Beleggingsfonds van de week: W.P. Stewart Holdings

W.P. Stewart Holdings heeft bewezen onder diverse economische omstandigheden uit de voeten te kunnen met Amerikaanse aandelen. “Wij zijn te spreken over het gedegen en doortastende beleggingsproces. Ook de lage kosten spreken voor dit fonds.”

Maarten van der Pas 20 juni, 2013 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

Het eerste kwartaal van 2013 was misschien wel één van de beste perioden van de afgelopen jaren voor actief beheerde beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen. Signalen over het consumentenvertrouwen, de werkgelegenheidscijfers en de huizenmarkt in de Verenigde Staten waren positief. Beleggers hadden dan ook vertrouwen in het herstel van de Amerikaanse economie en de S&P 500 Index illlustreert dat met een winst (dit jaar tot nu toe) van 15,38 procent (in USD). 

Het optimisme kreeg de laatste tijd echter een knauw. Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, hintte op afbouw van het steunprogramma in de VS. Woensdagavond kregen beleggers de bevestiging. Bernanke zei dat het stimuleringsbeleid mogelijk volgend jaar kan worden beëindigd als de economische situatie in de VS blijft verbeteren. Later dit jaar zou begonnen kunnen worden met een geleidelijke afbouw. Beleggers hadden juist gehoopt dat Bernanke de vrees voor afbouw van het steunbeleid zou temperen.
De uitspraak van Bernanke drukt donderdag het sentiment op de Europese en Aziatische financiële markten. Wall Street is op moment van schrijven nog niet open, maar het moet vreemd lopen als die ook niet in de rode cijfers duikt.

Waan van de dag
Bij Morningstar vermijden we de waan van de dag op de financiële markten bij de beoordeling van beleggingsfondsen. Met de Analyst Rating proberen de analisten het toekomstig rendement van een fonds te beoordelen en de tijdspanne daarbij is een economische cyclus. Van de beleggingsfondsen die een rating Bronze, Silver of Gold krijgen verwachten de analisten dat ze op termijn, door een economische cyclus heen, een beter rendement boeken dan de benchmark en/of hun categorie.
Zo staat de waardering van beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen niet opeens onder druk na Bernanke’s toespraak.

Een dergelijk fonds dat recent opnieuw is geanalyseerd en gewaardeerd is W.P. Stewart Holdings (Morningstar Rating: ***** / Analyst Rating: Silver / Morningstar-categorie: Aandelen VS large cap groei). Zelfs in de hausse in de eerste maanden van dit jaar weet dit fonds beter te presteren dan de benchmark en het gemiddelde van de categorie (klik op grafiek voor vergroting).

Opinie
Morningstar-analist San Lie: “W.P. Stewart Holdings zet zijn sterke prestaties voort. Na een relatief sterk 2011, presteerde het fonds ook in 2012 bovengemiddeld en zijn de eerste paar maanden van 2013 veelbelovend. Sinds maart 1989 bedroeg het rendement tot en met maart 2013 gemiddeld iets boven de 10 procent per jaar. Hiermee bleef het fonds de S&P 500 bijna anderhalf procent voor; het categoriegemiddelde over deze periode lag rond de 6,5 procent. Wij zijn te spreken over het gedegen en doortastende beleggingsproces. Ook de lage kosten spreken voor dit fonds. Wij bevestigen onze ‘Silver’ rating.”

Beheer
Een ervaren team onder leiding van James Tierney. Per analist worden 5 tot 10 aandelen gevolgd.

Fondshuis
Goede communicatie en een beleggingsmentaliteit staan voorop.

Proces
Door fundamenteel onderzoek ondernemingen vinden die een stabiele hoge groei laten zien.

Rendement
Goede jaren wisselen mindere af, maar op langere termijn resteert een positief beeld.

Kosten
Lage basiskosten plus 10 procent performance fee over absolute performance boven high watermark.

Rol in portefeuille
Kern. Dit fonds kan prima dienen als uitgangspunt voor een belegging in Amerikaanse aandelen.


Lees de volledige analyse van W.P. Stewart Holdings >


Lees ook: "Do we want to be there with these people?"

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten