Nieuwe fondsanalyses: SNS, BNP Paribas, Fidelity en BlueBay

Zes beleggingsfondsen: 1 keer 'Bronze', 2 keer 'Neutral', 2 keer 'Negative' en 1 keer 'Gold'. Lees van welke fondsen de Morningstar-analisten overtuigd zijn en welke volgens hen geen waarde toevoegen.

Maarten van der Pas 02 mei, 2013 | 10:11
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van SNS, BNP Paribas, Fidelity en BlueBay zijn door de analisten van Morningstar -opnieuw- beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

SNS Wereld Aandelenfonds Inc
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: "SNS Wereld Aandelenfonds biedt toegang tot capabele beheerders tegen een scherpe prijs, maar het verloop in de selectie- en allocatieteams vindt Morningstar een zorgpunt. Het fonds presteerde in 2012 goed ten opzichte van de categorie (+2,86 procent) en de benchmark (+2,02 procent). Ook over langere perioden presteert het bovengemiddeld. Echter, dit track record is slechts in beperkte mate toe te schrijven aan de huidige allocatie- en selectieteams. Een groot onderscheidend voordeel zijn de lage kosten. De rating blijft 'Bronze'."
Naar analyse SNS Wereld Aandelenfonds Inc >


BNP Paribas Euro Obligatie Fonds Classic Inc
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: obligaties EUR gediversifieerd
Morningstar-analist Niels Faassen: "Ratingrestricties werpen de nodige beperkingen op voor het BNP Paribas Euro Obligatie Fonds. Sinds de aanstelling van beheerder Peter Benschop in juli 2011 tot en met eind maart 2013 heeft het fonds een gemiddeld jaarrendement behaald van 6,91 procent. Dit is een outperformance ten opzichte van de categorie (5,99 procent). Vergeleken met de benchmark (8,24 procent) boekte het fonds een underperformance. Door het specifieke mandaat kunnen rendementen sterk afwijken van het categoriegemiddelde en de benchmark. Het fonds behoudt zijn 'Neutral' rating door de omloop in het directe beheerteam en vanwege de ratingrestricties die een goede uitvoering van het proces beperken."
Naar analyse BNP Paribas Euro Obligatie Fonds Classic Inc >


BNP Paribas L1 Equity World Energy Classic Dis
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Negative
Morningstar-categorie: aandelen sector energy
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: "BNP Paribas Equity World Energy biedt geen toegevoegde waarde. Sinds januari 2013 is Greg Buckley de beheerder van waarmee hij de vierde beheerder is in ruim zeven jaar tijd. De continue wisselingen in het beheer is Morningstar een doorn in het oog. Stabiliteit in het beheerteam is volgens ons een essentieel onderdeel van lange termijn succes. Op dat gebied schiet dit fonds duidelijk tekort. 

Buckley staat te kort aan het roer om hem te kunnen beoordelen. BNP Paribas Equity World Energy heeft echter op de lange termijn geen bijzondere prestaties geleverd. De focus op grote marktkapitalisaties leidde tot een redelijke prestatie ten opzichte van de categorie (63ste percentiel op 5 jaar), maar ten opzichte van de MSCI World Energy 10/40 benchmark blijft het fonds fors achter (-5,88 procent geannualiseerd op 5 jaar). Gegeven het beperkte actieve beleid zijn beleggers volgens ons beter af met een ETF. De vele beheerderwisselingen, de passiviteit en de matige prestaties leiden tot de Negative rating."
Naar analyse BNP Paribas L1 Equity World Energy Classic Dis >


BNP Paribas L1 Equity World Utilities Classic Dis
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Negative
Morningstar-categorie: aandelen sector nutsbedrijven
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: "BNP Paribas Equity World Utilities biedt geen toegevoegde waarde. Sinds januari 2013 is Greg Buckley de beheerder van het fonds, waarmee hij de vierde beheerder is in ruim zeven jaar tijd. De continue wisselingen in het beheer zijn voor Morningstar een doorn in het oog. Stabiliteit in het beheerteam is volgens ons een essentieel onderdeel van lange termijn succes. Op dat gebied schiet dit fonds duidelijk tekort.

Buckley staat te kort aan het roer om hem te beoordelen. Dit fonds heeft echter op de langere termijn teleurstellende prestaties geleverd. Zowel ten opzichte van de categorie (-2,15 procentop jaarbasis) als de benchmark, de MSCI World Utilities 10/40 (-4,38 procent op jaarbasis) blijft het fonds fors achter. In de afgelopen vijf jaar wist het fonds de benchmark in geen enkel kalenderjaar te verslaan. Gegeven het beperkte actieve beleid zijn beleggers volgens ons beter af met een goedkopere ETF."
Naar analyse BNP Paribas L1 Equity World Utilities Classic Dis >


Fidelity Funds - Global Technology Fund A-EUR
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen sector technology
Morningstar-analist Fatima Khizou: "Fidelity Global Technology is een geschikte keuze voor beleggers op zoek naar blootstelling aan technologiewaarden, maar valt naar mening van Morningstar niet op onder de concurrenten.

De resultaten zijn gemengd. Tijdens zijn bewind (tot 31 maart) heeft beheerder Dmitry Solomakhin enigszins betere resultaten behaald dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie. Ten opzichte van zijn MSCI ACWI Information Technology Index zijn de resultaten minder aantrekkelijk. De uitgesproken voorkeuren van het fonds (waaronder een significante onderweging in Apple, grotendeels aangestuurd door de 10 procent-UCITS-beperking voor participaties in één bedrijf, naast posities in nichebedrijven) kunnen tot periodes van underperformance leiden.

Ondanks de positieve punten vinden wij dat de beheerder nog niet volledig heeft geprofiteerd van de beschikbare middelen om duurzame outperformance te genereren. Daarom behouden wij onze rating 'Neutral'."
Naar analyse Fidelity Funds - Global Technology Fund A-EUR >


BlueBay High Yield Bond Fund M EUR
Morningstar Rating: -
Analyst Rating: Gold
Morningstar-categorie: obligaties Europa high yield
Morningstar-analist Emma O'Neill: "Het beleggingsproces van BlueBay High Yield Bond Fund heeft geleid tot goede prestaties onder Anthony Robertson's bewind, ondersteund door sterke resultaten tijdens de financiële crisis van 2007-2008. Tijdens deze periode heeft het kunnen profiteren van de behoedzame vooruitblik van het team. Relatieve rendementen zijn sinds de crisis minder blits, voornamelijk wegens de voorkeur voor stabiele kredieten gedurende het marktherstel en een afkeer van veel achtergestelde bankobligaties die tot High Yield waren gedegradeerd alvorens sterk te herstellen.

Toch heeft Robertson een sterk track record en vormt met Peter Higgins een sterke aanwinst voor de slagkracht van het team. Met dit team in slagorde blijft Morningstar overtuigd van het potentieel van het fonds. Daarom kennen we nog steeds onze rating 'Gold' toe."
Naar analyse BlueBay High Yield Bond Fund M EUR >

 

Meer recente analyses van beleggingsfondsen:

ING, Petercam, Comgest en BlackRock

BNP Paribas en Kempen

Skagen, Pictet en BlackRock

Delta Lloyd, Robeco en Petercam

JPMorgan, ASN, Robeco en Degroof

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten