Beleggingsfonds van de week: Davis Value Fund

Davis Value Fund is voor de geduldige belegger. Ondanks recente tegenvallende rendementen zijn de ervaren managers en het consistente beleggingsproces in het verleden succesvol gebleken.

Maarten van der Pas 03 oktober, 2013 | 13:51
Facebook Twitter LinkedIn

In eerste instantie leken beleggers zich weinig zorgen te maken over de shutdown van de Amerikaanse overheid. De S&P 500 daalde wel in de aanloop naar de deadline van 30 september, de dag waarop Republikeinen en Democraten een akkoord moesten zien te bereiken in de budgetonderhandelingen, maar steeg daarna weer.

Er verschenen koersgrafieken van 17 jaar geleden, toen de overheid in de VS voor het laatst de deuren sloot. Die vertoonden allesbehalve een flinke koersval. Bloomberg kwam met de berekening dat de S&P 500 gemiddeld met 11 procent steeg in de twaalf maanden volgend op een shutdown. De leverancier van financiële data had daarvoor naar 12 sluitingen sinds 1976 gekeken. Een shutdown is een koopmoment, zoveel werd duidelijk.

Maar ondertussen is de vierde dag van de sluiting een feit en beginnen beleggers hem toch te knijpen. Er is weinig zicht op een snelle oplossing. President Obama waarschuwde de financiële wereld gisteren in een interview. Hij zei dat Wall Street bezorgd moet zijn over de patstelling in Washington. "Ik denk dat deze keer anders is. Ik denk dat men betrokken moeten zijn”, aldus Obama. Amerikaanse aandelen staan onder druk en de S&P 500 kleurt rood.

Morningstar-analist Matt Coffina stelt beleggers gerust. Een korte shutdown zal volgens hem niet veel effect hebben op langetermijnwaarderingen van aandelen en kan zelfs enkele koopkansen creëren.
Veel angstaanjagender voor beleggers is volgens Coffina de debt-ceiling. De terugkerende discussie over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid waarbij Republikeinse en Democratische politici voor een oplossing ook met elkaar in de clinch liggen. 

Maar ook hier is er volgens de analist geen reden voor slapeloze nachten. Coffina: "Het belangrijkste is dat beleggers altijd hun ogen gericht houden op een langetermijnhorizon van 5 of 10 jaar. En zich niet laten vangen door het kortetermijnrumoer van de politiek in Washington, de totale economie, the Fed of wat dan ook. Als beleggers altijd eerst zouden wachten tot dat er geen wolkje aan de lucht is dan zouden ze nooit beleggen in aandelen."

Volgens Coffina kunnen beleggers zich richten op ondernemingen met een grote concurrentievoorsprong en die redelijk immuun zijn voor politieke en economische ontwikkelingen zoals Coca-Cola en Berkshire Hathaway.

Morningstar is een langetermijnbelegger en laat zich niet gek maken door de waan van de dag op de beurs of in de politiek. Daarom deze week een beleggingsfonds in Amerikaanse aandelen als fonds van de week en ook nog eens een fonds voor de geduldige belegger: Davis Value Fund. Dat geduld nodig is blijkt wel uit de ‘opmerkelijke’ waardering: een lage Morningstar Rating van 2 sterren maar de hoogste Analyst Rating ‘Gold’. Het rendement in de afgelopen jaren bleef achter, maar toch heeft Morningstar op lange termijn vertrouwen in het fonds. Lees hieronder waarom.

Opinie
Davis Value Fund A AccDavis Value Fund kan lonend zijn voor de geduldige belegger. Het fonds blijft worstelen met zijn rendement over lange termijn, maar de start van het jaar is fatsoenlijk gezien de sterke rally van Amerikaanse aandelen tot nu toe. Met een rendement van 17,92 procent dit jaar tot en met april verslaat Davis Value Fund de S&P 500 en de Morningstar-categorie ‘aandelen Verenigde Staten large cap gemengd’ met respectievelijk 18 en 60 basispunten. Toch hebben de goede prestaties op korte termijn de zwakkere relatieve rendementen van 2010, 2011 en 2012 niet teruggedraaid. Al gaande zijn er enkele misstappen gezet bij de selectie van aandelen, zoals de investeringen in grondstoffen en Bank of New York Mellon. Het niet hebben van aandelen Apple deed tot voor kort pijn.

Wij zijn echter van mening, dat Davis Value Fund een aantrekkelijk fonds blijft op basis van de ervaren beheerders, het stabiele team van analisten en de consistente aanpak. Managers Chris Davis en Ken Feinberg proberen stoere, risicovolle en weinig geliefde bedrijven te kopen tegen kortingen ten opzichte van de winst en ze vast te houden totdat de markt hun waarde erkent. Deze aanpak kan, en heeft, voor aandeelhouders door de tijd wisselende rendementen. Aandelenkoersen kunnen een tijd achterblijven bij hun intrinsieke waarde. De beheerders toonden grote scherpzinnigheid bij financials, maar de flinke portie financiële dienstverleners in de portefeuille lokt sectorrisico uit.

De economische onzekerheid die uit de kredietcrisis voortkwam heeft ertoe geleid dat de markt de voorkeur geeft aan kwaliteitsbedrijven met meer omzetzekerheid. Ofschoon Davis Value Fund een aantal ondernemingen me deze kenmerken in portefeuille heeft, zoals Coca-Cola en Diageo, werd deze blootstelling tenietgedaan door een aantal meer tegendraadse beleggingen zoals Hewlett-Packard. Die onderneming werd door de markt tot begin 2013 afgestraft. Dit benadrukt de noodzaak voor beleggers om geduld te hebben in lijn met de managers.

De recente verbetering van de rendementen moeten niet worden gezien als een ommekeer en het begin van voorspoed voor Davis Value Fund. Toch menen wij dat de ervaren managers en het consistente beleggingsproces, dat in het verleden succesvol is gebleken, ook op de lange termijn het fonds blijven dienen.

Beheer
Ervaren managers zijn een opvallend kenmerk bij dit fonds.

Fondshuis
Davis Advisors heeft een consistente geschiedenis van aandeelhoudersvriendelijke gedrag.

Beleggingsproces
De Davis-aanpak steunt op diepgaand onderzoek en geduld.

Rendement
De langetermijnprestatie van het fonds blijft een uitdaging, maar het rendement op korte termijn is recent verbeterd.

Kosten
De kosten voor retailbeleggers zijn iets hoger dan de mediaan van de categorie.

Rol in de portefeuille
Voor Europese beleggers kan dit fonds een ondersteunende rol in hun portefeuille spelen.


Lees de volledige analyse van Davis Value Fund A Acc >Andere beleggingsfondsen in Amerikaanse large cap waarde- en groeiaandelen met een Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting)

 

Bekijk ook de vorige beleggingsfondsen van de week
PIMCO GIS Total Return Bond Fund

Franklin Mutual European

Henderson Horizon - Japanese Equity Fund


DWS Global AgriBusiness


Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities

Robeco High Yield Bonds

Carmignac Patrimoine

Robeco New World Financials

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Kempen Euro Credit

Templeton Global Bond

SNS Euro Mixfonds


ASN Milieu & Waterfonds


W.P. Stewart Holdings

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten