Beleggingsfonds van de week: Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Voor beleggers met een langetermijnhorizon is Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund een uitstekende keus voor blootstelling aan wereldwijde aandelen. Dodge & Cox lanceerde sinds de oprichting in 1931 ‘maar’ vijf beleggingsfondsen, is wars van marketing en is erg goed in wat ze doet.

Maarten van der Pas 05 maart, 2015 | 0:36
Facebook Twitter LinkedIn

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund is in Nederland geen bekend beleggingsfonds. Maar onbekend, maakt zeker niet onbemind. In elk geval niet bij de fondsanalisten van Morningstar. Die nomineren beheerder Charles Pohl (foto) en zijn team dit jaar voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in de categorie ‘aandelen wereldwijd’.

De Europese variant van het Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund is relatief nieuw voor beleggers in Europa. Maar het beheerteam is buitengewoon ervaren en past hetzelfde beleggingsproces al vele jaren met groot succes toe bij de van oorsprong Amerikaanse versie van het fonds.
Het personele verloop in het beheerteam is laag. Pohls betrokkenheid bij Dodge & Cox gaat terug tot 1984 en het volledige zevenkoppige beheerteam heeft meer dan tien jaar ervaring. Het lid dat het korst in dienst is werkt toch al sinds 2003 bij het fonds.

Horten en stoten
Pohl en zijn medebeheerders passen geduldig een op waarde georiënteerd beleggingsproces toe. Hierdoor is de omzet in de portefeuille van het fonds laag en blijven aandelen vaak lang in handen. Met ruggensteun van een grote groep analisten voor diepgaand fundamenteel aandelenonderzoek zijn de beheerders niet bang om ook het terrein van niet-populaire aandelen te verkennen. Zo had het fonds grote posities in de zogenaamde oude technologie-aandelen zoals HP en Dell, deinsde het in het heetst van de financiële crisis niet terug voor getroffen financiële dienstverleners en kocht het in de zomer van 2013 aandelen van de Indiase ICICI Bank. Op dat moment bereikte de aversie tegen de Fragile Five, waaronder India, zijn hoogtepunt. In 2014 profiteerde Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund echter van het herstel van de aandelenkoers van de bank.

Deze benadering betekent wel, dat het rendement met horten en stoten kan komen en beleggers moeten bereid zijn om moeilijke marktomstandigheden uit te zitten en te wachten totdat de aandelen hun waarde bewijzen. Maar de ervaring van het beheerteam en hun beleggingsproces hebben beleggers door de tijd heen veel opgeleverd.

Voor beleggers met een langetermijnhorizon die kunnen wachten is Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund een uitstekende keus voor blootstelling aan wereldwijde aandelen. Morningstar verwacht dat de volatiliteit van het fonds hoger kan zijn dan van vergelijkbare fondsen, maar beleggers worden hiervoor ruimschoots gecompenseerd door het bovengemiddelde rendement op de lange termijn. Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund krijgt van de fondsanalisten van Morningstar de hoogste Analyst Rating ‘Gold’.

De komende weken wordt in deze rubriek Beleggingsfonds van de week een aantal genomineerde beleggingsfondsen en fondsmanagers voor de Morningstar Awards en Morningstar European Fund Manager of the Year Award nader belicht. Eerder verschenen artikelen over First State Global Emerging Markets Leaders Fund van Jonathan Asante en Invesco Pan European Structured Equity Fund van Michael Fraikin en Thorsten Paarmann.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)Beheerteam
Weinig beleggingsfondsen kunnen tippen aan de diepgang en ervaring van het beheerteam van Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund. Het zevenkoppige investment committee, dat over alle beleggingen beslist, is gemiddeld al twee decennia in dienst bij Dogde & Cox. Sommige leden hebben ook zitting in het beleggingscomité van Doge & Cox US Stock Fund, dat ook een Morningstar Analyst Rating ‘Gold’ heeft.
De 35 sectoranalisten die het beheerteam ondersteunen hebben een vergelijkbare diepgang en ervaring.

Dodge & Cox legt als fondshuis de nadruk op samenwerking en teamverband. Er is geen cultuur van starmanagers. Fondsbeheerders en analisten reizen frequent samen om ondernemingen te bezoeken, maar ook wet- en regelgevende instanties om op de hoogte te blijven van mogelijke nieuwe wetten en regels. Ofschoon San Francisco de thuisbasis van de hele staf is, wordt veel waarde gehecht aan één-op-één contact met het management van ondernemingen waarin wordt belegd.

Bijna alle analisten en fondsmanagers werken hun hele carrière bij Dodge & Cox. Ze vertrekken nauwelijks om een andere reden dan pensioen. Veel managers en analisten zijn partner in het fondshuis en hebben zelf aanzienlijk belegd in hun eigen fondsen.


Fondshuis
Bij niet veel fondshuizen is het personeel zo ervaren als bij Dodge & Cox, dat in handen is van het personeel. De chief executives (ceo’s) van de onderneming zijn ook hoofdbeheerder van het beleggingsteam en leiden zowel het fondshuis als de beleggingsfondsen vanuit een langetermijnvisie. De gemiddelde termijn van 22 jaar dat een beheerder in dienst is wordt door slechts een paar fondshuizen overtroffen en het aantal managers dat na vijf jaar nog in dienst is, is 96 procent.

Er zijn bij Dodge & Cox geen starmanagers. De fondsen worden gezamenlijk beheerd door een investment policy committee. Iedereen kan beleggingsideeën aandragen, maar deze moeten wel de evaluatie door collega’s weerstaan om een plek in de portefeuille te krijgen.

Sinds zijn oprichting in 1931 heeft Dodge & Cox 'maar' vijf beleggingsfondsen gelanceerd. Ofschoon de vermogensbeheerder marketing schuwt is het vandaag de dag één van de grootste fondshuizen. Een groei van het vermogen onder beheer kan uitvoering van de beleggingsstrategie in de weg staan, maar de fondsbeheerders hebben in het verleden laten zien dat ze hun strategie en de belangen van zittende beleggers veilig stellen door fondsen te sluiten. De fondsbeheerders beleggen voor aanzienlijke bedragen in hun eigen fondsen en hun belangen lopen daardoor parallel met die van beleggers. Ze bedienen beleggers met lage kosten, een heldere communicatie en een sobere langetermijnbenadering.

In het verlengde van zijn expertise op het gebied van internationale aandelen ontwikkelt Dodge & Cox nu zijn capaciteiten in wereldwijde obligaties.


Beleggingsproces
Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund gebruikt in zijn beleggingsproces in essentie een standaard waardebenadering, maar voert het met een ongebruikelijke toewijding en geduld uit. De beheerders kijken naar ondernemingen die ze ondergewaardeerd vinden ten opzichte van hun waarde op lange termijn. Dat leidt vaak tot weinig populaire aandelen zoals Amerikaanse en Europese farmaciegiganten toen er zorgen waren over hun nauwelijks gevulde ontwikkelingspijplijn met nieuwe medicijnen en meer recent Europese banken.
De beheerders houden de geselecteerde aandelen vaak voor jaren in portefeuille. In 2013 was de omzet in de fondsportefeuille 24 procent, dat is laag voor de meeste beleggingsfondsen maar was voor Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund het hoogste in zijn bestaan.

De fondsbeheerders investeren het meeste in large-cap aandelen en gebruiken een bottom-up fundamentele benadering om tot een selectie te komen. Ze trekken zich weinig aan van landen- en sectorwegingen van wereldwijde aandelenindices. Bredere macro-economische visies of andere factoren op hoger niveau spelen minder een rol, ofschoon ze wel de eventuele impact van wet- en regelgeving in ogenschouw nemen. Een top-down visie beïnvloedt de portefeuille: de overtuiging van de beheerders dat de snellere groei in opkomende markten een langetermijnfenomeen is duwt de portefeuille van het fonds sterk in die richting.

Het fonds past gewoonlijke geen hedge toe op zijn blootstelling aan vreemde valuta, maar doet dat wel als de beheerders vinden dat een valuta teveel uit zijn bandbreedte is gelopen. Maar zelfs dan komen ze geleidelijk in actie en hedgen maar een gedeelte van de blootstelling.

De portefeuille van het Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund wijzigt niet veel, omdat de visie van de beheerders en analisten erg consistent is. Ze zijn bereid om jaren te wachten totdat hun ideeën tot hun recht komen. Zo is de sector financiële dienstverlening een grote allocatie voor alle fondsen van Dodge & Cox. Deze overweging vormde een stevige tegenwind in 2008, maar de beheerders bleven bij hun opvatting over de financiële sector en na 2008 leverde die een aanzienlijke positieve bijdrage aan het resultaat. Verder vinden de beheerders ook aantrekkelijke aandelen in de technologie- en communicatiesector en HP en Microsoft behoren tot de top 10 grootste posities.

In contrast heeft het fonds al geruime tijd een onderwogen positie in de sector defensieve consumptiegoederen, waar de managers weliswaar goede ondernemingen vinden, maar weinig met een aandelenkoers die ze bereid zijn om te betalen.

De blootstelling aan opkomende markten is sinds 2013 aanzienlijk toegenomen. Toen beleggers hun aandelen in emerging markets van de hand deden sloegen de beheerders van Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund toe. Recente toevoegingen aan het fonds van aandelen uit opkomende markten zijn China Mobile en de Turkse bank Yapi Kredi.


Rendement
Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund presteert historisch gezien beter dan de markt in opwaartse markten en rendeert lager dan de markt in neerwaartse markten. Maar belangrijker: over een hele economische cyclus heen laat het fonds een outperformance zien. De roerigste periodes voor Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund waren 2008 en 2011. Het fondshuis lanceerde zijn wereldwijde aandelenfonds in mei 2008 (de Amerikaanse variant, de versie die in Europa beschikbaar is kwam in 2009) in het middel van de financiële crisis. De fondsbeheerders zagen koopjes onder de aandelen van financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars die door beleggers massaal werden gedumpt. De aandelen RBS en AIG bleken nog verder omlaag te kunnen.

De zogenaamde drawdown of het maximale verlies van Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund tussen 2008 en begin 2009 was 40 procent tegenover 28 procent voor de MSCI World Index en een vergelijkbare val voor beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’. Het verlies van het fonds van 19 procent in de zomer van 2011 zat dichter bij het verlies van 16 en 14 procent van de categorie en de index. Maar de vastberadenheid van Dodge & Cox betaalt zich terug op de lange termijn en over periodes van drie en vijf jaar staat het fonds comfortabel in het eerste kwartiel. Het gegeven dat het Worldwide Global Stock Fund en het US Stock Fund aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan concurrerende fondsen en worden beheerd door hetzelfde team met dezelfde beleggingsvisie geeft Morningstar een goed gevoel.


Kosten
De kosten voor Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund zijn aanzienlijk lager dan het gemiddelde van beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’.


Lees ook het analistenrapport over Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund EUR Acc >


Bekijk ook een selectie van zogenaamde medaillisten in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large-cap gemengd ’ (alle fondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold').
 (klik op tabel voor vergroting)
Eerdere beleggingsfondsen van de week:
First State Global Emerging Markets Leaders Fund

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Henderson Horizon Pan European Equity Fund

Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency Fund

BlackRock European Fund

Delta Lloyd Corporate Bond Fund

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Vontobel Fund - Global Equity

Kempen Euro Credit Fund

SNS Euro MixfondsFacebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten