Beleggingsfonds van de week: Franklin India

India is weer een populaire bestemming van beleggers. Franklin India heeft zich bewezen als een sterke keus voor blootstelling aan Indiase aandelen. Het heeft een ervaren beheerteam dat een solide beleggingsproces uitvoert.

Maarten van der Pas 21 mei, 2014 | 15:25
Facebook Twitter LinkedIn

Hoe het sentiment rond een land snel kan omslaan. Een liberaal wint de verkiezingen en India staat volop in de belangstelling van beleggers. Terwijl het land de afgelopen jaren toch veel van zijn glans heeft verloren. Tien jaar geleden werd voor India een grote economische groei voorzien. Samen met Brazilië, Rusland en China vormde het land het inmiddels overbekende acroniem BRIC: vier opkomende en veelbelovende economieën. Ze maakten hun naam waar met fraaie groeicijfers (zie onderstaande tabel, klik op tabel voor vergroting) en de BRIC-landen en emerging markets in het algemeen werden een populaire bestemming voor beleggers.

Maar India maakte de belofte de afgelopen jaren niet helemaal waar (overigens net als de andere BRIC-landen). Het mocht dan nog wel steeds een in potentie veelbelovende economie zijn, deze werd echter geteisterd door een hoge inflatie, een hardnekkig begrotingstekort, bureaucratie en corruptie. Deze problemen hinderden de economische groei drastisch en de Indiase regering was niet in staat om ze structureel aan te pakken. Het land was politiek verlamd wat zich onder meer uitte in belangrijke infrastructurele projecten die met de nodige vertraging werden voltooid of niet eens van de grond kwamen.

Daarbij komt nog dat het voor buitenlandse ondernemingen in India moeilijk zaken doen is, terwijl er een lucratieve binnenlandse markt lonkt met 1,2 miljard consumenten die de welvaart zien toenemen. Zo worden internationale retailers buiten de deur gehouden omdat de –vorige- regering de kleine winkeliers op de hoek van de straat wilde beschermen (ten koste van hogere prijzen) en telecomondernemingen die frequenties voor mobiele telefonie wilden bemachtigen kregen te maken met een zwalkend beleid waarbij de wetgeving telkens veranderde.

Illustratief is dat India vorig jaar tot de Fragile Five werd gerekend, een groep landen (naast India zijn dat Brazilië, Indonesië, Zuid-Afrika en Turkije) die grote buitenlandse schulden hebben. Toen de toenmalige FED-voorzitter Ben Bernanke mei 2013 hintte op een afbouw van het stimuleringsprogramma voor de Amerikaanse economie werden deze landen hard getroffen met dalende aandelenmarkten en valutakoersen. De stroom goedkoop geld waarmee deze landen hun groei en schulden financieren zou weleens kunnen opdrogen, zo vreesden beleggers.

Politieke tsunami
Wat de Fragile Five naast een zwakke munt echter ook als overeenkomst hebben, is dat er dit jaar verkiezingen zijn. Die van India zijn vorige week gehouden en hebben tot een politieke aardverschuiving geleid. De linksgeoriënteerde Congres Partij die het land de afgelopen tien jaar bestuurde, met scheidend premier Manmohan Singh, maakt plaats voor de neoliberale Bharatiya Janata Partij van Narendra Modi. De nieuwe premier Modi wil de beruchte bureaucratie en armoede bestrijden.

Zakenbank Morgan Stanley sprak zelfs van een politieke tsunami in India. De kiezers in de grootste democratie ter wereld hebben een duidelijk signaal afgegeven dat ze het hebben gehad met de oude regering en dat ze groei, ontwikkeling en een sterk leiderschap willen. Aan Modi de zware taak om de noodzakelijke politieke en economische hervormingen door te voeren.

Dat zal niet meevallen. Modi wil zijn succesvolle economische beleid in Gujarat toepassen op heel India. Maar Gujarat is een relatief dunbevolkte deelstaat en nu krijgt hij te maken met meer dan 1 miljard mensen met een keur aan achtergronden, talen en religies. En aan Modi kleeft een smet. Hij had twaalf jaar geleden een discutabele rol bij sektarische rellen in Gujarat, waar hindoes meer dan duizend moslims vermoordden. Voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfel en hoop doet leven bij beleggers.

Glans
Met de verkiezingsoverwinning krijgt India weer iets van zijn glans terug. De aandelenkoersen stegen tot het hoogste niveau in vijf jaar (De Sensex-index van de aandelebeurs in Mumbai schoot door de 25.000 punten) en de Indiase munt Roepie bereikte het hoogste punt in elf jaar. Beleggers hebben er vertrouwen in, dat een stabiele regering onder leiding van Modi de Indiase economie liberaliseert en een impuls geeft.

(klik op grafiek voor vergroting)

Beleggers namen al een voorschot op de overwinning van Modi. De Sensex-index is sinds het begin van dit jaar al gestaag aan het klimmen. De Morningstar-category ‘Aandelen India’ staat dit jaar tot en met april op een winst van 8,09 procent. Het behoort daarmee tot de best presterende aandelencategorieën. Dit betekent wel dat al een deel van de verwachte economische groei is verwerkt in de aandelenkoersen.

Voor beleggers die willen inspelen op een terugkeer van India aan het economisch firmament is Franklin India een optie. Het beleggingsfonds heeft zich bewezen als een sterke keus voor blootstelling aan Indiase aandelen. Waarbij meteen opgemerkt dat een dergelijke geconcentreerd fonds met de focus op één land nooit meer dan een nicherol kan vervullen in een beleggingsportefeuille.

Franklin India profiteert van een ervaren beheerteam onder leiding van Stephen Dover (foto links) die assistentie krijgt van Sukumar Rajah (foto rechts) die het fonds op de werkvloer leidt. Het beleggingsproces, met voornamelijk bottom-up stock picking, is in de ogen van Morningstar goed afgestemd op het team. Dat maakt grondige analyses van ondernemingen om zo ondernemingen van hoge kwaliteit te identificeren die een duurzame groei kunnen bewerkstelligen.

De bewezen beleggingsfilosofie achter Franklin India levert solide rendementen en het fonds verslaat de MSCI India-index en concurrenten in de Morningstar-categorie ‘Aandelen India’ met ruime marge. Op basis van de ruimte ervaring en sectorkennis, de kwaliteit van het onderzoek en de uitvoering van het beleggingsproces en het indrukwekkende track record geeft Morningstar aan Franklin India een Analyst Rating Silver.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Waar international chief investment officer (CIO) en managing director Stephen Dover als fondsmanager te boek staat, wordt Franklin India in de praktijk beheerd door Sukumar Rajah. Hij staat aan het hoofd van een in de Indiase stad Chennai gestationeerd beheerteam en heeft meer dan 15 jaar ervaring. Rajah werkte eerder bij Pioneer, dat in 2002 werd overgenomen door Franklin. Hij is managing director en Asian CIO en gaat over de Amerikaanse aandelenfondsen van Franklin, de India-gerelateerde fondsen en institutionele klanten.

Het beheerteam bestaat uit Indian CIO Siva Subramanian, beleggingsstrateeg Purav Jhaveri, senior portefeuillemanager Anand Radhakrishnan en Chakri Lokapriya en negen sectoranalisten onder leiding van het hoofd onderzoek Anand Vasudevan. Het 14-man sterke team heeft gemiddeld dertien jaar relevante beleggingservaring en werkt nauw samen.

Beleggingsideeën worden onderzocht door de analisten en intensief bediscussieerd in de wekelijkse vergaderingen van het beheerteam waarbij de portefeuillemanagers uiteindelijk besluiten over een potentiele toevoeging aan het fonds. De portefeuillemanagers zijn ook betrokken bij beleggingsonderzoek en hebben regelmatig gesprekken met onafhankelijke risicomanagers om het risico in de portefeuille te beoordelen. Morningstar geeft hoog op van dit goed uitgeruste, lokaal gevestigde team van sectoranalisten die een uitstekende dekking van de Indiase aandelenmarkt bieden.


Fondshuis
Franklin Resources gaat terug tot 1947, toen Rupert H. Johnson Sr. zijn effectenhandelshuis oprichtte en vernoemde naar Benjamin Franklin. De onderneming is altijd met eigen beleggingsfondsen actief geweest, maar is ook gegroeid door overnames. Zo kocht het in 1992 Templeton, Galbraith & Hansberger van Sir John Templeton en voegde daarme een scala aan internationale beleggingsfondsen aan zijn aanbod toe. Vier jaar later werd Heine Securities gekocht, beleggingsadviseur van de fondsen van Mutual Series. Franklin Resources concentreert zich nu rond een aanbod beleggingsfondsen van Franklin, Franklin Templeton en Mutual Series. Een Johnson staat nog steeds aan het hoofd van de onderneming.

Bepaalde aspecten van het fondshuis zijn aantrekkelijk. Zo brengen de meeste beleggingsfondsen benedengemiddelde kosten in rekening en worden vaak geleid door managers die al lang aan het roer staan en meer dan USD 1 miljoen in hun eigen fonds hebben belegd.

Franklin Resources heeft een verstandig belonungsstelsel en de Amerikaanse fondsen staan onder toezicht van een ervaren raad van bestuur. Maar de globale organisatie van het fondshuis is complex. De dochterondernemingen hebben verschillende culturen en verschillende beleggingsstrategieën. Mutual Series is op waarde gericht waar Franklin Templeton meer is gefocust op groei. Omdat de dochterondernemingen onderling geen mensen en middelen delen is het vasthouden van bestaande fondsbeheerders en analisten van vitaal belang. In 2009 verloor Mutual Series enkele managers aan Pimco en ook in 2007 vertrokken er enkele managers bij Templeton. Ofschoon een dergelijke afvalligheid zeldzaam is, is een volgende golf van opstappende fondsmanagers een rode vlag. Maar over het geheel genomen overschaduwen deze zorgen over het personele verloop niet de bredere verdiensten van Franklin Resources.


Beleggingsproces
Franklin India biedt blootstelling aan de kern van de Indiase aandelenmarkt en heeft als doel om de MSCI India op de middellange tot lange termijn te verslaan. Het beleggingsproces plukt de voordelen van de schat aan ervaring en sectorkennis bij het beheerteam. Het vertrouwt op fundamenteel bottom-up aandelenonderzoek dat probeert ondernemingen van hoge kwaliteit en met een duurzame groei te identificeren. Het beheerteam houdt van ondernemingen met een sterk business model, een hoog rendement op kapitaal en een goed management en is bereid om een premie te betalen voor deze eigenschappen. Het team kijkt ook naar aandelen die tijdelijk niet geliefd zijn, maar waarvan de beleggingscasus sterk is.

Het genereren van beleggingsideeën is gebaseerd op de diepe sectorkennis van het beheerteam en leidt tot een grondige kwantitatieve en kwalitatieve beoordeling van elk aandeel dat in aanmerking komt voor de portefeuille. Centraal in het proces staat een zwaar programma van bedrijfsbezoeken, dat veel ontmoetingen bevat met diverse betrokkenen bij de onderneming om zo de groeipotentie, concurrentiepositie en factoren die de waarde ontsluiten te verifiëren. Een analist gebruikt deze analyse samen met waarderingsmethodes om zijn uiteindelijke kooplijst samen te stellen.

Het samenstellen van de portefeuille van Franklin India is gebaseerd op de aanbevelingen van de analist en is van nature risicobewust. Blootstelling aan specifieke economische factoren is beperkt tot portefeuilleniveau. De fondsbeheerders zijn zich ook bijzonder bewust van de top-down economische verwachtingen, het marktsentiment en buitenlandse investeringen in India bij het opbouwen van de portefeuille.


Rendement
Sinds de oprichting in november 2005 tot en met 31 december 2013 heeft Franklin India een geannualiseerd rendement van 1,44 procent geboekt (in USD). Dat is beter dan de MSCI India Index en de Morningstar-categorie ‘Aandelen India’ met respectievelijk 107 en 360 basispunten meer. Door de jaren heeft de beleggingsstrategie van Franklin India bewezen gemiddeld beter met dalende markten om te kunnen gaan dan concurrerende fondsen in de categorie, zoals bleek in 2008 en 2011.

Niettemin kan het fonds korte periodes kampen met underperformance, in het bijzonder wanneer de markt wordt gedreven door aandelen van lagere kwaliteit en hogere bèta zoals in 2009 en in het begin van 2012. Tot en met 2013 doet Franklin India het iets beter dan de categorie in een moeilijke markt. De aankondiging van het afbouwen (tapering) van de kwantitatieve verruiming (quantitative easing) in de Verenigde Staten deed de Indiase aandelenmarkt pijn omdat beleggers zich zorgen maakten of het land zijn begrotingstekort wel kon financieren.

Franklin India heeft relatief goed gepresteerd dankzij zijn blootstelling aan de technologiesector, in het bijzonder door posities in Infosys, Cognizant Technology Corporation en Tata Consultancy Services. Daarentegen was de overwogen positie aan de sector cyclische consumptiegoederen een behoorlijke rem op het rendement.


Kosten
Met een TER (Total Expense Ratio) van 1.92 procent zijn de kosten van Franklin India lager dan het gemiddelde in de Morningstar-categorie ‘Aandelen India’


Rol in portefeuille
Franklin India kan een nicherol vervullen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Het fonds is te risicovol voor een kernpositie.


Lees ook het fondsrapport over Franklin India >


Bekijk ook de top 10 beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen India’ (klik op tabel voor vergroting).Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

Degroof Equities Belgium Active

Lombard Odier Funds - Convertible Bond

BlackRock World Gold

Magellan

Skagen Kon-Tiki 

BlackRock Euro Bond

Alken European Opportunities

Fidelity Pacific Fund

Templeton Emerging Markets Bond

Kempen European High Dividend Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten