Het blijft maatwerk wat de klok slaat

Waarom wordt W.P. Stewart Holdings Fund 'Under Review' gezet na de overname door Alliance Bernstein? En waarom is dat niet het geval bij ING Dutch Fund waar beheerder Wendy Veelenturf is vertrokken?

San Lie 22 augustus, 2013 | 11:02
Facebook Twitter LinkedIn

De inkt van mijn vorige column over het afgeven van een 'Under Review' bij een beleggingsfonds was nauwelijks droog, of mijn Amerikaanse collega’s attendeerden mij vorige week donderdagavond laat over de verkoop van fondshuis W.P. Stewart aan Alliance Bernstein.

Er volgde e-mailverkeer tot diep in de nacht en spoedoverleg op vrijdagochtend. Wat zijn de details van de deal? Wat weten we van Alliance Bernstein? Wat is of wordt gedaan om relevante mensen binnen boord te houden? Hoe wordt de autonomie van W.P. Stewart gegarandeerd? En nog 100 vragen passeerden de revue. Gelukkig zijn onze contactpersonen bij W.P. Stewart goed bereikbaar. Na een eerste call met hen die vrijdagochtend volgt een tweede in de middag. Gelukkig worden de meeste vragen naar volledige tevredenheid beantwoord. Later die dag valt intern bij ons het besluit om W.P. Stewart Holdings Fund voorlopig 'Under Review' te zetten. Bij een dergelijk fonds waar je als fondanalist zo’n sterke convictie op hebt en je nek uitsteekt met een zeer positieve Analyst Rating (het fonds had een 'Silver' rating), wil je er ook zeker van zijn dat dit - nog steeds – de juiste waardering is. Vandaar dat we even de tijd nemen om een aantal zaken te verifiëren en te analyseren en daarnaast de relevante mensen te spreken, alvorens een nieuwe rating op het fonds af te geven.

ING Dutch Fund: behoudt 'Neutral' rating
Bij ING Dutch Fund blijkt de fondsbeheerder Wendy Veelenturf recent te zijn vertrokken. Normaliter zou het vertrek van een fondsbeheerder reden zijn het fonds 'Under Review' te plaatsen. In dit geval hebben wij besloten de bestaande waardering 'Neutral' te handhaven. Interim-fondsmanager Jan Luschen is goed bekend met het fonds en het universum. Tussen 2000 en 2006 beheerde hij Nederlandse aandelen bij Aegon Asset Management en sinds zijn aantreden bij ING Investment Management is hij ook nauw betrokken geweest bij ING Dutch Fund. Vooralsnog zien we geen reden onze 'Neutral' rating in positieve danwel negatieve zin aan te passen.

Maatwerk
Bovenstaande laat denk ik zien er geen uniform recept is voor de bepaling van een rating en dat wij als fondsanalisten elke keer weer een zorgvuldige afweging maken van welke rating wij afgeven op een fonds. Onze belangrijkste overweging daarbij is om u als belegger zoveel mogelijk informatie en duiding te geven, zodat u op basis hiervan uw eigen afweging kunt maken en kunt besluiten wat te doen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten