3 Nuttige bestedingstips in crisistijd

FINANCIEEL ADVIES - De economische crisis betekent dat we zuinig moeten ziijn. Maar leven als een vrek is niet nodig. Hoe geld toch zinvol uit te geven.

Greetje Remmerde, 27 augustus, 2014 | 15:48
Facebook Twitter LinkedIn

Het is crisis dus we moeten zuinig zijn. Als het niet voor nu is, dan met de versobering van onze pensioenen in het achterhoofd wel voor later. Hand op de knip dus! Het is altijd goed om verstandig met geld om te gaan, maar we hoeven natuurlijk nou ook weer niet als vrekken te leven. Waar mag je je geld tegenwoordig dan nog wel aan uitgeven?

Hieronder enkele, volgens geluksonderzoekers, zinvolle bestedingen van je geld:

 1. Gebruik je geld in kleine gedeelten en vermijd grote uitgaven.
  Mensen hebben de geweldige gave zich goed aan te kunnen passen aan omstandigheden. Als het wat minder gaat kunnen ze vaak heel goed de “tering naar de nering zetten”. Maar dat aanpassingsvermogen geldt ook in positieve omstandigheden. Aan luxe went men minstens net zo snel. Elke dag champagne wordt op den duur ook net limonade.

  Volgens geluksprofessoren is het daarom dan ook verstandiger om je geld uit te geven aan zaken die het dagelijks leven verbeteren dan om grote uitgaven te doen die kortstondig genot opleveren.

  Die net te grote auto maakt je in het begin misschien heel gelukkig, maar als de nieuwigheid er af is had je (als je heel eerlijk tegen jezelf bent) misschien ook net zo goed het kleinere model kopen.

 2. Investeer je geld in ervaringen in plaats van in materiële bezittingen.
  “Dingen doen” levert meer geluk op dan het bezit van spullen. Koop liever kaartjes voor een theatervoorstelling dan kleding, geef je geld liever aan een vakantie uit dan aan een luxe horloge.
  Activiteiten verbinden daar waar materieel bezit juist voor verwijdering zorgt. Bovendien kunnen de ervaringen een schat aan mooie herinneringen opleveren. En die zijn onbetaalbaar!

 3. Gebruik je geld om minder te werken, niet om meer te kopen.
  Geluksonderzoekers hebben aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen een sterk vriendennetwerk en geluk. Dus ga in plaats van meer werken om nog meer spullen te kopen tijd vrijmaken om een sociaal leven op te bouwen.

Kortom, trek er op uit met je dierbaren! Ga leuke dingen doen, en hou voldoende achter de hand om toch die zinvolle uitgave te kunnen doen als de gelegenheid zich voordoet!


Lees voor meer praktische handvaten bij pensioen en personal finance ook deze columns:

Tips voor een financiële buffer

Zelf je pensioen regelen in 5 stappen


Hoeveel kost jouw pensioen?

Hoeveel moet ik verzekeren?

Je iPhone of je leven

Plusminus 70 procent

Ons enige bewustzijn is modebewustzijn

Weg met de pensioenen


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten