Druk met Washington: deel 2 shutdown en debt ceiling

De financiële markten zijn de laatste maanden drukker met reageren op Washington dan op fundamentals. Eerst was er de Fed, nu zijn er Republikeinse en Democratische politici. "De shutdown heeft al economische schade aangericht."

Maarten van der Pas 16 oktober, 2013 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

UPDATE 16 oktober 2013
Beleggers hebben niet veel reden om te juichen nu de rook optrekt na de strijd om de begroting van de  Amerikaanse overheid en het schuldenplafond. Dat stelt Morningstar-econoom Robert Johnson. Bekijk de video waarin hij zijn visie geeft op het akkoord.


Wall Street opende dinsdag nagenoeg onveranderd. Beleggers wachten op een begrotingsakkoord tussen de Democraten en Republikeinen en een verhoging van het schuldenplafond. Er is hoop dat er spoedig overeenstemming wordt bereikt. Maandag stelden president Obama en leiders uit het congres hun overleg uit om meer tijd te hebben voor een oplossing voor de politieke impasse over de shutdown en debt ceiling. Dit uitstel moet volgens het Witte Huis worden gezien als een positief teken. Elders in de wereld heerste er op de beurzen een optimistische stemming naar aanleiding van deze ontwikkelingen.

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden presenteren dinsdag een eigen plan om de politieke impasse in de VS te doorbreken. Republikeinse leiders in de Senaat hebben dinsdag gezegd dat ze dankzij de onderhandelingen met Democratische collega's dinsdag een plan kunnen voorleggen.

Zo worden de financiële markten bepaald door de Republikeinse en Democratische politici in Washington nadat ze eerder in de greep waren van die andere instantie in Washington, de Amerikaanse centrale bank Fed (zie ook deel 1 tapering).

Catastrofe
Morningstar-econoom Robert Johnson stelt dat de combinatie van een aanhoudende shutdown en geen akkoord over de debt ceiling dicht bij een catastrofe komt. Hij schat dat markten wereldwijd in korte tijd 10 procent of meer zullen dalen. Johnson gaat er van uit dat het congres en president Obama weten dat het op een economische ramp kan uitlopen en te elfder ure met een overeenkomst komen om het te vermijden of tijdelijk op te lossen en de onderhandelingen te verlengen. De kans op mislukken schat Johnson op 10 procent.

“De Republikeinen hebben meer kaarten die ze op tafel kunnen leggen dan veel mensen zich realiseren en dat biedt ruimte voor onderhandeling”, stelt Johnson vast. “Zelfs als het congres de huidige wetten alleen maar verlengt en de schuldlimiet uitbreidt dan bieden die bestaande wetten nog steeds grote bezuinigingen op de overheidsbestedingen. De automatische bezuinigingen die in werking treden – sequester - verdwijnen niet zonder goedkeuring van de Republikeinen. Het is daarom enigszins verbazingwekkend dat de Republikeinen zich zo luid verzetten het verlengen van de huidige wet.”

De shutdown heeft volgens Johnson al meer economische schade aangericht dan veel mensen denken. “In een op dienstverlening gerichte economie kunnen ambtenaren die weer aan het werk gaan niet zoveel eten, in hotels overnachten en het vliegtuig pakken om in de rest van het vierde kwartaal goed te maken wat in de eerste weken van het kwartaal aan omzet is misgelopen”, aldus Johnson. “De shutdown heeft zeker minimaal een kwart procentpunt van de geschatte economische groei in het vierde kwartaal afgehaald.”

Optimisme
De beurzen in Europa hebben de dinsdag met winst afgesloten. In de Verenigde Staten is een nieuwe dag van onderhandelingen aangebroken. Eens kijken of het optimisme woensdagochtend standhoudt.


UPDATE 16 oktober 2013
Beleggers hebben niet veel reden om te juichen nu de rook optrekt na de strijd om de begroting van de  Amerikaanse overheid en het schuldenplafond. Dat stelt Morningstar-econoom Robert Johnson. Bekijk de video waarin hij zijn visie geeft op het akkoord.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten