Morningstars beleggingsbarometer januari - populairste beleggingsfondsen en ETFs

De interessante vragen voor dit jaar: zetten ETFs hun opmars ook in het maandoverzicht voort en wanneer komt het eerste 'strategic beta' of 'smart beta' fonds in de lijst?

Maarten van der Pas 05 februari, 2015 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

De strijd tussen actief en passief laaide in januari weer op na tegenvallende prestaties van actief beheerde beleggingsfonsen in 2014. Hij tekent zich ook af in het maandoverzicht. Inmiddels staan er met Vanguard Global Stock Index en iShares Core MSCI World ETF twee passief beheerde beleggingsfondsen in de top 15 van meest populaire fondsen op deze website in januari. Beide beleggen in wereldwijde aandelen en beleggers zijn voor een dergelijke standaardcategorie kennelijk geïnteresseerd in een passieve oplossing. Begrijpelijk, want bij veel actief beheerde fondsen in deze categorie lukt het de manager niet om de index structureel te verslaan. Het indexfonds van Vanguard is een vaste waarde in de lijst aan het worden, de ETF van iShares is een nieuwkomer.

Morningstar verwacht dat ETFs in 2015 hun opmars voortzetten en meer geld van beleggers zullen aantrekken. Het is een interessante vraag of in de loop van het jaar meer passieve fondsen in het maandoverzicht opduiken? Of zijn actieve fondsbeheerders wakker geschud en realiseren ze zich dat ze met een indexknuffelstrategie niet meer wegkomen. Of wordt de lijst juist steeds meer bevolkt door top dogs die de index structureel verslaan en daadwerkelijk waarde toevoegen voor beleggers. Want zulke index crashers zijn er wel degelijk.

Vastgoed
Een andere nieuwkomer is ING Global Real Estate Fund. Daarmee is de momenteel goed renderende categorie ‘vastgoed’ – die behoorde in 2014 tot de Morningstar-categorieën met de hoogste winst – ook in het actieve deel van het maandoverzicht doorgedrongen. Het was vorig jaar opvallend dat beleggers vastgoed wel bespeelden met ETFs – Think Global Real Estate ETF en iShares Developed Markets Property Yield ETF – maar niet met fondsen met een manager aan het roer. Met ING Global Real Estate maken ze volgens analist Niels Faassen van Morningstar een goede keus, gezien de een na hoogste Analyst Rating ‘Silver’ die hij aan het vastgoedfonds geeft.

In het artikel over de beleggingscategorieën met het hoogste en laagste rendement in januari ga ik dieper in op vastgoed.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid