Morningstar’s vooruitzicht voor de aandelenmarkt

Beleggers moeten momenteel het hoofd bieden aan een moeilijk dilemma: aandelen of obligaties? De markt is over het algemeen redelijk gewaardeerd: tijd om selectief te zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Na de recente opleving wordt de aandelenmarkt nu net onder de reële waarde (fair value) verhandeld. Door Morningstar gevolgde aandelen worden op basis van een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde verhandeld tegen 97 procent van hun reële waarde. Dit is flink hoger dan vorig kwartaal, toen het universum van door ons beoordeelde aandelen werd verhandeld tegen 92 procent van de reële waarde.

  • Morningstar nam een daling waar in de correlaties tussen vermogensklassen (ten opzichte van bijzonder hoge niveaus), wat ons standpunt van vorig kwartaal nog versterkt: beleggers die zich concentreren op specifieke aandelenmogelijkheden moeten het in deze omgeving volgens ons goed doen.

  • De economische en marktprestaties vertoonden tijdens het eerste kwartaal grote verschillen, wat Morningstar’s standpunt van een aanhoudende ontkoppeling van de markten ondersteunt. De Amerikaanse economie blijft tekenen van verbetering vertonen, terwijl Europa zwak blijft en de onzekerheid in Azië de marktprestaties van die regio onder druk zet.


De wereldwijde aandelenmarkten hebben hun stijging in het eerste kwartaal voortgezet, waardoor het des te moeilijker was om ondergewaardeerde aandelen te vinden. Het wereldwijde door Morningstar gevolgde universum wordt op basis van een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde verhandeld tegen 97 procent van de reële waarde (fair value). Binnen dit universum zijn de Amerikaanse aandelen, die worden verhandeld tegen 99 procent van hun reële waarde, het duurst, gevolgd door Europa (96 procent van de reële waarde). Azië is met 93 procent van de reële waarde het voordeligst.

Deze recente discrepanties in de waarderingen tussen verschillende regio's zijn grotendeels toe te schrijven aan wijzigingen in aandelenkoersen in de regio's en niet zozeer aan veranderingen in onze onderliggende waarderingen. In het eerste kwartaal is de S&P 500 meer dan 9 procent gestegen. Zodoende neemt de index een ruime voorsprong op de verbetering van zo'n 3 procent in Europa of de daling van 4 procent in Azië (zonder Japan).

Tijd om selectief te zijn
Wat betekent dit voor beleggers? Een redelijk gewaardeerde markt is vanuit een beleggingsstandpunt een uitdaging omdat er geen duidelijk - positief dan wel negatief - signaal wordt gegeven. Er zijn voor beleggers een aantal belangrijke aandachtspunten, maar het komt op het volgende neer: wees selectief bij uw beleggingsbeslissingen. Omdat de markt in het algemeen redelijk gewaardeerd is, betekent dit niet dat elk aandeel redelijk gewaardeerd is.

Ten eerste: houd uw favoriete ondernemingen met een grote concurrentievoorsprong (‘wide moat’ in termen van Morningstar) nauwlettend in de gaten en koop ze onder hun reële waarde. Een grote concurrentievoorsprong biedt het extra voordeel van een samengesteld rendement na verloop van tijd en dus is in het algemeen een bedrijf met een wide moat met een redelijke waardering te verkiezen boven een redelijk gewaardeerd bedrijf zonder concurrentievoorsprong. Leg bij uw aankoopbeslissingen echter ook de nodige discipline aan de dag: een veiligheidsmarge levert u extra voordeel op door de potentiële opbrengst in verhouding tot het risico in uw voordeel te laten overhellen.

Ten tweede: richt u op afzonderlijke aandelen en thema's in plaats van op beleggingen die u een blootstelling aan de globale markt verschaffen. Indexfondsen en ETFs zijn prima middelen om uw marktblootstelling voordelig te verhogen, maar als het klopt dat de correlaties afnemen dan zullen beleggers van betere risico-rendementmogelijkheden profiteren door sterke ondernemingen te kopen die ondergewaardeerd zijn. Ook denkt Morningstar dat er een aantal interessante thema's bestaan waarvan langetermijnbeleggers kunnen profiteren zoals verbeterende vooruitzichten voor aardgas in de Verenigde Staten.

U denkt nu wellicht: dat is mooi, maar er zijn momenteel nauwelijks interessant gewaardeerde aandelen. Wij zijn het met u eens. Op 10 april zijn er in het wereldwijde aandelenuniversum van Morningstar (dat bestaat uit ongeveer 2.000 aandelen), maar 37 aandelen met een 5-sterrenrating, zie de tabel onderaan dit artikel; klik voor vergroting (Morningstar waardeert aandelen op een schaal van 1 tot en met 5 sterren waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd).

Maar dat is niet altijd zo geweest. Hieronder wordt in een grafiek de mediaan weergegeven van de verhouding tussen de koers en de reële waarde van de door Morningstar gevolgde aandelen (klik op grafiek voor vergroting). Merk op dat we hier een mediaan gebruiken, hoewel we het hierboven over een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde hadden. Bijgevolg zijn er kleine verschillen in de verhoudingen tussen koers en reële waarde. We beschikken voor de mediaangegevens over meer historische gegevens, hoewel we zeker tevreden zijn over de overzichtelijk gespreide informatie die we met de naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelden kunnen verkrijgen.

Uit de grafiek blijkt duidelijk, dat Morningstar aandelen op mediaanbasis op dit moment als enigszins overgewaardeerd beschouwen. Maar u kunt ook zien hoe dit in de loop van de tijd is veranderd. Nog maar een jaar geleden vonden wij aandelen zo'n 10 procent ondergewaardeerd en in het diepst van de financiële crisis hadden we meer dan 800 aandelen met een 5-sterrenrating. Met andere woorden: Morningstar denkt dat het loont om bij aandelenbeleggingen geduld uit te oefenen en te wachten op een veiligheidsmarge.
SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Heather Brilliant, CFA  Heather Brilliant, CFA, is the vice president of Global Equity and Credit Research at Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid