Morningstars beleggingsbarometer januari - populairste beleggingsfondsen en ETFs

De interessante vragen voor dit jaar: zetten ETFs hun opmars ook in het maandoverzicht voort en wanneer komt het eerste 'strategic beta' of 'smart beta' fonds in de lijst?

Maarten van der Pas 05 februari, 2015 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

De strijd tussen actief en passief laaide in januari weer op na tegenvallende prestaties van actief beheerde beleggingsfonsen in 2014. Hij tekent zich ook af in het maandoverzicht. Inmiddels staan er met Vanguard Global Stock Index en iShares Core MSCI World ETF twee passief beheerde beleggingsfondsen in de top 15 van meest populaire fondsen op deze website in januari. Beide beleggen in wereldwijde aandelen en beleggers zijn voor een dergelijke standaardcategorie kennelijk geïnteresseerd in een passieve oplossing. Begrijpelijk, want bij veel actief beheerde fondsen in deze categorie lukt het de manager niet om de index structureel te verslaan. Het indexfonds van Vanguard is een vaste waarde in de lijst aan het worden, de ETF van iShares is een nieuwkomer.

Morningstar verwacht dat ETFs in 2015 hun opmars voortzetten en meer geld van beleggers zullen aantrekken. Het is een interessante vraag of in de loop van het jaar meer passieve fondsen in het maandoverzicht opduiken? Of zijn actieve fondsbeheerders wakker geschud en realiseren ze zich dat ze met een indexknuffelstrategie niet meer wegkomen. Of wordt de lijst juist steeds meer bevolkt door top dogs die de index structureel verslaan en daadwerkelijk waarde toevoegen voor beleggers. Want zulke index crashers zijn er wel degelijk.

Vastgoed
Een andere nieuwkomer is ING Global Real Estate Fund. Daarmee is de momenteel goed renderende categorie ‘vastgoed’ – die behoorde in 2014 tot de Morningstar-categorieën met de hoogste winst – ook in het actieve deel van het maandoverzicht doorgedrongen. Het was vorig jaar opvallend dat beleggers vastgoed wel bespeelden met ETFs – Think Global Real Estate ETF en iShares Developed Markets Property Yield ETF – maar niet met fondsen met een manager aan het roer. Met ING Global Real Estate maken ze volgens analist Niels Faassen van Morningstar een goede keus, gezien de een na hoogste Analyst Rating ‘Silver’ die hij aan het vastgoedfonds geeft.

In het artikel over de beleggingscategorieën met het hoogste en laagste rendement in januari ga ik dieper in op vastgoed.

Stijger en daler
Een opvallende stijger is Kempen Global High Dividend Fund. Dit dividendfonds ging vorig jaar op slot voor beleggers, maar nu is de deur weer op een kier gezet met een zogenaamde soft open en daarmee staat het fonds weer meer op de radar van beleggers.

Een grote daler is Ethna AKTIV A. Het defensieve wereldwijde mixfonds stond altijd hoog genoteerd maar bezet nu nog slechts de vijftiende stek. Morningstar-analist Barbara Claus is sceptisch over het fonds en vraagt zich af of met de pragmatische toepassing van het beleggingsproces de prestaties in de toekomst te herhalen zijn. In het algemeen blijven mixfondsen een belangrijk deel van het maandoverzicht uitmaken.(Klik op tabel voor vergroting, zie onderaan artikel linkjes naar deze beleggingsfondsen)


ETFs
Bij de ETFs zit er ruis in de top 15. Dat zit zo. Sommige aanbieders zoals iShares verlaagden de kosten voor de kapitalisatieversie van populaire aandelen-ETFs (bijvoorbeeld S&P 500, FTSE 100, Euro Stoxx 50), doopten ze om tot 'core' en behield voor de dividenduitkerende versie het oorspronkelijke, veel hogere kostenniveau. Beleggers reageerden op dit verschil in kosten door over te stappen van de duurdere op de goedkopere versie. Daarom staan er nu ‘opeens’ diverse ‘core’ ETFs in de lijst.

Bij ETFs is de vraag wanneer er een ‘strategic beta’ fonds in het maandoverzicht opduikt. 2014 Was ook het jaar van de strategische bèta - zo noemt Morningstar wat in de media beter bekend staat als 'smart beta'. Als de Verenigde Staten ook hier een voorbode zijn, waar nieuwe ontwikkelingen in de ETF-wereld meestal ontstaan, dan breken er de volgende jaren mooie tijden aan voor Europese strategic beta-ETFs.(Klik op tabel voor vergroting, zie onderaan artikel linkjes naar deze ETFs)

Zwitserse frank
Het is ook altijd aardig om te kijken of de best presterende beleggingscategorieën in januari terugkomen in het overzicht met beleggingsfondsen. Dat is voor januari niet het geval, maar dat is niet vreemd. De categorieën met het hoogste rendement betreffen voornamelijk beleggingen genoteerd in de Zwitserse frank (CHF) of met een hedge naar deze valuta. Omdat de Zwitserse centrale bank SNB medio januari de koppeling tussen de Zwitserse frank en de losliet steeg de eerste enorm in waarde ten opzichte van de laatste. Die categorieën met blootstelling aan de CHF noteerden een flink positief valuta-effect en daardoor een grote winst. Weinig beleggers hadden deze actie van de SNB verwacht.


Lees ook
Morningstars beleggingsbarometer januari - categorieën met hoogste en laagste rendement
De Morningstar-categorieën met het hoogste rendement in januari worden gedomineerd door de Zwitserse frank. Beleggers met blootstelling aan de CHF profiteerden van de bom die de Zwitserse centrale bank liet afgaan. Griekenland is na de verkiezing terug bij af en Griekse aandelen verliezen het meest.


Bekijk ook de fonds- en ETF-rapporten

Beleggingsfondsen
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds 

BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating 

Kempen Global High Dividend Fund - R 

ABN Amro Profielfonds 4

ING Dynamic Mix Fund IV

Vanguard Global Stock Index Inv EUR 

ING Health Care Fund 

ASN Duurzaam Aandelenfonds 

iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

ING Dynamic Mix Fund III 

ING Global Real Estate Fund 

DWS Top Dividende LD 

Kempen European High Dividend Fund - R 

Ethna-AKTIV A


ETFs
iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

iShares MSCI World Inc (EUR) ETF 

Think Global Real Estate ETF (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)

iShares Core S&P 500 ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

iShares Developed Markets Property Yield ETF (EUR)

iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (DE) (EUR)

iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR)

Vanguard FTSE All-World ETF (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR)

iShares Core EURO STOXX 50 ETF (EUR)

iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR)

iShares EURO STOXX 50 ETF (Dist) (EUR)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten