Fonds van de Week: JOHCM Japan Fund

Japan bewijst dat prestaties van een aandelenbeurs niet noodzakelijkerwijs gekoppeld hoeven te zijn aan de economische situatie. Hoewel de economie de afgelopen jaren in het slob blijft zitten, presteren Japanse aandelen goed. Daarbij doen mid- en small-caps het beter dan large-caps. Juist in dat deel van de Japanse aandelenmarkt is het door Morningstar analisten met een Bronze rating gewaarde JOHCM Japan Fund actief.

Ronald van Genderen 24 september, 2015 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

JOHCM Japan Fund in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: **
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

De afgelopen periode kreeg de Japanse beurs weliswaar ook te maken met een correctie, maar toch staat er per eind augustus voor dit jaar nog een plus van 16,11% op de borden (voor de MSCI Japan index in euro’s). Dit steekt rooskleurig af tegen bijvoorbeeld een rendement voor wereldwijde aandelen van slechts 5,36% (voor de MSCI World index in euro’s).

Die goede prestaties zou je wellicht niet verwachten op basis van de berichten die naar buiten komen over de stand van de Japanse economie. Deze heeft het namelijk al heel wat jaren moeilijk en ook in de afgelopen 5 jaar was dat niet anders. In 2010 groeide de economie (volgens de Wereldbank) nog spectaculair met 4,7%, maar dat was eerder een herstelbeweging van een krimp in het jaar ervoor van 5,5%. In de afgelopen vier jaar lag de groei ergens tussen -0,5% en 1,8%. Dit jaar gaat het niet veel beter. Zo werd deze week het definitieve cijfer voor het tweede kwartaal bekendgemaakt: op jaarbasis kromp de Japanse economie in het tweede kwartaal met 1,2% en dat viel nog mee, want het voorlopige cijfer stond op -1,6% en economen hielden rekening met een bijstelling naar -1,8%.


Ondertussen presteerden Japanse aandelen bepaald niet slecht. Lieten de grote Japanse ondernemingen over het algemeen goede prestaties zien, small- en mid-caps deden het nog wat beter. Zo steeg de MSCI Japan Small-/Mid-cap index de afgelopen 5 jaar met 12,19% op jaarbasis versus een stijging van 9.68% voor de MSCI Japan Large-cap (in euro’s).
Eén van de fondsen in Japanse aandelen die in dat segment actief is, is het door het zeer ervaren duo Scott McGlashan en Ruth Nash, JOHCM Japan Fund. Hoewel het fonds ook de vrijheid heeft om bij tijd en wijlen te kiezen voor large-caps belegd het hoofdzakelijk zonder restricties in mid- en small-caps. Door de grote flexibiliteit die de beheerders hebben en ook gebruiken en de geconcentreerde portefeuille kent het rendementsverloop wel een volatiel karakter. Het fonds krijgt van Morningstar analisten een Bronze rating.

Beheer
Beheerders Scott McGlashan en Ruth Nash-hebben een schat aan ervaring met het beleggen in Japanse aandelen en vormen samen een goed duo. McGlashan is sinds 1982 betrokken bij de Japanse markt. Voordat hij bij JOHCM in dienst trad in april 2004, was hij mede-oprichter en voorzitter van Jade Absolute en beheerde hij Close Finsbury Japanese Equity voor vier jaar vanaf januari 2000. Voorafgaand aan daaraan was McGlashan hoofd van Far East Investments en een directeur bij Perpetual. Hij beheerde ook het Invesco Perpetual Japan Fund voor meer dan 11 jaar vanaf mei 1988. Samenwerkend met McGlashan is Nash, die meer dan 25 jaar ervaring industrie ervaring heeft in Japanse aandelen. Ze begon haar carrière bij Coopers & Lybrand in Edinburgh in 1985. In 1987 sloot ze zich aan als analist bij de Japan desk van Scottish Equitable Life Assurance's, voordat hij in 1988 verhuisde naar Londen en beheerder werd bij Royal Insurance. In 1996 sloot ze zich aan bij het Japanse team bij Prudential Portfolio Managers en in mei 1999 werd ze aangeworven om beheerder te worden van het Japanse deel van het British Steel Pension Fund. In 2005 trad ze in dienst bij JOHCM. De beheerders hebben geen interne analisten ondersteuning op het gebied van aandelenonderzoek, maar in de loop der jaren hebben ze een netwerk opgebouwd van kleine lokale Japanse brokers die helpen met kwalitatief onderzoek naar bedrijven en meetings voor hun rekening nemen.


Fondshuis
JO Hambro Capital Management is-in handen van de Australische vermogensbeheerder BT Investment Management (BTIM) sinds 2011, maar blijt opereren als een stand-alone-groep en behoudt volledige autonomie in het beheer van de fondsen. Een belangrijke clausule in de overeenkomst zag er op toe dat beheerders een lock-in contract voor vier jaar ondertekende om te voorkomen dat ze het bedrijf zouden verlaten van het bedrijf om beleggers zo te laten profiteren van de continuïteit onder de beheerders. Deze kleine groep van in Londen gevestigde beheerders is verantwoordelijk voor een degelijk aanbod aan fondsen bestaande uit Britse, Amerikaanse, Europese en Japanse aandelenfondsen. Het productassortiment van het bedrijf vult de sterke punten van BTIM in Australische aandelen, vastrentende waarden en de wereldwijde macro-fondsen goed aan. JO Hambro's klantenbestand is gelijk verdeeld over het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa, en kan verder gespreid worden door BTI's sterke aanwezigheid in Australië. Terwijl we normaal gesproken ons moeten bezighouden met het potentieel gevaar van hoge nieuwe instroom, staat JO Hambro er om bekend fondsen te sluiten voordat de maximale capaciteit wordt bereikt. We verwachten dat dit beleid wordt voortgezet gezien het feit dat de operationele onafhankelijkheid van de groep intact blijft.


Proces
Het proces combineert top-down overwegingen met bottom-up aandelenselectie. De managers richten zich normaal gesproken op hoogwaardige Japanse aandelen die handelen tegen aantrekkelijke waarderingen; in een neutrale markt zoeken ze naar kortingen van 20% tot wat zij denken dat een onderneming waard is en kopen vaak bedrijven met netto kasgeld. Ze zoeken naar dergelijke bedrijven in vooral de Topix Mid 400 en Topix Small indeces (hoewel de Topix TR Index asl benchmark wordt vermeld), gecorrigeerd voor liquiditeit en een minimale marktkapitalisatie van GBP 100 miljoen. Hun uitgangspunt is een analyse over 10 jaar van de winst- en verliesrekening en de balans, om de winstgevendheid en de balans efficiency te beoordelen. Zij bekijken een aantal factoren bij het zoeken naar ondergewaardeerde aandelen - koers / boekwaarde, koers / cashflow en koers / winst, evenals katalysatoren waarvan zij verwachten dat het de onderwaardering binnen een periode van 12 maanden zal opheffen. Ze benutten de brokers voor hun kwalitatieve beoordelingen van bedrijven en ze bezoeken bedrijven voor rekening van de beheerders; terwijl de beheerders zelf ongeveer 120 bedrijven per jaar bezoeken. Het fonds kan beleggen zonder restricties, hetgeen de beheerders toestaat om aanzienlijke aandelen en sector bets te nemen ten opzichte van de benchmark. Het fonds zal altijd blootstelling hebben aan ten minste 15 van de 33 verschillende Topix sectoren, maar in afwezigheid van minimale of relatieve blootstellingsvereisten is dit geen significante risicocontrole.
Dit fonds kan beleggen zonder restricties en de beheerders maken relatief goed gebruik maken van deze flexibiliteit. Ze hebben de neiging om de meeste van hun ideeën in de Topix Mid 400 Index te vinden en dit plaatst het fonds in de Morningstar categorie Aandelen Japan Small/Mid-Cap. Echter, door het gebruikmaken van hun flexibiliteit, kunnen zij afwijken van de marktkapitalisatie spectrum. Een voorbeeld hiervan was tijdens de periode 2007 - 2008, toen zij geloofden dat de waardering van large-caps aantrekkelijker waren geworden. Hoewel in 2008 large-caps in japan mid- en small-caps underperformden was het fonds nog steeds in staat om andere small- en mid-cap fondsen te verslaan, hetgeen de sterke aandelenselectie vaardigheden van de beheerders weergeeft. Momenteel is er een voorkeur voor small caps, met 41% van het fondsvermogen in aandelen uit de Topix Small in vergelijking met 9% voor de benchmark. De beheerders kiezen vaak voor thema’s in het fonds en op dit moment hebben ze aanzienlijke blootstelling aan vastgoed, in het bijzonder industrie door middel van industrials waar een aantal bedrijven vastgoedportefeuilles hebben die betekenisvolle bijdrage leveren aan de omzet. De beheerders zijn positief over de economische vooruitzichten en zien aanzienlijke waarde in veel namen die zijn gekoppeld aan een herstel. Het fonds heeft daarom heel weinig blootstelling aan defensieve waarden en toont een lichte waarde bias. Het risicoprofiel van het fonds is versterkt door de geconcentreerd aanpak, met zo'n 40-60 posities. De volatiliteit is hoger dan de het categoriegemiddelde over drie en vijf jaar.

Performance
Scott McGlashan en Ruth Nash-hebben met dit fonds goede rendementen behaald sinds oprichting, met prestaties die voorlopen op de TOPIX benchmark en ook het gemiddelde van de Morningstar categorie Aandelen Japan Small/Mid-Cap. Het fonds heeft volatiele rendementen geleverd over kortere periodes door zijn flexibele en contraire stijl en geconcentreerde aard. Na goede performance in de zwakke markten van 2007 en 2008, heeft het fonds het ook goed gedaan in 2009 toen de verlaagde weging van grotere onderneming zich uitbetaalde in de markt rally. In 2010 leed het fonds onder de grote overweging van exporteurs in neerwaartse maanden, zoals mei en augustus, maar het rendement was over het gehele jaar weer beter dan dat van de concurrentie. De positie visie van de beheerders had een negatieve impact op het rendement in 2011, maar het fonds deed het beter toen de markt in 2012 sterk steeg. 2013 toonde weer resultaten die beneden die van de concurrentie lagen, maar wel was er outperformance versus de benchmark, hetgeen sterke rendementen in de mid- en small-cap spectrum weergeeft waarin dit fonds was overwogen. In 2014 heeft het fonds moeite om bij te blijven met de concurrentie, vanwege het feit dat het onderwogen is in de meer defensieve sectoren die de markt omhoog leidde en overwogen vastgoed, brokers en industrials, welke achterbleven bij een markt dynamiek die pijn bleef doen tot in 2015.

Kosten
De lopende kosten liggen beneden de mediaan van de Morningstar categorie Aandelen Japan Small/Mid-Cap. Er is ook een prestatievergoeding, maar deze wordt toegepast met een high-water mark.

Lees ook het fondsrapport van JOHCM Japan Fund

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Gemengd met een positieve Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten