Nieuwe fondsanalyses: Kempen, Robeco en Petercam

Robeco European Conservative Equities is opgewaardeerd van 'Neutral' naar 'Bronze'. Drie beleggingsfondsen van Kempen in Europese small cap aandelen noteren 'Silver', 'Neutral' en 'Bronze'. 'Silver' voor Petercam Equities Europe.

Maarten van der Pas 07 mei, 2013 | 15:46
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van Kempen, Robeco, en Petercam zijn door de analisten van Morningstar -opnieuw- beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

Kempen European SmallCap Fund
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen Europa small cap
Morningstar-analist Han de Vries: "Een focus op groeiaandelen zorgt ervoor dat Kempen European SmallCap Fund structureel overwogen is in sectoren als industriële ondernemingen, IT en cyclische consumentengoederen. De portefeuille is met circa 40 aandelen vrij geconcentreerd. De strategie wordt niet van jaar tot jaar aangepast, wat op de korte termijn voor grote verschillen in rendement met vergelijkbare fondsen kan zorgen. Over de langere termijn heeft het beheerteam echter bewezen waarde te kunnen toevoegen. Morningstar geeft het zijn 'Silver' rating."
Naar analyse Kempen European SmallCap Fund >


Kempen European Participations
Morningstar Rating: -
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen Europa small cap
Morningstar-analist Han de Vries: "Het beheerteam van Kempen European Participations is capabel en het beleggingsproces is diepgaand. Daarnaast liggen de kosten. Morningstar ziet wel enkele beperkingen. Ten eerste hoeven de aandelen in het Nederlandse deel van de portefeuille -ongeveer een kwart van de portefeuille wordt belegd in Kempen Oranje Participaties - niet per se de favorieten van het beheerteam van Kempen European Participations in Edinburgh te zijn. Ten tweede kunnen beleggers slechts op kwartaalbasis in- en uitstappen, wat voor veel particuliere beleggers nadelig kan zijn.

Voor zakelijke beleggers kan dit fonds vanwege het belastingvoordeel een interessante optie zijn voor exposure naar Europese smallcaps. Voor particuliere beleggers is Kempen European Smallcap Fund een interessantere optie."
Naar analyse Kempen European Participations >

Kempen SeNSe Fund
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen Europa small cap
Morningstar-analist Han de Vries: "Een focus op groeiaandelen zorgt ervoor dat Kempen SeNSe structureel overwogen is in sectoren als industrials en IT. De duurzame inslag maakt de portefeuille in grote lijnen niet anders dan de andere fondsen onder het beheer van het team, maar geeft de beheerders wel iets minder beleggingsvrijheid op aandelenniveau. Het team belegt voor de lange termijn en durft afwijkende posities in te nemen, wat op de korte termijn tot grote verschillen in rendement ten opzichte van de categorie kan leiden. Morningstar geeft het zijn 'Bronze' rating."
Naar analyse Kempen SeNSe Fund >


Robeco European Conservative Equities B
Morningstar Rating: *****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap gemengd
Morningstar-analist San Lie: "Morningstar verhoogt zijn rating voor Robeco European Conservative Equities naar 'Bronze'. Een fonds als dit kent een wat atypisch performanceverloop voor een aandelenfonds. In opgaande markten blijft het achter bij de markt, maar in neergaande markten is het fonds tot dusverre echter aanzienlijk minder gedaald dan de index en het categoriegemiddelde. Hoewel Robeco European Conservative Equities in langdurig opgaande markten waarschijnlijk zal achterblijven, vinden we dat de ervaring van het team, het onderscheidende proces en lage kosten een Bronze rating rechtvaardigen."
Naar analyse Robeco European Conservative Equities B >


Petercam Equities Europe B
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap gemengd
Morningstar-analist Mara Dobrescu: "Ondanks de verhoging van de beheerkosten heeft Peter Equities Europe nog voldoende troeven in handen om een kwaliteitsbelegging te vormen in het Europese aandelenuniversum. De beleggingsstrategie heeft op lange termijn haar strepen verdiend. Onder leiding van beheerder Guy Lerminiaux plaatst het fonds zich in de periode van januari 2002 tot eind februari 2013 in het eerste kwartiel van zijn categorie. Na twee matige jaren, 2008 en 2009, pakte de aandelenselectie in de 3 laatste jaren weer goed uit (in 2012 Grifols en Sky Deutschland). Morningstar blijft zonder aarzeling bij de rating 'Silver' voor het fonds."
Naar analyse Petercam Equities Europe B >

 

Meer recente analyses van beleggingsfondsen:

SNS, BNP Paribas, Fidelity en BlueBay

ING, Petercam, Comgest en BlackRock

BNP Paribas en Kempen

Skagen, Pictet en BlackRock

Delta Lloyd, Robeco en Petercam

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten