China drukt zwaar op koersen basismaterialen

De haperende Chinese vastgoedmarkt drukt de prijzen van wereldwijd verhandelde grondstoffen zoals ijzererts. De herstellende bouwsector in ontwikkelde economieën is goed stijgende prijzen. Newcrest Mining, Alumina en Rio Tinto staan op de radar.

Daniel Rohr, CFA 15 juli, 2014 | 7:57
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Hoewel de sector basismaterialen met een gemiddelde koers/fair value van 0,99 zeker niet zwaar ondergewaardeerd is, ziet Morningstar in materialen iets meer waarde dan in de gehele markt (gemiddelde koers/fair value van 1,06).

  • De Chinese vastgoedmarkt was ook in het tweede kwartaal zwak en dit drukt de prijzen van veel metalen. Morningstar verwacht dat deze druk aanhoudt.

  • In ontwikkelde markten blijft de bouwactiviteit duidelijk onder eerder bereikte hoogtepunten. Er zijn echter positieve signalen, die leiden tot hogere prijzen voor basismaterialen.

  • Noord-Amerikaans aardgas is nu al jarenlang goedkoop, maar de impact van de lage prijzen is nog niet in alle bedrijfstakken doorgedrongen. Dit begint te veranderen omdat veel be¬drijven bezig zijn met groeiprojecten die de voordelen van deze goedkope energiebron benutten. 


De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal opnieuw minder snel. Alle indicatoren, van de industriële productie tot en met de detailhandelsverkopen, zijn zwakker. Veel van de lagere groei is te wijten aan de afname van de groei van de kredietverstrekking die in de tweede helft van 2013 inzette. Geen enkele sector is harder getroffen dan vastgoed. Het aantal verkochte vierkante meters woonruimte daalde in de eerste vijf maanden van het jaar met 9,2 procent, tegenover een stijging van 18 procent in 2013. Het aantal vierkante meters dat in de verkoop staat steeg met 25 procent. Een verslechterende vraag en een toenemend aanbod voorspellen een aanhoudende zwakte in het derde kwartaal.

Dit is bijzonder verontrustend gezien het belang van vastgoed voor de Chinese economie. Direct beschouwd vormt dit een kwart van alle investeringen in vaste activa, die als totaal goed zijn voor de helft van het bbp. Beide waarden zijn wereldwijd gezien bijzonder hoog.

Indirect is vastgoed zelfs nog belangrijker. Als we kijken naar alle producten en diensten die verbonden zijn aan vastgoedontwikkeling, van cement en staal tot hypotheken en woninginrichting, dan spreken we over rond een kwart van het bbp. Bovendien brengt een zwakkere activiteit in de vastgoedmarkt ook vervolgschade met zich mee: de balansposities van banken, de financiële situatie van lokale overheden en het vermogen van huishoudens zijn allemaal sterk gekoppeld aan de vastgoedmarkt.

Ook de impact voor grondstoffen is aanzienlijk. Vastgoed is de belangrijkste factor voor de groei van de Chinese vraag naar grondstoffen. Zo is vastgoed goed voor de helft van het Chinese staalverbruik, dat op zijn beurt weer de helft van het wereldwijde verbruik vormt. De verslechtering van de vastgoedmarkt zet de prijzen voor wereldwijd verhandelde grondstoffen zoals ijzererts en koper onder druk. Morningstar verwacht niet dat deze druk afneemt.

Bouwactiviteit
In de meeste ontwikkelde economieën is de bouwactiviteit nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Er zijn echter signalen van herstel en deze beïnvloeden regionaal geprijsde grondstoffen met een lage verhouding tussen waarde en gewicht zoals cement. In het eerste kwartaal stelde CEMEX op vergelijkbare basis zowel stijgende volumes als stijgende prijzen vast voor cement, kant-en-klare betonmortel en aggregaten. Voor de rest van 2014 voorspelt Lafarge een volumegroei van 2-5 procent in zijn markten, dankzij de Amerikaanse vraag naar woningen en bedrijfspanden,de stabilisering in West-Europa en de groei in de meeste van zijn opkomende markten, evenals betere prijzen voor zowel aggregaten als kant-en-klare betonmortel.

Goedkoop aardgas
Het goedkope Noord-Amerikaanse aardgas blijft een belangrijke factor voor de concurrentieverhoudingen binnen verschillende basismaterialensegmenten. In de staalindustrie onderzoeken diverse bedrijven de mogelijkheid om te investeren in de productie van direct-gereduceerd ijzer, waarbij ijzererts met behulp van aardgas wordt gereduceerd in plaats van met metallurgische cokes. Directe reductie is een alternatieve manier voor de productie van ijzer om een aantal problemen bij de klassieke ijzerproductie op te lossen. Nucor loopt hierbij voorop en de trend zet de komende jaren waarschijnlijk versterkt door.

In de chemiesector heeft de schaliegasrevolutie in de VS een belangrijke verschuiving teweeggebracht in de kostencurve van petrochemische producten en kunstmest op basis van stikstof. Noord-Amerikaanse chemieproducenten hebben nog altijd een kostenvoordeel wat betreft input tegenover hun Europese evenknieën. Veel ondernemingen werken aan uitbreidingsprojecten aan de Amerikaanse kust rond de Golf van Mexico.

Morningstar waarschuwt ervoor dat de sterke vraag uit de chemische en kunstmestsector naar aardgas in Noord-Amerika de aardgasprijzen in de regio kan laten stijgen. Dit kan de nu robuuste marges van Noord-Amerikaanse fabrikanten van petrochemische producten drukken. Daarnaast zijn er nu wel heel veel projecten die inspelen op de lage aardgasprijzen. Dit kan leiden tot overcapaciteit in de markt, een situatie die we maar al te goed kennen in dergelijke gestandaardiseerde markten.



Newcrest Mining
Newcrest Mining houdt zich bezig met exploratie, mijnbouw en ontwikkeling van goud en goud-koperconcentraat in Australië, Indonesië en Papua Nieuw-Guinea. Tot zijn projecten behoren onder meer Cadia Valley, Telfer en Lihir. De lange levensduur van Newcrest’s reserves en hulpbronnen is een belangrijke onder¬scheidende factor die de toekomstige groei ondersteunt. De markt heeft minder belangstelling voor de grote reserves, maar deze bieden waardevolle mogelijkheden op lange termijn.

Alumina
Alumina delft bauxiet en raffineert alumina of aluinaarde. Daarnaast heeft het op beperkte schaal wat activiteiten op het gebied van op aluinaarde gebaseerde chemicaliën, het smelten van aluminium en de verkoop van deze producten. Vijf van de acht raffinaderijen van Alumina zitten globaal in het laagste kostenkwartiel en de onderneming bevindt zich duidelijk op de onderste helft van de kostencurve. Steeds vaker is de prijsstelling van aluinaarde op de spotprijs gebaseerd en er is steeds minder vaak sprake van op de aluminiumprijs gebaseerde contracten. Dit kan een solide prijsstijging ondersteunen.

Rio Tinto
Rio Tinto is een internationale mijnbouwgroep die wereldwijd actief is in exploratie, mijnbouw en verwerking van grondstoffen. De belangrijkste producten van de onderneming zijn bauxiet, aluinaarde, koper, goud, molybdeen, zilver, nikkel, diamanten en rutiel. Met uitstekende productiemiddelen en een competent management is Rio Tinto een van de weinige mijnbouwers die over de hele grondstoffencyclus heen meer verdient dan de kapitaalkosten.


Lees ook
Vooruitzicht aandelenmarkt: in een overgewaardeerde markt moeten beleggers dieper graven

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alumina Ltd1,57 AUD1,13Rating
Newcrest Mining Ltd  
Rio Tinto PLC Registered Shares5.388,00 GBX2,55Rating

Over de auteur

Daniel Rohr, CFA  Daniel Rohr, CFA, is a senior securities analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten