Bill Gross vertrekt: schakelen naar de hoogste versnelling

Bij gebeurtenissen zoals het vertrek van Bill Gross bij PIMCO realiseren de beleggingsfondsanalisten van Morningstar zich nog eens goed waarvoor ze het allemaal doen: beleggers zo goed mogelijk informeren, zodat zij de juiste beslissing kunnen nemen.

San Lie 02 oktober, 2014 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Mijn collega-fondsanalist Jeffrey Schumacher was de eerste die het nieuws hier op kantoor in Amsterdam zag: “Bill Gross is weg bij Pimco”. Excuse me?!?!? Bill Gross weg bij Pimco? Het was vrijdagmiddag 26 september, een paar minuten voor drie Nederlandse tijd. Nog geen paar seconden later stroomde mijn inbox vol met dezelfde boodschap in mails die allemaal de aandacht trokken met “BREAKING NEWS”.

Inderdaad, dit was BREAKING NEWS! De ‘obligatiekoning’ die het grootste obligatiefonds ter wereld beheert en nu de vermogensbeheerder verlaat die hij zelf in 1971 mede had opgericht.
Terwijl we met verbazing de nieuwsberichten  lezen over Gross' vertrek, dringt het besef door dat we snel moeten schakelen. Heel snel! Beleggers zien dit nieuws ook en zullen zich afvragen wat ze moeten doen met hun posities in de PIMCO-beleggingsfondsen en dan vooral in dat ene, grote vlaggenschipfonds PIMCO Total Return Bond.

Vroeg wakker
De fondsanalisten op Morningstars hoofdkantoor in Chicago zijn gelukkig vroeg op hun werk (het is daar dan acht uur in de ochtend) en schakelen ook meteen naar de hoogste versnelling. Nog geen uur later start de eerste (van wat later blijkt vele) wereldwijde conference calls over wat deze financiële transfer van het jaar betekent voor onze Analyst Ratings op de beleggingsfondsen van PIMCO. Alle mogelijke scenario’s worden doorgesproken. Al snel komen we tot de conclusie dat het het beste is om alle fondsen tijdelijk ‘Under Review’ te zetten.

Overuren
Die middag, avond en gedurende het weekend draaien we met z’n allen overuren om de nieuw benoemde group chieft investment officer bij PIMCO en de nieuwe fondsbeheerders te spreken. Gelukkig kennen wij de hen al langere tijd. We zijn ook druk om Morningstars visie op deze gebeurtenis naar beleggers te communiceren om hen duiding te bieden bij de ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. Ook de media wordt non-stop te woord gestaan, wat ons enorm helpt onze boodschap zo snel en breed mogelijk onder beleggers te verspreiden.

Binnen één werkdag
Op maandag, één werkdag na de onverwachte aankondiging, kunnen we al de eerste nieuwe Analyst Rating afgeven: de 'Gold'-rating op het vlaggenschipfonds Pimco Total Return Bond Fund verlagen we naar 'Bronze'. Hoewel we positief zijn over het nieuwe beheerteam, zullen de managers zich moeten bewijzen in hun nieuwe rol. Daarnaast verwachten we dat beleggers hun geld uit Pimco Total Return Bond Fund zullen halen. Op dat moment is nog niet bekend hoeveel dat zal zijn. Woensdagnacht maakte Pimco bekend, dat er in september USD 23,5 miljard uit het fonds stroomde.

Wel even zoet
De komende tijd zullen we - naast het continu monitoren van de fund flows – de meer dan 50 strategieën die we volgen weer van een Analyst Rating gaan voorzien. Voorlopig zijn we nog wel even zoet met Pimco. U hoort mij daarover niet klagen. Op dit soort momenten realiseren we ons als fondsanalisten nog eens heel goed waarvoor we het allemaal doen: u als belegger zo goed mogelijk informeren, zodat u de juiste beslissing kunt nemen.


Lees alle berichtgeving over het vertrek van Bill Gross bij PIMCO:

Financiële transfer van het jaar: Bill Gross van Pimco naar Janus Capital

Janus pleegt coup met inlijven Bill Gross

Morningstar zet alle beleggingsfondsen van Pimco 'Under Review'

Pimco-beleggers: raak niet in paniek, neem de tijd om vertrek Bill Gross te beoordelen

Pimco na het Bill Gross-tijdperk: nieuwe benoemingen geven vertrouwen

Enige duidelijkheid, maar ook nog vraagtekens bij Pimco-fondsen

Morningstar verlaagt Analyst Rating voor Pimco Total Return Bond van ‘Gold’ naar ‘Bronze’

Belangrijke overwegingen voor beleggers in Pimco Total Return Bond Fund

Beleggingsfonds van de week: Pimco GIS Total Return Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten