Het opbouwpercentage wordt verlaagd! Goed nieuws?

PENSIOEN - Er is veel commotie over de recente plannen om het opbouwpercentage voor pensioen te verlagen. De impact kan verstrekkend zijn en de verlaging is vooral goed nieuws voor de belastingdienst.

Greetje Remmerde, 13 juni, 2013 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

Van de belastingdienst mogen we een deel van ons loon “bruto” sparen voor ons pensioen. Over dit deel betalen we dan geen belasting, dat komt pas later, als ons pensioenpotje tot uitkering komt. Op dit moment bedraagt het fiscaal maximaal toegestane opbouwpercentage voor middelloonregelingen 2,25 procent. Het is de bedoeling dat dit wordt verlaagd naar 1,75 procent. We mogen dus minder “fiscaal gefaciliteerd” opbouwen. Eerst even een sommetje om te verduidelijken wat dit betekent:

We introduceren Piet. Hij is dertig jaar oud als hij in 1980 in dienst treedt van ABC BV. Hij krijgt dan een salaris van EUR 35.000 euro en de AOW franchise (dat is het gedeelte van het loon waarover geen pensioen wordt opgebouwd) bedraagt EUR 15.000. Hij krijgt gedurende zijn carrière nog tweemaal promotie: in 1995 stijgt zijn salaris naar EUR 40.000 en in 2005 naar EUR 50.000.

Hoeveel pensioen bouwt hij op bij 2,25 procent?

35 dienstjaren x 2,25% (EUR 35.000 – EUR 15.000) = EUR 17.500
20 dienstjaren x 2,25% x EUR 5.000 = EUR 2.250
10 dienstjaren x 2,25% x EUR 10.000 = EUR 2.250
Totaal pensioen = EUR 22.000

Met de AOW erbij heeft hij een totaal jaarlijks pensioen van EUR 35.844. Dat is circa 72 procent van zijn laatstverdiende salaris.

Als we nu in bovenstaand sommetje 1,75 procent invullen in plaats van 2,25 procent dan komt Piet uit op een totaal pensioen van EUR 29.594, nog maar 59 procent van laatstverdiend salaris. Daarmee gaat hij er EUR 520 per maand op achteruit (bruto)! Dat is een fors verschil. Nu maar hopen dat er dan tenminste nog weer geïndexeerd kan worden voor inflatie...

Voor de mensen die niet graag verplicht worden onder gebracht bij een pensioenfonds is dit goed nieuws. Immers, hoe minder hoe beter. Ook voor de mensen die menen geen pensioen nodig te hebben kan de vlag uit. Maar voor hen die, als ze niet meer (kunnen) werken, niet al te veel willen inboeten op hun levensstijl betekent dit werk aan de winkel. Zij moeten er voor zorgen dat ze zelf meer kapitaal opbouwen.

Aangezien de fiscale ruimte wordt beperkt zal dit dan in box 3 moeten gebeuren. Misschien jammer dat je niet kunt profiteren van de zogenaamde omkeerregel (premies aftrekbaar, uitkering belast) maar het echte gevaar schuilt hem in de vermogensrendementsheffing.

Het bovenstaande voorbeeldje toont de impact van een half procent rendementsvermindering per jaar. Ga maar na wat een vermindering van 1,2 procent betekent! Ja, de verlaging van het opbouwpercentage is goed nieuws. Voor wie? Voor de belastingdienst!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten