Motieven
Waarom sparen we eigenlijk überhaupt? De theorie geeft ons een aantal motieven: het voorzorgsmotief, speculatiemotief en het transactiemotief. Het transactiemotief wil zeggen dat je geld aanhoudt omdat inkomsten en uitgaven in de tijd niet altijd samenvallen en ook als je salaris nog niet binnen is, wil je boodschappen kunnen doen. Uit hoofde van hetspeculatiemotief houden mensen geld achter de hand om bijvoorbeeld te kunnen profiteren van prijsdalingen of rentestijgingen. Het voorzorgsmotief tenslotte geeft aan dat mensen geld aanhouden om onvoorziene gebeurtenissen in de toekomst op te kunnen vangen.
Negatieve rente
Het onderscheid is misschien wat theoretisch, maar de toepassing is heel praktisch. Het geeft namelijk wel een antwoord op de vraag hoeveel moet ik sparen? Vanuit het voorzorgsmotief (en ook het transactiemotief) geredeneerd heb je een financiële buffer nodig en bij een dergelijke noodvoorziening doet de stand van de rente er niet zo veel toe. Het zou natuurlijk leuk zijn als je er een hoge vergoeding voor kreeg, maar omdat je de buffer nou eenmaal toch nodig hebt, moet je die aanhouden en er de geldende marktrente voor accepteren of die nu hoog, laag of zelfs negatief is!
Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om je rente te optimaliseren: kijk op internet bij een spaarrente vergelijker welke aanbieder de hoogste rente geeft (let er dan wel op dat deze onder het depositogarantiestelsel valt) of zet een plukje van je buffer vast op een deposito.