Beleggingsfonds van de week: Henderson Horizon Pan European Equity Fund

Henderson Horizon Pan European Equity Fund heeft veel aspecten die Morningstar graag ziet bij een beleggingsfonds. Een beheerder die al geruime tijd op het fonds zit, een degelijk beleggingsproces dat consequent wordt uitgevoerd en een gunstige verhouding tussen rendement en risco.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 februari, 2015 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Europese aandelen lieten in de eerste maand van 2015 weer eens van zich horen. Na de laatste twee jaar te zijn achtergebleven bij Amerikaanse aandelen, schoot de MSCI Europe index in januari uit de startblokken. Met een rendement van 7,23 procent (in EUR) liet het de MSCI North America index achter zich, die een rendement van 4,17 procent behaalde (in EUR). Alleen Aziatische aandelen deden het beter. Zo ging de MSCI Japan index in euro’s met bijna 10 procent omhoog in de eerste maand van het jaar.

Ondanks de angst voor de uitkomst van de Griekse verkiezingen was het ECB-voorzitter Mario Draghi die de markten weer in beweging zette. Nu Europa aan het infuus van de ECB gaat is er weer hoop op (duurzaam) economisch herstel en moet de inflatie weer worden aangewakkerd. Vanuit waarderingsoogpunt vinden beleggingsstrategen Europa een interessante aandelenmarkt, dus 2015 zou dan – eindelijk - het jaar van de Europese aandelen kunnen worden.

Beleggers die willen inzetten op Europese aandelen hebben in Henderson Horizon Pan European Equity Fund een interessante kandidaat. Ondanks dat Hendersons beheerteam voor Europese aandelen in 2013 het nodige verloop heeft gezien, is Morningstar van mening dat Henderson Horizon Pan European Equity Fund onder Tim Stevenson (foto) nog steeds in goede handen is. Stevenson leidt het fonds sinds de oprichting in 2001 en heeft dankzij een consistente aanpak goede resultaten behaald. Het fonds verdient dan ook een Morningstar Analyst Rating ‘Silver’.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)Beheerteam
Tim Stevenson is de beheerder van Henderson Horizon Pan European Equity Fund sinds de lancering van het fonds in november 2001. Stevenson was al werkzaam bij Henderson sinds 1986, waarbij hij zich altijd met Europese aandelen heeft beziggehouden. Morningstar waardeert zijn lange ervaring en grote kennis van Europese aandelen.

Stevenson maakt deel uit van een groter pan-Europees team dat geleid wordt door de ervaren John Bennett, die Morningstar hoog in het vaandel heeeft staan. Ook waarderen wij zijn collega-beheerders die functioneren als klankbord voor Stevenson. Daarnaast beschikt Henderson over een getalenteerde groep aan analisten, waar Stevenson graag gebruik van maakt. Het beheerteam zag in 2013 drie leden vertrekken, maar wij houden vertrouwen in de groep die er nu zit. Morningstar vindt dat Henderson goed uitgerust is voor het uitvoeren van deze strategie.

Fondshuis
Henderson is na een periode van acquisities uitgegroeid tot een fondshuis van degelijke omvang. Het kocht New Star in 2009, gevolgd door Gartmore in 2011, waarna het de producten van beide fondshuizen integreerde in het eigen aanbod. In 2014 verkocht Henderson de Amerikaanse en Aziatische vastgoedtak en vormde op dit terrein een joint venture met TIAA-CREF. Zo’n groei brengt bepaalde uitdagingen met zich mee in termen van productoverlap en personele bezetting, maar Morningstar denkt dat Henderson er goed aan heeft gedaan om het productenaanbod te diversifiëren.

Het fondshuis heeft nu een volledig aanbod in Europese aandelen, wereldwijde aandelen, wereldwijde obligaties, mixfondsen en alternatieve beleggingsfondsen. Met betrekking tot de beloningsstructuur hanteert het bedrijf de standaard in de sector van 1 tot 3-jaars relatieve prestaties, maar beheerders worden ook beloond voor de groei van het beheerd vermogen. Capaciteitslimieten zijn nog niet relevant, wat mede komt omdat de focus niet ligt op het vergaren van zoveel mogelijk beheerd vermogen. De helft van de beleggers in de fondsen van Henderson zijn particuliere beleggers waarbij het fondshuis een sterke positie heeft in het Verenigd Koninkrijk.

Beleggingsproces
Beheerder Stevenson wil voor Henderson Horizon Pan European Equity Fund kwaliteitsbedrijven selecteren die redelijk gewaardeerd zijn, maar een sterk groeipotentieel op de lange termijn hebben. Het beleggingsproces is voornamelijk bottom-up gefocust, waarbij de beheerder zijn strategie typeert als pragmatisch maar groei georiënteerd. Dit moet hem helpen om in alle marktomstandigheden bovengemiddeld rendement te kunnen genereren.

De aandelenselectie wordt gecombineerd met langetermijnanalyses van de verschillende sectoren. Stevenson gelooft dat groei kan ontstaan uit verschillende bronnen zoals herstructurering, outsourcing, technologie, aandeelhouderswaardecreatie, groei in besparingen en demografie.

De selectie van aandelen binnen het thematische raamwerk is diepgaand. Eigen onderzoek staat hierbij centraal, waardoor de beheerder veel bedrijven bezoekt. Ondernemingen met sterke fundamentals en groeipotentie zijn favoriet, maar ook wanneer de markt te heftig reageert wil Stevenson daarvan kunnen profiteren. Henderson Horizon Pan European Equity Fund heeft doorgaand 50 tot 60 aandelen in portefeuille, waarbij de top-10 concentratie rond 30 procent ligt.


Rendement
Sinds de start in november 2001 blijft Stevenson met Henderson Horizon Pan European Equity Fund zijn benchmark en concurrenten in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’ duidelijk voor. Het fonds behoorde onder zijn bewind over de afgelopen 10 jaar in 73 procent van de drie-jaars voortschrijdende perioden tot de beste 25 procent van de categorie. Henderson Horizon Pan European Equity Fund bleef de FTSE World Europe index jaarlijks met 2,8 procent voor, terwijl het categoriegemiddelde met zelfs 4,7 procent op jaarbasis werd verslagen.

De hang naar kwaliteit en groei is een steun geweest in de dalende markten van 2008 en 2011. In sterk stijgende markten zoals in 2009 bleef Henderson Horizon Pan European Equity Fund dan weer duidelijk achter. Deze resultaten zijn echter precies in lijn met Morningstars verwachtingen van deze beleggingsstijl. In 2013 versloeg Henderson Horizon Pan European Equity Fund 90 procent van zijn categoriegenoten en in 2014 eindigde het fonds in het 36ste percentiel.


Kosten
De lopende kosten van Henderson Horizon Pan European Equity Fund bedragen 1,30 procent, wat het fonds wel duurder maakt dan vergelijkbare fondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’ waarbij de mediaan ligt op 1,00 procent.


Rol in portefeuille
Henderson Horizon Pan European Equity Fund kan een kernpositie innemen.


Lees ook het analistenrapport over Henderson Horizon Pan European Equity Fund H1 EUR Income >


Bekijk ook een selectie van de andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa large cap gemengd’.
 (klik op tabel voor vergroting) 
Eerdere beleggingsfondsen van de week:
Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency Fund

BlackRock European Fund

Delta Lloyd Corporate Bond Fund

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Vontobel Fund - Global Equity

Kempen Euro Credit Fund

SNS Euro Mixfonds

Pictet Global Emerging Debt

Candriam Equities Biotechnology

ASN Milieu & Waterfonds

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten