Kom naar de Dag van het ethisch beleggen!

Duurzaam beleggen wordt niet in elke vermogenscategorie uitbetaald in financieel rendement. Ook maakt het nogal uit bij welke partij je als belegger duurzaam gaat beleggen.

San Lie 28 november, 2013 | 15:53
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzaam beleggen, je raakt er niet over uitgepraat. Google maar eens op termen als “duurzaam beleggen” of “verantwoord beleggen”. “ESG investing” kan ook, of “resposible investing”. En als u “ethisch beleggen” intikt, is de kans groot dat u bij de Dag van het ethisch beleggen 2013 uitkomt.

Aanstaande zaterdag, alweer voor de 13e keer, wordt deze dag georganiseerd. Naast een aantal presentaties van experts op dit terrein in de zogenaamde ASN University, is er ook een aantal debatten in het Debatcafé. Zelf mag ik om 15.45 uur met een aantal experts in debat. Een hele eer, temeer ik mijzelf op dit terrein nog een beetje een groentje vind.

Maar het is wel een onderwerp dat mij reeds sinds lange tijd zeer boeit. Tijdens mijn studie Economie deed ik ook een bijvak Milieukunde, heb ik stage gelopen bij het Department for Policy Coordination and Sustainable Development van de Verenigde Naties in New York en schreef ik voor mijn toenmalige werkgever ABN Amro in 2004 een rapport over de duurzame beleggingsmogelijkheden die de bank toen voorhanden had.

Ik heb er dus zeker wel ideeën bij en een mening over, deels gestaafd en onderbouwd door eigen onderzoek. Zo liet Morningstar eerder dit jaar zien dat duurzaam beleggen niet in elke vermogenscategorie wordt uitbetaald in financieel rendement.
Ook liet ik aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat het nogal uitmaakt bij welke partij je duurzaam gaat beleggen.

Wat dat betreft zal mijn boodschap aanstaande zaterdag niet heel veel anders zijn.

Ik hoop dat het u lukt aanstaande zaterdag te komen. Meld u aan!


Lees ook de artikelen die Morningstar dit jaar publiceerde over duurzaam beleggen:

Duurzaam: lichtgroene beleggingsfondsen zijn lichtpuntjes
WEEK VAN HET DUURZAAM BELEGGEN - Nederlanders beleggen graag duurzaam. Helaas wordt de groene insteek niet in elke categorie uitbetaald in financieel rendement. Waar vindt u winst bij duurzaam beleggen?

Wat is nu echt duurzaam beleggen?
Iets waar de meningen nogal over verdeeld zijn is wel de vraag wat er nu precies wel en niet onder de term 'duurzaam beleggen' valt.

50 Tinten groen
De discussie over duurzaam beleggen laat zien dat er vele tinten groen zijn. Dat hoeft niet per se slecht te zijn. Als een belegger zich maar een goed beeld kan vormen van hoe duurzaam een beleggingsfonds daadwerkelijk is.


Kleur bekennen
WEEK VAN HET DUURZAAM BELEGGEN – Duurzaam beleggen moet je leren. Het begint met een positie innemen ergens tussen donker- en lichtgroen. En: duurzaam beleggen hoeft niet ten koste van rendement te gaan.

Duurzaam weekje
WEEK VAN HET DUURZAAM BELEGGEN - Waar het ene duurzame beleggingsfonds een onderneming uitsluit neemt een ander haar op in de portefeuille. Duurzame beleggers moeten ook zelf bepalen wat zij acceptabel gedrag vinden van een bedrijf.

4 Duurzame en aantrekkelijke aandelen
WEEK VAN HET DUURZAAM BELEGGEN - Morningstar zoekt duurzame en ondergewaardeerde aandelen. Een combinatie van de Dow Jones Sustainability Index en de waardering van Morningstar's aandelenanalisten brengt Nestlé, BG Group, ANZ Bank en Abbott Labs op de radar

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten