Shoppen loont ook voor financiële producten

FINANCIEEL ADVIES - Zoek een onafhankelijke financiële tussenpersoon, geef hem duizend euro en laat het hem de beste financiële producten voor je uitzoeken. Het maakt het verschil tussen een boodschappenauto en een luxueuze wagen.

Greetje Remmerde, 22 september, 2014 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

Bij de ene supermarkt zijn de appels in de aanbieding en bij de andere het broodbeleg. Veel mensen fietsen van de ene winkel naar de andere voor voordeel en besparen zo een hoop geld. Vele kleine beetjes wordt na verloop van tijd een heleboel. Met financiële producten is dat niet anders. Ik ga voorrekenen wat de financiële boodschappen kosten bij de hoogste en laagste aanbieder (voor zover mij bekend en ik kan er een stuk of vijf vergelijken met peildatum 1 september 2014). Ik kan alvast verklappen wat mijn boodschap is: ga ook shoppen als het om financiële producten gaat!

Iets regelen
De mevrouw die langs alle winkels fietst voor de goedkoopste boodschappen is 40 jaar oud. Ze doet afwisselend free lance werk en los-vast baantjes en heeft tot nu toe weinig pensioenopbouw. Haar man heeft een goede baan met dito pensioenregeling. De dame wil, ook met het oog op de kinderen, toch wel iets regelen. Om haar heen heeft ze al een aantal mensen plots ongeneeslijk ziek zien worden en ze realiseert zich dat het haar ook kan overkomen. En hoe moet het gezin dan verder?

Ze wil graag een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op haar leven zodat haar man in dat geval wat extra hulp kan inkopen zoals kinderopvang en huishoudelijk hulp. Ze wil daarvoor EUR 100 duizend verzekeren. De verzekering loopt tot haar pensioendatum. Vervolgens wil ze ook geld opzij leggen voor haar oude dag zodat ze later bovenop haar AOW een uitkering van EUR 10 duizend per jaar kan ontvangen. Wat kost dit?

Overlijdensrisicoverzekering
Eerst de overlijdensrisicoverzekering. Bij aanbieder A, kost deze EUR 14,97 per maand en bij aanbieder B EUR 20,67. De verzekering loopt 27 jaar en vele kleine beetjes wordt een heleboel: de nominale som van de premies wordt dan bij verzekeraar A EUR 4.850 en bij verzekeraar B EUR 6.697. Een verschil van bijna EUR 2 duizend!

Lijfrente
Dan de aanvulling op het pensioen. Bij aanbieder A kost de jaarlijkse, levenslange uitkering EUR 162.225. Bij aanbieder B bedraagt de koopsom EUR 184.488. Hier bedraagt het verschil een flink bedrag van EUR 22.263!!! De dame in kwestie kan haar fiets al inruilen voor een boodschappenauto!

Banksparen
Om het geld bij elkaar te sparen in 27 jaar moet ze maandelijks geld opzij leggen. Aanbieder A vergoedt een spaarrente van 3,55 procent en aanbieder B geeft slechts 0,5 procent. Het te sparen maandbedrag bij aanbieder A wordt dan EUR 307 en als mevrouw kiest voor aanbieder B moet ze elke maand EUR 534 opzij leggen om het doelkapitaal bedrag te bereiken. Dit verschil van EUR 227 per maand loopt over de gehele looptijd op tot EUR 73.548!

Totaalsommetje
Overlijdensrisicoverzekering EUR 4.850     EUR 6.697
Banksparen voor lijfrente     EUR 99.468   EUR 173.016
Totaal                                EUR 104.318  EUR 179.713

Het totale verschil in prijs voor hetzelfde financiële boodschappenmandje bedraagt maar liefst EUR 75.395! De dame kan haar boodschappenauto inmiddels omruilen voor een zeer luxueuze wagen!
Zoek een onafhankelijke tussenpersoon, geef hem duizend euro en laat het hem de beste producten voor je uitzoeken. Het kan wel uit!


Lees voor meer praktische handvaten bij pensioen en personal finance ook deze columns:

3 Nuttige bestedingstips in crisistijd

Tips voor een financiële buffer

Zelf je pensioen regelen in 5 stappen


Hoeveel kost jouw pensioen?

Hoeveel moet ik verzekeren?

Je iPhone of je leven

Plusminus 70 procent

Ons enige bewustzijn is modebewustzijn

Weg met de pensioenen


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten