Morningstar's vooruitzicht voor de obligatiemarkt

De stijgende rente heeft zijn tol geëist, maar aangezien de Fed zijn plannen voor de afbouw van de QE voorlopig uitstelt, kunnen beleggers wellicht een deel van hun verliezen terugwinnen.

Dave Sekera, CFA 03 oktober, 2013 | 17:15
Facebook Twitter LinkedIn
  • De Fed shockeert de markt. De langetermijnrente zal op korte termijn wellicht dalen.

  • Geruzie in de Verenigde Staten over schuldenplafond en voorlopige maatregelen over de financiering van de overheidsuitgaven neemt toe.

  • Centrale banken van opkomende markten verhogen kortetermijnrente om hun valuta's te beschermen tegen waardedaling.

  • Meer ratingverlagingen dan ratingverhogingen omdat overnames en aandeleninkopen de schuldenlast laten toenemen.


De Fed shockeert de markt door beslissing obligatieopkoopprogramma te handhaven, obligatiekoersen stijgen

De stijgende rentevoeten hebben dit jaar op de markt voor bedrijfsobligaties hun tol geëist, maar nu de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) weigert om zijn uiterst soepele monetaire beleid af te bouwen, zoals de markt al grotendeels verwachtte, zullen beleggers een deel van deze verliezen waarschijnlijk kunnen terugwinnen. Sinds het begin van het jaar tot en met 20 september is de Morningstar Corporate Bond-index met 2,99 procent gedaald. Een bescheiden deel van het verlies was te wijten aan een uiterst geringe stijging in de credit spreads, maar het leeuwendeel van de daling is toe te schrijven aan de hogere rentevoeten.

In mei, toen de rente op 10-jarige Amerikaans staatsobligaties nog geen 2 procent bedroeg, verklaarde Morningstar dat zodra de Fed de afbouw van zijn obligatieopkoopprogramma zou aankondigen, de rente al snel met 100 tot 150 basispunten zou stijgen. Op basis van de andere toon in de verklaring die het Federal Open Market Committee (FOMC) in mei publiceerde, de reacties van voorzitter Ben Bernanke op de vragen van het Joint Economic Committee en de betere economische cijfers, steeg de opbrengst op 10-jaars schatkistpapier tot bijna 3 procent, aangezien de markt verwachtte dat de Fed in september zou beginnen met de afbouw van de Quantative Easing (QE).

Maar de markt schrok van de beslissing van de Fed om het obligatieopkoopprogramma in stand te houden tot er voldoende aanvullende economische gegevens zijn die wijzen op een duurzaam herstel van de Amerikaanse economie. Deze actie (of het gebrek daaraan) leidde tot een onmiddellijke stijging van de obligatiekoersen, waardoor de rente opnieuw daalde.

Er resten het FOMC nog maar twee vergaderingen voor het roer in januari 2014 door een nieuwe voorzitter wordt overgenomen (de opvolger van huidig Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto)). Voor de vergadering van oktober is er geen persconferentie gepland, en het comité zou een dergelijke ingrijpende beleidswijziging wellicht niet willen doorvoeren met alleen een korte FOMC-verklaring om uitleg te verschaffen over zijn maatregelen. Er zijn een persconferentie en een persbericht met bijgewerkte economische vooruitzichten gepland na de vergadering in december, maar dat tijdstip ligt waarschijnlijk te dicht bij de benoeming van de nieuwe voorzitter in januari 2014. Het FOMC zal niet staan te springen om een belangrijke beleidswijziging alvorens een nieuwe voorzitter de kans heeft gehad om het beleid te analyseren en er zijn stempel op te drukken.

Dus tenzij de economie, de arbeidsmarkt of de inflatie een drastische positieve wending neemt, is het mogelijk dat het FOMC pas op de vergadering in mei 2014 beslist om het obligatieopkoopprogramma af te bouwen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dave Sekera, CFA  Dave Sekera, CFA, is a senior securities analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid