Dividendfondsen BNP Paribas Under Review

Wouter Weijand is niet langer de hoofdbeheerder van de dividendstrategieën. Naar aanleiding van zijn vertrek plaatst Morningstar alle dividendfondsen van BNP Paribas Under Review.

Jeffrey Schumacher, CFA 31 augustus, 2015 | 16:42
Facebook Twitter LinkedIn

Wouter Weijand, die in 2003 aan de wieg stond van de ontwikkeling van de dividendstrategie, is niet langer de leider van het dividendteam bij BNP Paribas. Weijand stond aan het hoofd van het wereldwijde dividendteam, dat hij in stand wist te houden ondanks alle historische turbulentie vanwege de verhuizing van het fonds van destijds ABN Amro Asset Management via Fortis Investments naar uiteindelijk BNP Paribas.

Decentraal beheer
De decentrale organisatiestructuur waarin Weijand het wereldwijde fonds beheerde was kenmerkend voor het fonds. Weijand droeg verantwoordelijkheid voor het wereldwijde dividendfonds, waarbij hij bepalend was voor de regio-allocatie. Daarnaast fungeerde hij als sparringpartner voor zijn drie regionale dividendteams, die de bottom-up aandelenselectie verzorgden en vrij autonoom opereerden.

Voor het Amerikaanse universum is River Road AM als extern aangestelde beheerder verantwoordelijk, het Europese deel is toevertrouwd aan het eigen team in Amsterdam en in Hong Kong is een BNP-team gevestigd dat zich richt op de Aziatische dividendaandelen. Naast het wereldwijde fonds hadden de teams ieder hun eigen regionale dividendfonds.

Verandering in organisatiestructuur
BNP Paribas IP maakte vandaag bekend dat het beheer van het Europese fonds overgaat naar het aandelenteam onder leiding van Gaetan Obert, die een team van aandelenanalisten leidt die het aandelenuniversum mede vanuit een SRI-invalshoek onderzoeken. Het huidige Europese team bestaande uit Simon van Veen en Olivier van Hirtum intensiveerde sinds begin van dit jaar al de samenwerking met het in Parijs gevestigde team van Obert om het gebrek aan mankracht voor het grote Europese universum te ondervangen. Zij blijven vooralsnog bij het fonds betrokken. Voor de invulling van de andere twee regioteams is niet bekend of hier veranderingen optreden.

Het beheer van het wereldwijde dividendfonds gaat over naar een in februari van dit jaar aangetrokken beleggingsteam onder leiding van Simon Roberts. Eerder nam dit team ook al het beheer over van de Luxemburgse variant van BNP Paribas OBAM, BNPP L1 Equity World Quality Focus.

Under Review
Omdat Wouter Weijand een centrale rol vervulde binnen het beleggingsteam dat verantwoordelijk is voor het beheer van de dividendfondsen van BNP Paribas en vanwege de organisatorische veranderingen die doorgevoerd gaan worden, plaatst Morningstar de dividendfondsen van BNP Paribas en Parvest Under Review. Het betreft de volgende fondsen (tussen haakjes de oude rating):

BNP Paribas Asia Pacific High Income Equity Classic (Not Ratable)
BNP Paribas Global High Income Equity Classic (Not Ratable)
BNP Paribas High Income Equity Classic Unhedged (Neutral)
BNP Paribas Europe Dividende (Neutral)
Parvest Equity High Dividend Europe (Neutral)
BNP Paribas Premium Global Dividend Classic (Neutral)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten