Vooruitzichten aandelenmarkt Nederland derde kwartaal: wat kunnen we verwachten?

Cyclische aandelen zullen naar verwachting outperformen als de economie aantrekt, terwijl de obligatiemarkt volatieler wordt als gevolg van politieke onrust.

Robert van den Oever 01 juli, 2024 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn

euronext handelsvloer

Nu het tweede halfjaar is aangebroken, blikken we vooruit op wat beleggers kunnen verwachten voor de diverse asset classes. Het macro-economische beeld wordt bepaald door het ingezette beleid van renteverlaging; na de verlaging door de ECB op 6 juni is de vraag hoeveel rentestappen er nog volgen en in welk tempo.

De inflatie zal allesbepalend zijn voor dat tempo. Want de licht hogere inflatie over mei bracht de ECB ertoe om voorzichtiger te worden over de inflatieverwachtingen voor de rest van 2024, zo bleek uit de toelichting bij de renteverlaging van 6 juni.

Belangrijkste statistieken voor 2024

• AEX won ruim 40% in eerste halfjaar 2024
• Economie in Nederland kromp 0,1% in eerste kwartaal
• Inflatie in Nederland op 2,7% in april en mei

De aandelenmarkten in heel Europa hebben in de eerste helft van het jaar nieuwe all-time highs aangetikt, waaronder ook onze eigen AEX-index. De Amsterdamse hoofdgraadmeter beweegt inmiddels al weken comfortabel boven de 900 punten, niet in de laatste plaats dankzij zwaargewicht ASML (ASML) dat met een weging van 41% in de samensteling van de AEX en een koerwinst van ruim 40% dit jaar tot dusver de hoofdindex op sleeptouw nam. De op een na hoogste weging is voor ING Groep (INGA), waarbij de bank met 6% een beduidend geringere weging heeft.

De Morningstar Netherlands Index is dit jaar tot dusver met bijna 23% gestegen (stand per 28 juni). Onderstaande grafiek laat het verloop van deze Morningstar index zien:

 

Kan daar nog meer bij? Hoewel de economische groei in ons land aan de magere kant is, met +0,3% in het vierde kwartaal van 2023 en -0,1% in het eerste kwartaal dit jaar, terwijl de inflatie voor Nederland op een hoger dan beoogd niveau blijft met 3,1% in maart en 2,7% in april en mei dit jaar, heerst er optimisme, zeker na het cijferseizoen over het eerste kwartaal, dat in zijn algemeenheid als solide is ervaren.

 

 

Let op cyclische aandelen in tweede helft 2024

Analisten van Julius Baer verwachten voor de tweede helft van 2024 dat cyclische aandelen het beter zullen gaan doen, gedreven door opwaartse trends in macro-indicatoren zoals de inkoopmanagers-index, zo schrijven ze in een note van 31 mei. Binnen dat cyclische segment heeft Julius Baer een voorkeur voor de sector industrie die flink te lijden heeft gehad van de dip in de maakindustrie en een van de langstdurende periodes van voorraadafbouw ooit heeft meegemaakt. De sector industrie telt volgens Julius Baer veel goed bedrijven die kunnen profiteren van grote thema’s zoals elektrificatie en automatisering, maar nu laag gewaardeerd zijn vanwege de cycliciteit van hun bedrijfsmodellen; dat biedt nu koopkansen voor beleggers.

Die kansen zijn zelfs nog groter in het mid-cap segment, omdat daar de cycliciteit zelfs nog groter is, vinden de analisten, en dat biedt naast industrie ook kansen voor mid-cap aandelen in de sector financials die bovengemiddeld kunnen profiteren van de stijgende fase van de economische cyclus. Hou daarbij wel de factor kwaliteit in gedachte, benadrukken de analisten.

Intussen hebben large-cap groei-aandelen van kwaliteit in de eerste helft van 2024 en ook in 2023 voor de grootste koerswinsten gezorgd, en zij zullen dat ook in het tweede halfjaar blijven doen, verwachten de analisten, waarbij de nadruk ligt op de Verenigde Staten, waar de economie sneller groeit dan in de rest van de wereld. Wel vinden de Julius Baer analisten dat de vooruitzichten voor de hele wereld positief zijn voor wat economische groei betreft.
Morningstar heeft onlangs de meest ondergewaardeerde Nederlandse aandelen op een rij gezet die een aantrekkelijke kans vormen om in te stappen.

Storm op komst bij obligaties

Wat vastrentende waarden betreft, waarschuwen Michiel de Bruin, hoofd global macro en strateeg Bob Stoutjesdijk van Robeco in een note van 20 juni over de obligatiemarkt voor hogere volatiliteit en plotseling veranderende markten als gevolg van geopolitieke situaties. De markten waren in de afgelopen maanden zozeer gericht op de inflatiecijfers en de rentebesluiten van de ECB, dat rekening houden met plotse wijzigingendoorn geopolitieke gebeurtenissen wat naar de achtergrond is geraakt, terwijl zulke situaties een onverwachte en hevige impact op de markten kunnen hebben.

Het potentieel wisselende karakter van de marktomstandigheden wordt nog eens aangewakkerd doordat er in de komende tijd verkiezingen zijn in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en later dit jaar in de Verenigde Staten. De onzekerheid die dat met zich meebrengt, kan de woeligheid van de markten doen verhevigen. “We kunnen ons opmaken voor een stormachtige zomer en misschien wl een even stormachtige herfst”, aldus de Robeco-strategen. Ofwel; beleggers, bereid je voor op een hurricane season.

De credit analisten van Robeco zien die volatiliteit nu al optreden omtrent Frankrijk na het onverwacht uitschrijven van nieuwe verkiezingen, wat negatief uitwerkte op de Franse aandelen- en obligatiemarkten. Robeco’s CIO High Yield en portfolio manager Sander Bus schrijft in een note van 25 juni: “de volatiliteit was acuut merkbaar in Franse staatsobligaties en obligaties van Franse banken. De vrees is dat de kerncijfers voor sovereign credit die al opgerekt waren, nog verder uit de hand zullen lopen.”

Breder bekeken mikt Bus voor vastrentende waarden op een meer neutrale positionering in investment grade en opkomende markten waarbij de strenge selectie van obligatie-uitgevers voor alpha moet zorgen. Ook bij high-yield is kwaliteit het uitgangspunt, ook als dat betekent dat de beta lager uitvalt dan de benchmark.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV829,50 EUR-2,18Rating
ING Groep NV16,83 EUR-0,44Rating

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten