Grootste dalers onder de Nederlandse aandelen

Morningstar neemt een eventuele eindejaarsrally voor lief en presenteert alvast de aandelen uit de AEX en AMX met het grootste koersverlies in 2013.

Laurent Deckers 19 december, 2013 | 17:18
Facebook Twitter LinkedIn

Voor Imtech was 2013 een dramatisch jaar. De technische dienstverlener was meerdere malen in het nieuws vanwege financiële problemen. Het begon met een fraudezaak bij een project in Polen. Ook na het schrappen van 1.300 banen blijft de onderneming het financieel moeilijk hebben. Imtech verloor bijna 90 procent van zijn waarde in 2013 en is hiermee de absolute koploper bij de verliezers.

KPN is met een koersval van bijna 40 procent een andere grote verliezer. In 2012 was KPN ook al de grootste verliezer van de AEX met een koersdaling van bijna 60 procent en ook in 2013 ging het aandeel nog verder onderuit. Het getouwtrek van de Stichting KPN rond de –vooralsnog- mislukte overname door het América Movil van Carlos Slim hebben KPN aan de beurs niet veel goeds opgeleverd.

Daarbij komen nog de verslechterde financiële positie van KPN door forse schulden en forse investeringen in een 4G-netwerk. Dat alles liet het aandeel zakken tot een dieptepunt in het bestaan van KPN. Overigens lijkt de verkoop van dochter E-Plus aan Téléfonica –noodzakelijk om de schuld te verkleinen - voorlopig nog niet gegarandeerd nu de Europesche Comissie zich met de overname lijkt te gaan bemoeien.

Zowel op de Nederlandse als Belgische markt ziet KPN de opbrengsten dalen. Het aandeel is momenteel met een koers van EUR 2,32 tegenover een fair value van EUR 2,00 (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) overgewaardeerd en blijft het dus moeilijk hebben. Topman Eelco blok sluit nieuwe overnamebiedingen dan ook niet uit.

Ook TNT Express zag een overname afketsen. De overnamepoging door UPS mislukte, nadat de Europese mededingsautoriteit de deal tegenhield. De onderneming blijft overigens wereldwijd nog altijd de vier na grootste express pakketbezorger maar de klap van mislukte overname is TNT Express dit jaar niet te boven gekomen. Het aandeel verloor in 2013 meer dan 25 procent en hiermee is op vier na grootste daler van de AEX en AMX.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ArcelorMittal SA24,81 EUR0,75
ASM International NV385,20 EUR-5,73Rating
Fugro NV6,59 EUR-0,78
Heineken NV88,24 EUR0,89Rating
Koninklijke KPN NV2,59 EUR-1,56Rating
Koninklijke Vopak NV31,86 EUR-2,30
NSI NV34,60 EUR0,29
Pharming Group0,69 EUR-3,10

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid