Beleggingsfonds van de week: Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund

Ze zijn er wel degelijk: actief beheerde beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen die de index wel verslaan. Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund is zo'n fonds. Een overtuigende optie voor geduldige en risicotolerante beleggers.

Maarten van der Pas 02 april, 2015 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Kosten: Neutral

Actief versus passief
Als het om beleggen in Amerikaanse aandelen gaat dan lijken veel beleggers een voorkeur te hebben voor passieve beleggingsfondsen zoals ETFs. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de maandelijkse top 15 van populairste beleggingsfondsen en ETFs op morningstar.nl. Daar staat nooit een fonds tussen dat actief belegt in Amerikaanse aandelen. Daarentegen zijn er wel de nodige ETFs op de lijst te vinden die de S&P 500 Index volgen.

Deze trend blijkt ook uit recent onderzoek van Morningstar (dat binnenkort wordt gepubliceerd) naar de verschuiving van kapitaal van ‘actief’ naar ‘passief’. Beleggers kiezen steeds meer voor passief beheerde beleggingsfondsen en dirigeren hun geld naar ETFs en indexfondsen. De populariteit van passief richt zich wel op bepaalde beleggingscategorieën, waaronder Amerikaanse aandelen.

De keus van beleggers voor ETFs die een Amerikaanse aandelenindex tracken is niet vreemd. In het algemeen weet driekwart van de beleggingsfondsen met een beheerder aan het roer de index niet te verslaan. Daarbij komt ook nog dat ETFs veel goedkoper zijn dan actief beheerde fondsen, omdat er geen heel beheer- en analistenteam nodig is. Beleggers worden steeds kostenbewuster en willen alleen voor een actief fonds betalen als de fondsmanager daadwerkelijk toegevoegde waarde levert en bovengemiddeld rendement boekt.

Wat betreft Amerikaanse aandelen is een nuancering op zijn plaats, zo blijkt uit eerdergenoemd onderzoek. De keus voor passief geldt vooral voor de gemengde fondsen die zowel in Amerikaanse groei- én waarde-aandelen beleggen. Bij fondsen die zich alleen op Amerikaanse groeiaandelen of waarde-aandelen richten voert actief de boventoon.

Overtuigend
Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund is een fonds dat enkel in Amerikaanse groeiaandelen belegt en die de index weet te verslaan. Over de afgelopen drie jaar presteerde het fonds beter dan zijn benchmark, de Russell 1000 Growth Index, en dan concurrerende fondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap groei’ (zie tabel onderaan dit artikel). In België won het een Morningstar Award. In Nederland is het fonds niet genomineerd.

Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund wordt beheerd door het Amerikaanse ClearBridge, een dochteronderneming van Legg Mason. Twee in Nederland relatief onbekende beleggingsinstellingen. Richard Freeman (foto rechts) en Evan Bauman (foto links) hebben de leiding over het fonds. Freeman is met 38 jaar ervaring één van de langst zittende fondsmanagers en beheert het fonds sinds zijn oprichting in 1983. Bauman werd in 2009 co-manager na al een decennium als analist voor het fonds te hebben gewerkt.

Het beheerduo hanteert een buy-and-hold strategie voor de lange termijn waarbij ze zich focussen op groeiondernemingen die actief zijn op markten die moeilijk toegankelijk zijn voor concurrenten, concurrentievoordelen hebben, over een duurzaam bedrijfsmodel beschikken , innovatief zijn en een goede kasstroom genereren. Freeman en Bauman proberen invloedrijke bedrijven te herkennen die in een vroeg stadium van groei verkeren, beleggen in hun aandelen en houden deze in portefeuille totdat een serieuze fundamentele verandering plaatsvindt.

Ze houden daarbij geen rekening met sector- en aandelenwegingen van de Russell 1000 Growth Index, wat resulteert in een aanzienlijk actief risico in verhouding tot de benchmark. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen één aandeel uit de top 10 van de index in portefeuille zoals Apple, Google, Procter & Gamble of Amazon.com en is momenteel een derde van de portefeuille belegd in bedrijven uit de sector gezondheidszorg en dan met name biotechbedrijven.

De portefeuille van Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund die Freeman en Bauman vanuit hun sterke overtuiging hebben opgebouwd, betaalde zich uit aan beleggers. Sinds de start in 2000 tot en met 2014 heeft het een geannualiseerd rendement van 22,53 procent geboekt. Daarmee loopt het fonds 1,72 procent voor op de index en 4,95 op de categorie.

De enige aantekening hierbij is, dat het bovengemiddelde rendement met een bovengemiddelde volatiliteit komt. Maar beleggers zijn behoorlijk beloond voor dit extra risico in vergelijking met concurrerende fondsen. Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund is een overtuigende optie voor geduldige en risicotolerante beleggers. Het krijgt van de analisten van Morningstar de één na hoogste Analyst Rating ‘Silver’.

Meer over Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund
(Klik op grafiek voor juiste formaat)

Beheerteam
Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund wordt beheerd door de Amerikaanse vermogensbeheerder ClearBridge, een dochteronderneming van Legg Mason. Richard Freeman en Evan Bauman zijn de mamagers van het fonds. Freeman heeft 38 jaar ervaring als belegger en beheert De Amerikaanse versie het fonds sinds zijn oprichting in 1983. Hij is één van de fondsmanagers met de langste staat van de dienst in de sector en werkte voor Shearson American Express (één van de bedrijven die uiteindelijk in ClearBridge opging) en voor Chemical Bank en Drexel Burnham waar hij diende als vice president research.

Evan Bauman werd in 2009 co-manager van Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund na bijna 10 jaar als analist voor het fonds te hebben gewerkt. Hij werkt sinds 1996 bij ClearBridge, begon als trainee en kreeg daarna een rol als analist.

Freeman en Bauman genereren alle koop- en verkoopideeën voor Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund, waarbij ze op het analistenteam van ClearBridge vertrouwen voor het onderzoek naar de cijfers en bezoeken aan de ondernemingen. Beide fondsmanagers beleggen ook zelf in hun fonds.


Fondshuis
Tenminste één vraag is inmiddels beantwoord: Legg Mason maakte in februari 2013 bekend dat insider en interim-ceo Joseph Sullivan de permanente ceo van het fondshuis wordt. Met deze benoeming is het waarschijnlijk dat Legg Mason doorgaat met zijn model van diverse filialen zoals ClearBridge en Brandywine. Ofschoon onder Sullivan’s bewind dochteronderneming Legg Mason Capital Management is gefuseerd met ClearBridge.

De vraag die nu nog openstaat is, of Legg Mason geld van beleggers weet aan te trekken. Ofschoon er enige instroom bij een handvol obligatiefondsen was, zag Legg Mason vooral dat beleggers hun geld weghaalden uit zijn fondsen. Legg Mason heeft vorig jaar toestemming gekregen om actieve ETFs te lanceren. Dat is voor het fondshuis nieuw terreinom om zich op te bewegen.

Beleggingsproces
Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund hanteert een actieve buy-and-hold strategie die focust op dynamische ondernemingen met hoge groeicijfers en waarvan de fondsmanagers denken dat die groei duurzaam is. De beheerders Freeman en Bauman proberen invloedrijke ondernemingen te herkennen die in het vroegste stadium van groei verkeren, kopen deze en houden de aandelen aan tot er zich een serieuze verandering voordoet. De fondsmanagers beleggen in ondernemingen die op de lange termijn groeien in plaats van enkel cyclische groei kennen, kijken naar bedrijven waarvan de activiteiten moeilijk toegankelijk zijn voor concurrenten, die concurrentievoordelen hebben, innovatief zijn, een kwalitatieve groei van de kasstroom kennen en een lage hefboom hebben.

Waardering is eveneens belangrijk en de beheerders selecteren ondergewaardeerde ondernemingen en willen niet meer dan 2,0 keer de geprojecteerde winstgroei betalen. Ze beleggen liever in ondernemingen met een duurzame groei en waarvan de markt de groei nog niet erkent in de waardering van de onderneming, dan in snelgroeiende bedrijven waarvan de groei minder duurzaam is en er sprake is van overwaardering.

Het beheerduo besteedt vrijwel geen aandacht aan de sector- en aandelenweging van de Russell 1000 Growth Index. Zo hebben ze bijvoorbeeld niet belegd in één van de ondernemingen in de top 10 van de index zoals Apple, Google, Procter & Gamble, PepsiCo en Amazon.com. De helft van de portefeuille neigt zich te concentreren in de tien grootste 10 posities in de portfeuille. Die vormen de kern van de portefeuille en de rest is een staart van posities in kleinere small-cap bedrijven die nog in de ontwikkelingsfase zitten.

De portefeuille van Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund bestaat gewoonlijk uit 50 tot 70 posities. Als gevolg van de buy-and-hold strategie is de omzet in de fondsportefeuille laag en behoort tot de laagste in de categorie.
Gegeven de ongedwongen beleggingstrategie kan het fonds een aanzienlijke inzet op bepaalde aandelen en sectoren hebben. De grootste absolute weging en meest geprononceerde overweging is de sector gezondheidszorg, in het bijzonder biotechbedrijven. De beheerders hebben belegd in biotechnamen als Biogen, Vertex Pharmaceuticals, Forest Laboratories, ISIS Pharma en Immunogen. Hiervan denken ze, dat de mogelijkheden voor innovatie en groei aanzienlijk zijn terwijl de waarderingen aantrekkelijk zijn.

Het fonds heeft al tien jaar een structurele overweging in de energiesector en heeft zowel beleggingen in pure activa-ondernemingen als Anadarko Petroleum als in dienstverlenende bedrijven voor de olie-en gassector als National Oilwell Varco.

In termen van technologie-ondernemingen hebben fondsmanagers Freeman en Bauman niet de grote namen Apple, Google, Cisco en Microsoft, maar kiezen daarentegen voor blootstelling aan producenten van opslagmedia zoals SanDisk en Seagate.

Het fonds heeft ook een aanzienlijke blootstelling aan discretionaire of cyclische consumptiegoederen die bestaat uit grote posities in Amerikaanse kabel- en mediabedrijven als Comcast, Cablevision en Liberty Media. Daar staat tegenover dat er niet is belegd in defensieve consumptiegoederen, financiële dienstverleners, telecommaatschappijen en nutsbedrijven.


Rendement
De rendementsgeschiedenis van Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund is sterk. Sinds de start van de Europese variant van het fonds in 2000 tot en met 2014 heeft het een geannualiseerd rendement van 22,53 procent geboekt. Daarmee loopt het fonds 1,72 procent voor op de index en 4,95 op de categorie. Het track record van de Amerikaanse versie van het fonds, dat al sinds 1983 bestaat, is al net zo indrukwekkend.

Het beleggingsproces bevat nogal wat risico. De top 10 grootste posities van het fonds maken meer dan de helft van het totaal aantal beleggingen uit, wat het vatbaar maakt voor individuele zeepbellen. Dit risico werd benadrukt in een teleurstellend 2002 toen een aantal grote posities zoals Tyco International, IDEC Pharmaceutical en Genzyme implodeerde. Het fonds is ook vatbaar voor sectorrisico door zijn grote actieve posities en onderweging aan bepaalde gebieden van de markt. Zo deed het niet hebben van technologie blue chips Apple en Google pijn, toen deze grote benchmarkaandelen de markt aanvoerden.


Kosten
De lopende kosten van Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund van 0,78 procent is beduidend lager dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap groei’ van 1,69 procent.

Lees ook het analistenrapport over Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund >


Bekijk ook deze selectie van beleggingsfondsen in Amerikaanse groeiaandelen.
 (klik op tabel voor juiste formaat)
Eerdere beleggingsfondsen van de week:

Comgest Growth Emerging Markets

Fidelity European Smaller Companies Fund

HSBC GIF Euro Bond

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

First State Global Emerging Markets Leaders Fund

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Henderson Horizon Pan European Equity Fund

Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency Fund

BlackRock European Fund

Delta Lloyd Corporate Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings