Beleggingsfonds van de week: Franklin Mutual European

Europese aandelen staan op hun hoogste punt in vijf jaar. Voor beleggers die op zoek zijn naar een kernpositie in Europese aandelen is Franklin Mutual European een topkeuze.

Maarten van der Pas 19 september, 2013 | 12:02
Facebook Twitter LinkedIn

De Stoxx Europe 600 stond donderdagochtend op 316,49. Daarmee noteert de index zijn hoogste niveau sinds juni 2008. Een belangrijke aanjager voor de hogere aandelenkoersen zijn de eerste tekenen van een herstellende Europese economie en goede resultaten van Europese ondernemingen.

Maar ook factoren buiten Europa spelen een rol. Zo had de Amerikaanse centrale bank Fed deze week een flinke bijdrage in de stijging van de aandelenkoersen wereldwijd en ook in Europa. Maandag kwam het bericht dat Lawrence Summers er van afziet om Fed-voorzitter Ben Bernanke op te volgen. Dat maakt de weg vrij voor Janet Yellen, de favoriete kandidaat van de financiële markten. De verwachting is dat Yellen het economische stimuleringsprogramma van de Amerikaanse centrale bank langzamer gaat afbouwen dan Lawrence.

Maar van die afbouw lijkt voorlopig nog geen sprake. Eerder dit jaar hintte Bernanke er nog op dat, dat de Fed zijn maandelijks opkoop van obligaties voor USD 85 miljard kon terugschroeven nu de Amerikaanse economie leek hersteld. Met forse koersdalingen en een ommekeer van de kapitaalstroom van oost terug naar west tot gevolg. Maar woensdagavond verraste de Fed de financiële markten met het besluit om het tempo waarin zij obligaties opkoopt nog niet te verminderen. Algemeen werd aangenomen dat de centrale bank zou beginnen met een afbouw van de steunaankopen. Bernanke wil echter wachten totdat de economie een overtuigender herstel laat zien.

Donderdagochtend openden aandelenbeurzen wereldwijd hoger als reactie op dit verrassende nieuws. De Stoxx Europe 600 is deze maand al 6,5 procent gestegen en staat dit jaar al op een winst van 13 procent.

Opinie
Franklin Mutual European A Acc €


Voor beleggers die op zoek zijn naar een kernpositie in Europese aandelen is Franklin Mutual European een topkeuze. Allereerst hebben de beheerders van het fonds een ruime ervaring. Philippe Brugere-Trelat heeft meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van Europese aandelen en beheert dit fonds al sinds medio 2005. Katrina Dudley, medebeheerder sinds 2007, trad in 2002 bij Mutual Series in dienst.

Bovendien is het beleggingsproces door de jaren consequent gebleven, zelfs bij een verandering van beheerder. In hun zoektocht naar koopjes verkennen de beheerders bedrijven met grote en middelgrote kapitalisatie die over solide bedrijfsmodellen beschikken en managementpraktijken hanteren die gunstig zijn voor aandeelhouders, waaronder dividendbetalingen en aandeleninkopen. Hoewel ze zich daardoor niet van andere waardebeheerders onderscheiden, doen ze dat wel door hun focus op kapitaalbehoud en een minimale volatiliteit.

Om deze doelen te verwezenlijken, leggen de beheerders de nadruk op gestage dividendbetalers zoals British American Tobacco en Vodafone. Ze kunnen ook significante posities in contanten aanhouden. Brugere-Trelat en Dudley hielden het afgelopen jaar niet zo'n aanzienlijke positie in contanten als tijdens de crisis van 2008 (toen die steeg tot boven 20 procent), maar de positie bedroeg heel 2012 circa 10 procent, boven de norm voor Europese large-cap waardeaandelen.

Die kenmerken waren gunstig voor het fonds tijdens de crisis van 2011, maar hadden een negatieve invloed tijdens de rally van 2012. Toch behaalde het fonds in 2012 een winst van 19,8 procent, 1 procentpunt beter dan de categorienorm, dankzij de sterke aandelenselectie in uiteenlopende sectoren. Tijdens krachtigere rally's heeft het fonds duidelijk meer moeite gehad.

Op langere termijn pakte zijn voordeel in negatieve markten echter gunstig uit. Vanaf het tijdstip waarop Brugere-Trelat de leiding overnam in mei 2005 tot 31 januari, had het fonds met zijn winst op jaarbasis van 5,2 procent een voorsprong van 1 procentpunt op de groepsnorm. Uiteindelijk verdient dit fonds wegens zijn bekwame beheer en zijn bewezen proces onze 'Gold'-rating.

Beheer
Philippe Brugere-Trelat en Katrina Dudley zijn twee beheerders met ruime ervaring in de selectie van Europese aandelen hebben de leiding.

Fondshuis
Franklin Templeton handelt doorgaans in het beste belang van beleggers.

Beleggingsproces
Focus op bedrijven met gezonde vrije kasstromen die met een korting worden verhandeld.

Rendement
De kracht van dit fonds ligt in de defensieve benadering.

Kosten
Gezien de omvang van het fonds is zijn TER teleurstellend.

Rol in portefeuille
Kernpositie. Het fonds kan worden gebruikt als kernparticipatie in een portefeuille.

Lees de volledige analyse van Franklin Mutual European A Acc € >


Andere beleggingsfondsen in Europese large cap waarde-aandelen met een Analyst Rating:

 

Bekijk ook de vorige beleggingsfondsen van de week
Henderson Horizon - Japanese Equity Fund

DWS Global AgriBusiness


Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities

Robeco High Yield Bonds

Carmignac Patrimoine

Robeco New World Financials

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Kempen Euro Credit

Templeton Global Bond

SNS Euro Mixfonds


ASN Milieu & Waterfonds


W.P. Stewart Holdings

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten