Beleggingsfonds van de week: ASN Milieu & Waterfonds

ASN Milieu & Waterfonds laat zien dat er wel degelijk financieel rendement in de duurzame sector valt te behalen.

Han de Vries 04 juli, 2013 | 12:59
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzame beleggers zijn er de afgelopen jaren doorgaans maar karig van afgekomen. Beleggers die enkele jaren geleden dachten te kunnen profiteren van thema’s als alternatieve energie, energie-efficiëntie en afvalmanagement kwamen veelal bedrogen uit: de beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen sector ecologie' verloren over de afgelopen vijf jaar gemiddeld 3,8 procent op jaarbasis.

Een van de hardst geraakte subsectoren was alternatieve energie. De vooral door overheidssubsidies ontstane overcapaciteit bij de productie van windmolens en zonnepanelen zorgde voor een vrije val van veel fabrikanten. Bekende namen als Vestas en First Solar verloren in vijf jaar tijd respectievelijk maar liefst 87 en 75 procent van hun beurswaarde. Een van de weinige subsectoren die overeind bleef was de watersector, waar bedrijven in onder andere watervoorziening, infrastructuur en techniek mede dankzij grootschalige overheidsinvesteringen in opkomende landen nog wel redelijke beursrendementen noteerden. 

Positief rendement
De watersector maakt een groot deel uit - ongeveer de helft - van ASN Milieu & Waterfonds en dit is dan ook een van de redenen dat dit fonds goed overeind bleef in de categorie. ASN Milieu & Waterfonds was één van de weinige fondsen die over de afgelopen vijf jaar wel een positief rendement wist te behalen.

Niettemin zouden we de beheerders achter dit fonds te kort doen door hun goede prestaties volledig toe te schrijven aan de blootstelling aan watergerelateerde bedrijven. Fondsen die enkel en alleen in de watersector beleggen hebben het namelijk gemiddeld genomen niet beter - maar ook niet slechter - gedaan dan dit fonds. ASN Milieu & Waterfonds heeft al lange tijd de Morningstar Analyst Rating "Silver" rating, de één na hoogste rating die wij als analisten geven aan een beleggingsfonds. (klik op tabel voor vergroting)


Beheer
Waar ASN de uitgangspunten bepaalt en beoordeelt of bedrijven voldoen aan haar duurzaamheidscriteria, is de aandelenselectie uitbesteed aan Impax. Dit Britse fondshuis is gespecialiseerd in beleggen in de ecologische sector en beheert mandaten voor verschillende partijen. We vinden Impax een geschikte partner, gezien de aanwezige kennis en ervaring in het beleggingsteam, dat met negen beheerders en twee analisten tot de grootste in de Morningstar categorie behoort.

Fondshuis
Al met al vinden we ASN een toegewijde speler in de duurzame beleggingssector. De jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen trekken al snel 1000 bezoekers, wat bijzonder veel is voor Nederlandse begrippen. De kosten van de fondsen liggen doorgaans lager dan de mediaan van hun categorieën. Het is interessant hoe ASN haar beleggers betrekt bij het duurzame selectieproces.

Beleggingsproces
Het proces ziet er degelijk uit en doordat Impax is gespecialiseerd in duurzaam beleggen is er veel kennis in huis op zowel macro-, sector- als aandelenniveau. Bottom-up aandelenselectie staat centraal in het beleggingsproces, al identificeren de beheerders wel enkele thema’s waarvan ze verwachten dat deze leidend zullen zijn in de duurzame sector.

Rendement
Het fonds behoort tot de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Ecologie.

Kosten
De TER van het fonds over 2011 was 1,75%, waarmee het iets goedkoper is dan gemiddeld in de categorie. Er is geen sprake van een performance fee.

Rol in portefeuille
een nichespeler in een portefeuille. Beleggen in een fonds dat zich specialiseert in één of enkele sectoren gaat gepaard met hogere risico’s. Daarnaast belegt het fonds voornamelijk in small/midcaps, die doorgaans volatieler zijn dan largecaps. Binnen de categorie Aandelen Sector Ecologie is het risicoprofiel van het ASN Milieu & Waterfonds echter in lijn met andere fondsen.


Lees de volledige analyse van ASN  Milieu & Waterfonds >


Bekijk ook de andere beleggingsfondsen van de week
W.P. Stewart Holdings


Lees ook

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Han de Vries  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid