Verdeel je pensioenpot goed

Het is zaak alleen je minimale levensbehoefte te verzekeren: het zogenaamde leef-pensioen. Voor het leuk-pensioen kun je prima zelf sparen. Sterker nog: het kopen van een lijfrente levert juist een hoger pensioeninkomen op. Tenminste, als je je pensioenpotje goed verdeelt.

Greetje Remmerde, 23 juni, 2015 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

Wie geen of te weinig pensioen opbouwt via de werkgever moet een lijfrente kopen. Dat heb ik al vaak geschreven in deze columns Deze lijfrente verschaft een inkomen tot je sterft en aangezien je van tevoren niet kunt weten hoe oud je wordt, moet je dat zogenaamde langlevenrisico afdekken bij een verzekeraar.

Het is zaak alleen je minimale levensbehoefte te verzekeren: het zogenaamde leef-pensioen. Voor het leuk-pensioen kun je prima zelf sparen. Sterker nog: het kopen van een lijfrente levert juist een hoger pensioeninkomen op. Tenminste, als je je pensioenpotje goed verdeelt. Ik zal uitleggen hoe dat kan.

Kansberekening
De premie van de verzekering wordt bepaald op basis van de gemiddelde levensverwachting van de mens. Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen, maar dat maakt voor de verzekeringspremie niet uit. De verzekeraar hanteert sekseneutrale tarieven. Gemiddeld worden we ongeveer tachtig jaar oud. Maar we kennen allemaal wel een oma die stokoud is geworden of iemand die juist enkele dagen na pensionering overleed. Dat is de kern van statistiek: de cijfers kloppen voor de groep, maar nooit voor het individu. Op persoonlijk vlak, kun je er dus niet zo heel veel mee...

Maar daarmee is statistiek zeker niet betekenisloos. De grootste kans is dat je rond de tachtig jaar oud zult worden. Daarom is toch het verstandig om je financiële planning af te stemmen op dit gegeven. Je zult dan een hoger pensioeninkomen hebben!
Het heeft namelijk geen zin om heel veel geld uit te geven voor de kleine(re) kans dat je (veel) ouder wordt.

Failliet
Vergelijk het met verzekeren van een vakantie. Verzeker je je op vakantie liever tegen een faillissement van het gastland of tegen het feit dat bagage wordt gestolen of vermist raakt? Het zou onzinnig zijn om voor beide gebeurtenissen evenveel geld uit te trekken. De kans dat er iets met je bagage gebeurt, is veel groter dan de kans dat je vakantie in duigen valt omdat het land van bestemming niet meer functioneert als gevolg van een faillissement.

De laatste cent
Stel dat je je leef-pensioen niet hebt geregeld. Maar gelukkig heb je wel een goed gevulde spaarpot. Niets aan de hand zul je misschien denken, maar niets is minder waar. Dit probleem is waarschijnlijk groter dan je denkt.

Je bent 70 jaar oud en hebt nog twee ton op de bank staan. Hoeveel mag je dit jaar dan uitgeven? Je weet niet of je nog vijf jaar met je spaarpot moet doen, tien jaar of misschien wel dertig. Je zult dus nooit je laatste cent durven uitgeven. Als je leeft met de wetenschap dat je tenminste altijd nog een pensioen zult hebben voor je minimale uitgaven, dan geef je je spaargeld makkelijker uit!

Best leuk toch, zo’n leef-pensioen!



Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde (foto) van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten