7 Redenen om meteen met je pensioen aan de slag te gaan

Schuif jij ook je pensioen voor je uit? Dan ben je in goed gezelschap, want de meerderheid van de Nederlanders doet dat. Toch is het verstandig om je er wel in te verdiepen. Je kunt (nu al) veel geld besparen.

Greetje Remmerde, 21 april, 2015 | 16:30
Facebook Twitter LinkedIn

1. Je bouwt te veel pensioen op
Ja, je leest het goed. Het is haast niet voor te stellen met al die negatieve berichten rondom pensioenen en pensioenfondsen, maar er is een groep Nederlanders die teveel pensioen opbouwt. Uit een bijdrage van Netspar aan De Nationale Pensioendialoog, een onderzoeksinstituut voor pensioenvraagstukken, blijkt dat een kwart van de Nederlanders te veel pensioen opbouwt. Behoor jij tot die groep? In dat geval kun je die ene spaarpolis wellicht stopzetten en heb je nu meteen al honderd(en) euro’s per maand meer te besteden.

2. Je bouwt te weinig pensioen op
Uit diezelfde bijdrage van Netspar blijkt ook, dat een derde van de huishoudens te weinig pensioen opbouwt. 20 Procent van de huishoudens haalt daarbij hun minimale consumptie niet eens. Deze groep schiet dus te kort op hun "leefpensioen". Het zijn met name gescheiden mannen en vrouwen en zelfstandigen die hiertoe behoren. Hoor jij ook tot deze groep? Dan is het zaak om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk bij te sparen.

3. Je kunt je levensstijl niet handhaven
Netspar onderscheidt nog een groep, vooral de hogere inkomens, die later hun levensstijl niet kunnen handhaven. Met andere woorden, de groep die zijn "leefpensioen" wel op orde heeft, maar te kort schiet op zijn "leukpensioen". Je kunt je afvragen hoe erg dat nu helemaal is. Maar als je gewend bent om wekelijks naar de kapper en de schoonheidsspecialist te gaan en verse coquilles te eten is het wel even een omslag als je later nog maar 1 keer per kwartaal naar de buurtkapper kunt en je je coquilles alleen nog maar met Kerst kunt nuttigen en dan ook nog eens uit de diepvries! Ben jij bang dat je later je levensstijl noodgedwongen om zult moeten gooien? Neem dan nu alvast je maatregelen.

4. Eerder starten met pensioenopbouw is goedkoper
Hoe eerder je start met het opbouwen van pensioen hoe goedkoper het is. Bijvoorbeeld Carla de Bree, zelfstandig vertaler, heeft op haar pensioendatum EUR 150.000 nodig. Ze gaat ervan uit dat ze 4 procent rendement behaalt op haar inleg. Als ze start met sparen op haar 37ste kost haar pensioen EUR 223 per maand (ruim EUR 80.000 over de totale looptijd). Als ze pas begint als ze 57 jaar oud is, dan kost haar pensioen EUR 1041 per maand (met in totaal bijna EUR 125.000 is haar pensioen door het uit te stellen ongeveer anderhalf keer zo duur geworden!).

5. Zelf doen spaart (soms hoge) advieskosten uit
Als je zelf je tuin onderhoudt dan hoef je de tuinman niet te laten komen en als je zelf de gootsteen kunt ontstoppen dan scheelt dat een loodgieter. Een doortimmerd financieel plan kost al gauw EUR 1.000. Dat is voor veel mensen een hoop geld en vaak een belemmering om er aan te beginnen. Nu is pensioen bij uitstek een gelegenheid voor de lange termijn en gevoelig voor veranderingen en onderhoud. Met één consult bij een adviseur ben je dus nog niet klaar! Je zult een periodieke check up nodig hebben (lees: service-abonnement).

Als je Carla de Bree uit het vorige voorbeeld bent, verdien je die investering ruimschoots terug. Maar je moet het wel even doen! Je kunt een hoop hebben aan een goede adviseur. Als je die niet hebt kun je ook zelf vaak een heel eind komen. Pensioen is niet zo moeilijk, je moet er alleen wel even voor gaan zitten.

6. Zelf doen levert het beste advies op maat
Pensioen is geen exacte wetenschap, maar juist een hele subjectieve. En het zijn ook juist weer die veranderingen in de persoonlijke omstandigheden die om tussentijdse bijsturing van je plan vragen. Alles hangt af van je eigen wensen en voorkeuren. En wie kent die beter dan jij zelf?

7. Geen onnodige verzekeringen
Dit laatste voordeel ligt in het verlengde van vorig argument. Je hoeft je niet te laten verleiden tot de aanschaf van financiële producten voor de reparatie van een aangepraat pensioengat. Je weet immers zelf het beste wat je nodig hebt?


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde (foto) van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten