amerikaanse large cap aandelen. Robeco Emerging Markets Equities, Robeco Emerging Stars Equities en Robeco US Premium Equities hebben de waardering ‘Silver’.

De Nederlandse particuliere belegger heeft de keus uit pakweg 66 fondsen van Robeco. Die hebben vrijwel allemaal een Morningstar Analyst Rating. Waar de Morningstar rating of ‘sterrenrating’ wat zegt over in het verleden behaald rendement, geven de Morningstar-analisten met een Analyst Rating hun prognose voor toekomstig rendement.

Hieronder staan alle Robeco-fondsen met een Analyst Rating ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’. Van deze fondsen verwachten de Morningstar-analisten dat ze door een economische cyclus heen beter renderen dan de benchmark en/of het gemiddelde van hun categorie.

Beleggingsfonds   Morningstar Analyst Rating   Morningstar Rating   Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR   Morningstar Category
Robeco Emerging Markets Equities   Silver   ***   5.5   Global Emerging Markets Equity
Robeco Emerging Stars Equities   Silver   ***   7.8   Global Emerging Markets Equity
Robeco US Premium Equities   Silver   ****   11.5   US Large-Cap Value Equity
Robeco US Large Cap Equities   Bronze   ****   13.3   US Large-Cap Blend Equity
Robeco Hollands Bezit   Bronze   ***   5.0   Netherlands Equity
Robeco N.V.   Bronze   ****   10.1   Global Large-Cap Blend Equity
Robeco Asia Pacific Equities   Bronze   *****   10.8   Asia-Pacific inc. Japan Equity
Robeco Chinese Equities   Bronze   ***   6.3   China Equity
Robeco Global Consumer Trends Eqs   Bronze   ***   18.0   Sector Equity Consumer Goods & Services
RobecoSAM Smart Energy Fund   Bronze   ****   -5.1   Sector Equity Alternative Energy
Robeco Property Equities   Bronze   ***   15.4   Property - Indirect Global
Robeco Lux-O-Rente   Bronze   ***   3.8   Global Bond - EUR Hedged
Robeco High Yield Bonds   Bronze   ****   10.8   Global High Yield Bond - EUR Hedged
Robeco European High Yield Bonds   Bronze   ****   10.7   Europe High Yield Bond
(Bron: Morningstar per 19/2/2013)                

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten