Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski (Comgest) beste beleggers in wereldwijde aandelen

Beheerders Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski van Comgest Growth Emerging Markets en Magellan zijn door de analisten van Morningstar uitgeroepen tot European Fund Manager of the Year in de categorie ‘aandelen wereldwijd’. “Dit fonds is één van de beste in zijn soort.”

Maarten van der Pas 19 maart, 2015 | 21:05
Facebook Twitter LinkedIn

De prestigieuze Morningstar European Fund Manager of the Year Award werd donderdagavond 19 maart uitgereikt tijdens de Morningstar Institutional Conference Europe in Amsterdam.

Vincent Strauss (foto links) en Wojciech Stanislawski (foto rechts) zijn veteranen als het gaat om beleggen in emerging markets. Bij Comgest beheren ze al meer dan respectievelijk 20 en 15 jaar beleggingsportefeuilles met aandelen uit opkomende markten. Een dergelijke stabiliteit is een keurmerk voor een fondshuis dat wordt gekarakteriseerd door een zeer grote mate van consistentie.

Het beleggingsproces van Comgest Growth Emerging Markets en Magellan laat zich het beste samenvatten met ‘kwaliteit’ en ‘groei’ - een combinatie die bij alle fondsen van Comgest wordt toegepast - en die heeft bewezen bijzonder effectief te zijn om mee door volatiele opkomende markten te navigeren.

Strauss en Stanislawski houden altijd vast aan hun stringente beleggingscriteria en zijn daar voor Comgest Growth Emerging Markets en Magellan nog nooit van afgestapt. Dat is soms best een uitdaging, vooral in markten die door momentum worden gedreven en waarin hun strategie zeer waarschijnlijk onderpresteert. Maar door de tijd heen is het één overtuigende balansen tussen risico en rendement in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd emerging markets’.

2014 Was geen uitzondering. Comgest Growth Emerging Markets en Magellan eindigden comfortabel bij de top 25 fondsen en de beleggingsstrategie bewees zeer winstgevend te zijn in de tweede helft van het jaar toen de volatiliteit aanzwol.

Rentmeesters
Het beheerteam kijkt alleen naar ondernemingen die zeer winstgevend zijn en die in staat zijn om hun winst onafhankelijk van de economische cyclus te laten groeien. Deze bedrijven hebben gewoonlijk een dominante marktpositie, een gedegen management en een gezonde balans. Aandelen uit cyclische sectoren en banken worden in de regel uitgesloten.

Strauss en Stanislawski zijn niet alleen grote beleggers, maar zijn ook fantastische rentmeesters van het kapitaal van beleggers. Zo deinzen ze er niet voor terug om beleggers te ontmoedigen om in hun fonds te beleggen als ze vinden dat opkomende markten overgewaardeerd zijn.

“De strategie van Comgest Growth Emerging Markets en Magellan zijn duidelijk op de lange termijn gericht. Beleggers moeten dan ook dezelfde horizon hebben om volledige van de kwaliteiten van het fonds te profiteren”, schrijft Morningstar-analist Mathieu Caquineau in zijn analyse van het fonds.

Score Comgest Growth Emerging Markets op de 5 pijlers van de Mornintstar Analyst Rating
BeleggingsprocesPositive
De portefeuille van het fonds is van onderaf opgebouwd en bevat 40 tot 50 groeiaandelen van hoge kwaliteit. De sectoren defensieve consumptiegoederen en technologie krijgen de voorkeur.

RendementPositive
De geschiedenis van een bovengemiddeld rendement op lange termijn met een matige volatiliteit is indrukwekkend.

BeheerteamPositive
De beheerders Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski krijgen ondersteuning van een solide en zeer ervaren team van mede-beheerders en analisten.

FondshuisPositive
Comgest is een onafhankelijk fondshuis dat in handen is van zijn medewerkers. Het heeft een betrouwbare beleggingscultuur.

KostenNeutral
Comgest Growth Emerging Markets is goedkoper dan het gemiddelde van de categorie, waardoor het concurrerender is.


Bekijk de prestaties van Comgest Growth Emerging Markets Acc >


(Klik op grafiek voor vergroting)


Score Magellan op de 5 pijlers van de Mornintstar Analyst Rating
Beleggingsproces: Positive
De portefeuille van het fonds is van onderaf opgebouwd en bevat 40 tot 50 groeiaandelen van hoge kwaliteit. De sectoren defensieve consumptiegoederen en technologie krijgen de voorkeur.

Rendement: Positive
De geschiedenis van een bovengemiddeld rendement op lange termijn met een matige volatiliteit is indrukwekkend.

Beheerteam: Positive
De beheerders Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski krijgen ondersteuning van een solide en zeer ervaren team van mede-beheerders en analisten.

Fondshuis: Positive
Comgest is een onafhankelijk fondshuis dat in handen is van zijn medewerkers. Het heeft een betrouwbare beleggingscultuur.

Kosten: Neutral
Gezien de omvang van Magellan kunnen de kosten lager.

Bekijk de prestaties van Magellan C  >


(Klik op grafiek voor vergroting)


Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2014 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' komen dan ook in aanmerking.

Met een positieve Analyst Rating geven Morningstar’s fondsanalisten aan, dat ze verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de index en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund European Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Lees ook het artikel Het Award-seizoen barst los over het verschil tussen de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten