Dit zijn de staatsobligatiefondsen met de hoogste ratings

Voor beleggers die in Europese staatsobligaties willen, is er volop keus in fondsen en ETF's en we zetten het aanbod met de hoogste ratings, Silver en Gold, voor u op een rij.

Robert van den Oever 25 juni, 2024 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

Europe flag

Staatsobligaties gelden als een veilige beleggingscategorie die in de beleggingsportefeuille de functie kan hebben om volatiliteit in andere categorieen te dempen. Bij een hogere marktrente gaat ook de obligatierente mee omhoog en krijgen beleggers een hogere vergoeding op hun ingelegde geld, maar ook nu de centrale banken een beleid van renteverlaging inzetten, is er nog voldoende interessants aan obligatiebeleggen.

Na onze uitleg over hoe je staatsobligaties kunt kopen, waarbij we beleggingsfondsen en ETF's aanstipten als de meest logische en efficiente manier voor particuliere beleggers om in staatsobligaties te stappen, kijken we nu naar welke fondsen de best presterende zijn. We nemen daartoe de Morningstar Categorie Euro Staatsobligaties en spitsen ons toe op de fondsen die het hoogst gewaardeerd worden door de fondsanalisten van Morningstar, dus de fondsen met een Morningstar Medalist Rating van Silver of Gold.

Voor de Nederlandse belegger komen er 15 fondsen uit ons datasysteem Morningstar Direct rollen, en hun kerngegevens vatten we samen in onderstaande tabel:

 

Het overzicht wordt aangevoerd door het Gold rated fonds Amundi Prime Euro Government Bonds, een nog tamelijk jong fonds dat is opgericht in oktober 2022. Om die reden toont de tabel geen rendementen over 3 en 5 jaar en heeft het fonds nog geen sterren toegekend gekregen (daarvoor geldt een minimale periode van 3 jaar). Een van de doorslaggevende factoren waarom het rendement over 2024 tot dusver boven de anderen uitsteekt, zijn de kosten van 0,05%. Maar ook de overweging in A rated obligaties en een onderweging in obligaties met een looptijd van 0-3 jaar maakt het verschil met concurrenten, aldus de fondsanalyse van Morningstar.

Op plek twee vinden we het BlueBay Investment Grade Euro Government Bond Fund. Dit Silver rated fonds weet al sinds de oprichting van in 2010 consequent zijn categoriegemiddelde en zijn benchmark te verslaan. De beheerders hebben bewezen dat ze in staat zijn om met succes door verschillende marktomstandigheden heen te laveren. Zij kiezen obligaties uit hoge overtuiging en hebben in hun proces de flexibiliteit om kansen te pakken die buiten de benchmark vallen. Dat heeft zich uitbetaald, getuige het track record over de afgelopen jaren.

Nummer drie is het Gold rated The Northern Trust Euro Government Bond Index Fund. Dat komt uit in het kwintiel met het gunstige kostenniveau binnen de fondscategorie en dat draagt in belangrijke mate bij aan het rendement. Dit indexfonds volgt de risico en rendementskarakteristieken van de FTSE EMU Government Bond 1-10 Years Index en deze passieve vorm doet het op de lange termijn gemiddeld genomen beter dan actieve fondsen. 

 

De best presterende ETF's in staatsobligaties

Lage kosten zijn bij uitstek ook de doorslaggevende factor bij ETF's. Voor staatsobligaties zijn de volgende ETF's met een Silver of een Gold rating van onze fondsanalisten verkrijgbaar in Nederland:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten