Top 5 high yield wereldwijd: Robeco aan kop

De categorie obligatiefondsen die vanuit europerspectief wereldwijd beleggen in high yield staat voor dit jaar gemiddeld in de min. Relatief voorzichtige fondsen doen het beter met een positief rendement.

Harm Luttikhedde, 23 september, 2015 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

Dit is de conclusie die Niels Faassen van fondsvergelijker Morningstar trekt uit een inventarisatie op verzoek van Fondsnieuws. Het fonds Robeco High Yield Bonds van beheerder Sander Bus (foto) prijkt bovenaan de ranking van 5 beste fondsen in de categorie year-to-date.

Vermogensherstel
Uit de cijfers per eind juli blijkt dat de categorie met een totaal belegd vermogen van 105,8 miljard euro de flinke outflows die het in de zomer van 2014 voor de kiezen kreeg al weer te boven gekomen.

Toen waren uitspraken van Fed-voorzitter Yellen over de in haar ogen hoge waardering van high yield reden voor beleggers om hun blootstelling af te bouwen. 'Al dient hierbij opgemerkt te worden dat het herstel voornamelijk gedreven wordt door het koersherstel dat profiteerde van de sterke dollar en minder van inflows zelf', aldus de Mornigstar-analist.  

Eind augustus staat het gemiddelde fonds op een nipt verlies van 0,15 procent, aldus cijfers van de dataprovider. 'Met name de wat defensiever gepositioneerde fondsen met overwegingen in het B- en BB-segment presteerden dit jaar tot dusver beter dan de fondsen met een overweging in de lagere ratingbuckets zoals de tripple C's (CCC).'

Nederlands succes
De top 5 wordt aangevoerd door een high yield fonds van Nederlandse bodem. Faassen: 'Robeco High Yield Bonds presteerde dit lopende jaar het beste van alle high yield fondsen. Hierdoor laten ze gerenommeerde high yield fondsen als Pimco en Kames achter zich. De sterke rendementen van Robeco dit lopende jaar zijn geen uitzondering. Ook op lange termijn presteert het fonds duidelijk bovengemiddeld.'

Het fonds is, naast dat van Kames, één van de meest favoriete fondsen van Morningstar in de categorie global high yield. Morningstar is vooral te spreken over het stabiele en ervaren beheerteam dat bestaat uit hoofdbeheerder Sander Bus en medebeheerder Roeland Moraal.

'Al worden de beslissingen wel in gezamenlijk overleg tussen beide heren genomen. Bus is al sinds 1998 betrokken als beheerder bij het fonds en is sinds 2001 hoofdbeheerder.' Hij is daarmee één van de langst zittende beheerders binnen global high yield, wijst Faassen. De tweekoppige leiding wordt verder ondersteund door een team van 13 bedrijfsobligatieanalisten.

Over de laatste tien jaar is het fonds erin geslaagd de benchmark, met een geannualiseerd rendement van 6,15 procent, bij te houden. Dit terwijl het fonds defensief, in relatief hoger ge-rate obligaties, belegt.

Faassen spreek van een uniek uniek trackrecord, mede gelet op de hoge transactiekosten bij high yield obligaties. 'Year-to-date werd het geholpen door een sterke obligatieselectie en het vermijden van defaults in met name de energie en mijnbouw sector, waarin het fonds onderwogen is.'

Bron: Morningstar

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Japanse Large-Caps

Lang track record

Energiefondsen

Blockbusters aandelen

Bedrijfsobligaties

Technologiefondsen

Blockbuster fondsen obligaties

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten