Morningstar verhoogt waardering Unilever

Morningstar’s fair value voor Unilever gaat van EUR 26 naar EUR 31 per aandeel. Maar hoe presteert de onderneming in vergelijking met concurrenten Procter & Gamble, Nestlé, Colgate en L’Oreal?

Maarten van der Pas 02 mei, 2013 | 17:54
Facebook Twitter LinkedIn

De verhoging van de waardering van Unilever komt na de eerstekwartaalcijfers van de producent van levens- en wasmiddelen en producten voor lichamelijke verzorging. Morningstar heeft zijn discounted cash flow model voor Unilever daarop aangepast. Het gegeven dat de Brits-Nederlandse onderneming meer kasgeld genereert sinds de laatste update van het model en de iets lagere gewogen gemiddelde kosten van kapitaal (van 8,5 naar 8,3 procent) nemen het grootste deel van de opwaardering voor hun rekening.

De fair value van Unilever (de waardering van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) is nu EUR 31,00 per aandeel. Daarvoor rekent Morningstar met een koers-winstverhouding voor 2013 van 19, een ondernemingswaarde-EBITDA van 12 en een rendement van de vrije kasstroom van 5 procent.

Morningstar-analist Erin Lash tekent hierbij wel aan dat Unilever tegenwind zal blijven ondervinden van de fragiele consumentenbestedingen als gevolg van hoge werkeloosheid en bezuininigingsmaatregelen die de economische groei in Europa temperen. “Maar ik ga er vanuit dat Unilever kan profiteren van de lancering van nieuwe producten en van de breedte van zijn distributienetwerk dat de hele wereld omspant.”

Inefficiëntie
De pogingen van Unilever’s management om inefficiëntie in de onderneming aan te pakken, lijken volgens Lash grip te krijgen. Deze strategie is door voormalig topman Patrick Cescau uitgezet en wordt door huidig CEO Paul Polman verder geïmplementeerd. “In het verleden hinderde een extreem gedecentraliseerde en complexe structuur Unilever een groei en winstgevendheid te realiseren die horen bij één van de grootste spelers in consumptiegoederen. Pogingen tot een heldere, wereldwijde strategie mislukten en tegelijkertijd was Unilever niet in staat om de schaalvoordelen te behalen die voortkomen uit zijn merken, fabrieken en medewerkers. Die complexiteit is nu kleiner geworden.”

Lash waarschuwt ervoor dat producenten van consumptiegoederen kostbare overnames kunnen doen, in hun poging om een groter deel van de portemonnee van de consument te winnen. Zo vindt ze, dat Unilever teveel betaalde voor de acquisitie van Alberto Culver. Voor de Amerikaanse producent van haarverzorgingsmiddelen legde Unilever in 2010 EUR 2,7 miljard neer. “Vanuit strategisch perspectief snap ik de overname, omdat de producten van Alberto Culver de portefeuille haarverzorgingsproducten van Unilever versterken. Verder verwacht ik dat Unilever het aanbod van Alberto Culver in snellergroeiende opkomende markten kan uitbreiden.”

De investeringen die Unilever doet in productinnovatie (EUR 1 miljard, 2 procent van de omzet) en marketing (EUR 7 miljard, 13 procent van de omzet) zijn belangrijk om een winstgevende omzetgroei te realiseren. “Het sorteert effect”, stelt Lash vast. “Ongeveer 30 procent van de geconsolideerde omzet komt van producten die de afgelopen twee jaar zijn gelanceerd.” De brede productenportefeuille maakt Unilever tot een belangrijke leverancier voor retailers en de kracht en waarde van zijn merken blijkt uit het feit dat Unilever aanhoudend volumegroei boekt ondanks hogere prijzen voor zijn producten.

Uitdagingen
Heeft Unilever intern de zaak steeds meer op orde, extern ziet het volgens Lash enkele uitdagingen op zich afkomen zoals grillige grondstofprijzen en lagere consumentenbestedingen in met name ontwikkelde markten (Europa en de Verenigde Staten). “Druk door hoge grondstofprijzen zoals van petrochemische producten, eetbare oliën en thee is geluwd, maar ik denk dat een groeiende vraag naar grondstoffen uit opkomende markten de kosten op langere termijn opdrijven. De volumegroei kan wegvallen als Unilever zijn prijzen verhoogt en consumenten overstappen naar goedkopere alternatieven.”

De concurrentie voor Unilever is groot. Procter & Gamble, Nestlé, Colgate en L’Oreal azen ook op het vergroten van hun marktaandeel en het is een zware opgave voor Unilever om op het winkelschap met zijn producten de consument voor zich te winnen. “Ofschoon Unilever’s resultaten zich goed houden ondanks deze uitdagingen, ben ik me bewust van de impact die veranderingen in de consumentenvraag in Europa en Noord-Amerika kan hebben op de vooruitzichten van de onderneming op de middellange termijn”, aldus Lash.

Concurrenten
In onderstaande tabel staat Morningstar’s waardering voor Unilever en zijn concurrenten Procter & Gamble, Nestlé, Colgate en L’Oreal (klik op tabel voor vergroting):Deze aandelen zijn momenteel niet aantrekkelijk geprijsd en zijn zelfs voor het grootste deel overgewaardeerd (een koers/fair value groter dan 1 en een Morningstar Rating van 2 sterren. Op een schaal van 1 tot en met 5 sterren staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. Alleen Unilever is in ogen van Lash redelijk (fair) gewaardeerd. Procter & Gamble, Nestlé, Colgate en L’Oreal zijn licht overgewaardeerd.

De reden dat deze aandelen met een premie ten opzichte van Morningstar’s fair value worden verhandeld is de onzekerheid op de financiële markten. Hierdoor geven beleggers de voorkeur aan ondernemingen die consistent presteren, bijvoorbeeld ondernemingen die actief zijn in de sector defensieve consumptiegoederen zoals de genoemde multinationals.

Wat betreft voorsprong op concurrenten (moat) is Unilever niet het beste jongetje van de klas. Procter & Gamble, Colgate en L’Oreal hebben een brede voorsprong op concurrenten (wide moat), waar die van Unilever en Nestlé smal (narrow) is. De concurrentiepositie van Procter & Gamble ontwikkelt zich echter negatief waar die bij de andere ondernemingen stabiel blijft.

“Unilever heeft een kleine voorsprong op concurrenten vanwege zijn wereldwijde distributienetwerk, wat voor concurrenten kostbaar is om te repliceren, en zijn portefeuille met essentiële producten” licht Lash toe. Unilever is de derde grootste producent van verpakte levensmiddelen in de wereld en één van de grootste makers van huishoudelijke artikelen en producten voor lichaamsverzorging. 14 Topmerken genereren jaarlijks elk meer dan EUR 1 miljard omzet. Lash: “Het lukt Unilever echter niet om een grotere voorsprong op concurrenten te behalen, omdat het intense concurrentie ondervindt van sectorgenoten, goedkope huismerkproducten en retailers.”

Lees de analyses van de aandelen Unilever, Procter & Gamble en Nestlé.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Colgate-Palmolive Co97,01 USD1,10Rating
L'Oreal SA436,65 EUR-1,11Rating
Nestle SA ADR107,22 USD0,24Rating
Procter & Gamble Co168,56 USD0,63Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten