"Europese small-cap aandelen nog steeds place to be"

Europese small-cap aandelen vierden de afgelopen jaren een leuk feest. Is dat nu afgelopen of gaat het nog even door. "Waarde zit in ondernemingen in een omkeersituatie."

Maarten van der Pas 06 maart, 2014 | 15:29
Facebook Twitter LinkedIn

Bieden Europese small-cap aandelen nog steeds een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid? Die vraag stelde Richard Brown, investment specialist pan-European equities bij vermogensbeheerder Henderson, zich onlangs op het Trends & Morningstar Investmens Summit in Brussel.

Nu zal iemand van een small-cap aandelenfonds die vraag niet snel negatief beantwoord worden. Toch is hij wel legitiem. Vorig jaar behoorde de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa small-cap’ met een rendement van 29,30 procent tot de best presterende aandelencategorieën. Dat geldt ook voor de afgelopen 3 jaar, toen deze categorie een winst van 12,41 procent per jaar boekte. En ook dit jaar staat de categorie op een knap rendement van 6,06 procent 9zie onderstaande tabel). Small-cap aandelen uit de eurozone doen het nog beter met 8,57 procent. Hoe lang duurt dit feest van de small-caps nog?


(Klik op tabel voor vergroting)

Brown erkent dat Europese small-cap aandelen duurder zijn geworden, maar dat er nog steeds beleggingsmogelijkheden zijn. “Met een koerswinstverhouding van 19,1 zitten Europese small-cap aandelen boven het historische gemiddelde over de afgelopen 15 jaar (k/w 17,1), maar nog onder de piek in die periode (k/w 20,5). Deze trend zien we ook bij de koers/boekwaarde.”
Vergeleken met andere regio’s en met large-cap aandelen zijn Europese small-cap aandelen nog goedkoop, meent Brown. Waar de waardering van Amerikaanse small- en large-caps en wereldwijde en Europese large-caps is toegenomen, bungelen Europese small-caps nog onderaan (zie onderstaande figuur).

(Klik op figuur voor vergroting)

Andere positieve signalen ziet Brown in de aantrekkende Europese economie, de superieure winstgroei van small-cap ondernemingen en hun gezonde balans waar voldoende cash op staat om te investeren. “Daarbij zullen small-cap ondernemingen centraal staan in de komende fusie- en overnamecyclus. Het aantal fusies- en overnames neemt toe en die vinden het meeste plaats bij ondernemingen met een marktwaarde van EUR 1 tot 5 miljard. Ook het volume van de deals is het grootste in deze groep.”

Tegen de consensus
Een logische vervolgvraag is welke ondernemingen aantrekkelijk zijn om in te beleggen? Volgens Brown (foto) hebben bedrijven met blootstelling aan de Europese thuismarkt de meeste potentie. Het komt daarbij aan op stock picking tegen de consensus in om als fonds te onderscheidend te zijn van de benchmark. De investment specialist zoekt daarvoor actief onder ondernemingen met een marktkapitalisatie van EUR 100 miljoen tot EUR 5 miljard. “Dat is de grootste groep small-caps, maar het aantal analisten dat de ondernemingen volgt is het kleinst. Gemiddeld genomen wordt een dergelijke onderneming door slechts 6 analisten gevolgd, terwijl een large cap over het algemeen onder de loep van XX analisten ligt. We proberen hier onze eigen agenda op te stellen.”

Europese small-cap ondernemingen die Brown op zijn radar heeft staan zijn bedrijven die op de één of andere wijze in een omkeersituatie zitten. Óf de sector waarin ze actief zijn trekt aan óf nieuw management voert veranderingen door. Voorbeelden zijn Sacyr (SCYR), Gerry Weber (GWI1), Meyer Burger (MBTN), Faively (LEY), Gamesa (GAM) en Nobia (NOBI). Sacyr is een Spaanse vastgoedonderneming waarvan de koers comfortabel meedreef op de vastgoedbubbel in het land om in de crisis met 97 procent onderuit te gaan. Brown: “Sacyr is nu bezig om zijn residentiële vastgoed te verkopen. De divisie commercieel vastgoed doet het goed en heeft voornamelijk kantoren in de economische centra Barcelona en Madrid. De Spaanse economie krabbelt op we krijgen langzaam bewijs dat het rendement weer terugkeert.”

Kledingbedrijf Gerry Weber richt zich op de volwassen Duitse vrouw met een maatje meer. “Dat doen ze erg goed. Ik heb niet vaak zo’n succesvol bedrijf gezien”, stelt Brown enthousiast. “Ze maken hele modieuze kleding voor plus size vrouwen tegen een redelijke prijs. Ze zitten aan de bovenkant van het middensegment.”
Meyer Burger is actief op de markt voor zonnepanelen, de afgelopen jaren ook al zo’n getroebleerde markt met de nodige overcapaciteit. De markt is nu op een punt dat de voorraden afnemen en dat er weer orders komen”, vertelt Brown. “De technologie schrijdt voort en Meyer Burger heeft een voorsprong omdat het de kennis in huis heeft om efficiëntere zonnecellen te maken.”
Faively maakt onderdelen voor treinstellen en profiteert van de uitrol van een spoorwegnetwerk voor hogesnelheidstreinen in China. “De orders uit China keren weer terug na het ernstige ongeluk met een hogesnelheidstrein in 2011”, aldus Brown.

Gamesa maakt windturbines. Bij deze onderneming is er volgens Brown minder sprake van een ommekeer in de sector, maar schudt nieuw management de onderneming op en voert kostenbesparingen door. “Gamesa is gespecialiseerd in windturbines op zee waarmee het zich onderscheidt.” Een ander voorbeeld is keukenproducent Nobia. Daar wist het management van de cyclische onderneming de omzetdaling te compenseren door in de kosten te snijden. Brown: “Zo werd aanzienlijk op de kosten bespaard door het aanbod verschillende witte keukendeurtjes te verkleinen van 35 naar 4.”

Geen thema
Vorig jaar belegde Brown’s Henderson Pan European Smaller Companies Fund voornamelijk in ondernemingen die hun omzet uit Europese probleemgebieden zoals Spanje, Griekenland en Ierland halen. Voor dit jaar is er geen thema. “Het thema is nu stock picking met de focus op ondergewaardeerde aandelen. Ik ga uit van een lage groei van het bbp, een hardnekkige lage inflatie, lage rente en verwacht herstel van de bedrijfswinsten. Er zal sprake zijn van een lang uitgesponnen herstel in de komende jaren. Dat maakt Europese small-cap aandelen the place to be.”


Voor op de radar
In onderstaande tabel staat een top 10 van beleggingsfondsen in Europese small-cap ondernemingen gerangschikt op hun geannualiseerd rendement over de afgelopen 3 jaar. Verder staan er alle fondsen bij met een Morningstar Analyst Rating. Ook de fondsen van Brown/Henderson staan erbij. Die hebben geen Analyst Rating en vallen buiten de top 10. Ze halen om en nabij het gemiddelde rendement van de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa small-cap' Kijk ook welke beleggingsfondsen in Europese small- en mid-cap aandelen zijn genomineerd voor een Morningstar Award 2014.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings