Top 5 beleggingsfondsen high yield: hoog rendement met keerzijde

Bedrijfsobligaties met lage kredietwaardigheid, ofwel 'high yields', doen het de laatste twaalf maanden uitzonderlijk goed. Maar "ondanks de hoge rendementen was het geen eenvoudig jaar voor high yield-beleggers."

Anton Reijinga, 09 maart, 2015 | 11:24
Facebook Twitter LinkedIn

Dit zegt fondsanalist Niels Faassen van Morningstar tegenover Fondsnieuws. Hij wijst hierbij op uitspraken van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed), die afgelopen juni sprak van oververhitting van de high yield-markt.

Outflows
"Deze uitspraken misten hun impact op de markten niet. Het werd een 'hete' zomer, met outflows in de maanden juni, juli, augustus en september. Vooral Amerikaanse high yield-fondsen moesten het ontgelden met een outflow van 12 procent in deze vier maanden."

Over dezelfde periode lieten ook Europese en wereldwijde high yield-fondsen outfow zien, van respectievelijk 7 en 4 procent, vervolgt de Morningstar-analist.

Olieprijs
Ook de dalende energieprijzen hadden hun weerslag op de markt voor high yield-obligaties, vooral in de Verenigde Staten. Veel bedrijven die high yield-obligaties uitgeven zijn actief in deze sector. Energiebedrijven maken zo'n 15 procent uit van de Amerikaanse benchmark, stelt Faassen.

Een ander aspect van deze markt dat beleggers niet uit het oog moeten verliezen is liquiditeit. De Europese markt is daarbij nog een stuk kleiner dan die in de Verenigde Staten.

Wederopstanding
Recenter staat de categorie evenwel weer bovenaan de ranglijstjes. "High yields maken dit jaar hun 'favorietenrol' waar", schreef Eelco Ubbels van onderzoeksbureau Alpha Research afgelopen maand in zijn Asset Allocatie Consensus-rapport.

Zo heeft momenteel 42,2 procent van de gepolste asset managers een overweging binnen de beleggingsportefeuille in high yields.

Wel of niet hedgen
In de lijsten van best presterende subcategorieën en fondsen in high yield, gaan varianten zonder valutahedge aan kop. Dit geldt voor de categorieën Azië en Noord-Amerika met rendementen van 26,7 procent en 22,5 procent, gevolgd door Wereldwijd met 21 procent.

Maar de koers van met name de euro ten opzichte van de dollar had grote impact op de gehedgede varianten. "Door de 20 procentsdaling van de euro-dollar koers in 2014 pakte het voor euro-beleggers juist gunstig uit om niet af te dekken', aldus Morningstars Faassen. 'Voor de Morningstar-categorie 'Obligaties high yield  wereldwijd  – euro hedged' restte er slechts een schamele 0,83 procent."

Aegon-dochter aan kop
Over de twaalf maanden tot en met februari komt het fonds Kames High Yield als nummer 1 uit de bus. "Dit fonds met een Morningstar Analyst Rating 'Silver' zien wij als één van de beste keuzes binnen de categorie", stelt de Morningstar-analist.

Het fonds van aanbieder Kames, de Britse vermogensbeheerdochter van Aegon, wordt beheerd door managers Philip Milburn en Claire McGuckin. Faassen: "Bij het beleggingsproces ligt de nadruk met name op obligatieselectie en in mindere mate op top down allocatie. Wij waarderen vooral hun diepgaande bedrijvenanalyse."

De fondsanalist wijst er verder op dat het Pimco-fonds na het vertrek van Bill Gross bij het Californische fondshuis vorig jaar tijdelijk onder herziening heeft gestaan. "Wij hebben echter voldoende overtuiging in de beheerder Andrew Jessop. Hij beheert het fonds sinds 2010."

Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen: Kames High Yield Global Bond Fund B USD, M&G Global High Yield Bond Fund USD C-H Acc, PIMCO GIS Global Hi Yld Bd Ins USD, Aviva Investors Global High Yld Bd I USD en Black Rock GF Global High Yield Bond D3 USD Acc.


Bekijk ook eerdere top5-lijstjes
Beleggingsfondsen in telecomaandelen

'Low vol' beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen in alternatieve energie

Beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen

Obligatiefondsen eurozone

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten