Top 5 Nederlandse aandelenfondsen: Achmea op 1

2014 was een jaar waarin Nederlandse large-caps het beter deden dan kleinere aandelen. Zo behaalde de Euronext AEX-index een rendement van 8,66 procent, inclusief herbelegde dividenden. Kleinere aandelen in de Euronext AMX-index bleven steken op 3,42 procent.

Harm Luttikhedde, 02 februari, 2015 | 7:00
Facebook Twitter LinkedIn

Dit komt duidelijk terug in de rendementsstatistieken binnen de Morningstar-categorie 'Aandelen Nederland'.

Over het afgelopen jaar scoorden vooral de beleggingsfondsen en ETFs die (voornamelijk) beleggen in Nederlandse large-caps, zoals Royal Dutch Shell, Unilever en ING, goed. De uitzondering hierop is Kempen Orange Fund, dat als enige onder de op small-caps gerichte fondsen een goed rendement wist te behalen.

Lage active share
Wat opvalt, is dat vooral de beleggingsfondsen die qua samenstelling van de portefeuille dicht bij de index blijven, het goed deden. Uiteraard vallen hier de indexfondsen en ETFs onder. Maar ook de actief beheerde fondsen met een lage active share ten opzichte van de AEX index deden het goed, zoals het Achmea Nederland Aandelenfonds en het SNS Nederlands Aandelenfonds.

De active share, de mate waarin de portefeuillesamenstelling afwijkt van de samenstelling van de benchmark, van beide laatstgenoemde fondsen bedraagt 7,56 en 6,17 procent. 'Naar onze mening is hiermee nauwelijks sprake van actief beheer van de portefeuille en veelal worden dergelijke fondsen dan ook aangemerkt als indexhuggers', zegt Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen.

Het gebrek aan actief beheer was voor Morningstar onlangs een belangrijke overweging geweest om voor SNS Nederlands Aandelenfonds de Morningstar Analyst Rating te verlagen van 'Neutral' naar 'Negative'. 'Hoewel de rendementen over 2014 voor dergelijke dicht bij de benchmark blijvende fondsen goed was, zullen zij op lange termijn moeite hebben om waarde toe te voegen voor beleggers.'

Meer kleintjes
De beleggingsfondsen die eveneens hoofdzakelijk in Nederlandse large-caps beleggen hadden een aanmerkelijk moeilijker jaar in 2014. 'Bij deze fondsen zien we een tendens in het laatste jaar of de jaren dat zij meer opschuiven richting kleinere aandelen. Dit was het geval bij BNP Paribas Netherlands Fund eind 2013 en bij Robeco Hollands Bezit al wat langer.' Beide fondsen hebben een active share van rond de 37 procent.

Meer recent is ook het ING Dutch Fund richting de kleinere beursfondsen opgeschoven. Dit fonds paste begin 2014 haar benchmark aan van de AEX-index naar een combinatie van 50 procent AEX en 50 procent AMX en ging gevoeglijker wijs ook meer in Midkap-aandelen beleggen. Dat dit gekozen moment 'onfortuinlijk' was blijkt wel uit het jaarrendement van 3,10 procent.

Daarmee was het echter niet het slechtst presterende Nederlandse aandelenfonds afgelopen jaar. Dat was het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds met een negatief rendement, als enige in de categorie, van 6,83 procent. Ook op drie- en vijfjaarsbasis staat dit small- en midkapfonds dat minimaal 5 procentsbelangen neemt, onderaan.
(Klik op tabel voor vergroting)


Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen: Achmea Nederland AandelenfondsKempen Orange FundAmundi MSCI Netherlands ETF, SNS Nederlands Aandelenfonds en State Street Netherlands Index Equity Fund.


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings