FN Top 5: fondshuizen met grootste instroom

'Big is beautiful' staat voor de bestaande trend waarbij de grootste fondshuizen de meeste instroom zien. Grote winnaar dit jaar tot zover is dan ook BlackRock.

Harm Luttikhedde, 05 oktober, 2015 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse asset manager, tevens het moederbedrijf van ETF-aanbieder iShares, is met circa 4,5 biljoen (4.500 miljard) dollar de grootste aanbieder van beleggingsfondsen en indexproducten ter wereld.

Opvallend is de grote instroom voor iShares in augustus, een maand waarin Europese beleggers per saldo geld uit de markt hebben getrokken. Europese beleggers verkochten in augustus voor meer dan 20 miljard euro aan actief beheerde aandelenfondsen, wat een absoluut record is sinds augustus 2011 toen zorgen over een mogelijke 'Grexit' voor massale verkopen zorgden.

'Maar waar normaliter obligatiefondsen deze uitstroom opvangen, was dat dit keer niet het geval', licht hoofd research Morningstar Benelux San Lie toe. 'Mede als gevolg van de angst voor mogelijke renteverhogingen verkochten beleggers in augustus voor ruim 17 miljard euro aan actief beheerde obligatiefondsen. Dit geld werd grotendeels geparkeerd in geldmarktfondsen, maar ook allocatiefondsen en zogenaamde multi-strategie fondsen met een focus op absolute return kenden instroom.'

Daarnaast stapten Europese beleggers nog altijd in ETF’s. Per saldo was er voor 8,86 miljard euro instroom voor indextrackers, blijkt uit cijfers van de fondsenvergelijker. Daarmee liggen ETF's dit jaar nog steeds op schema voor een nieuw instroomrecord.

Blockbusters
Van de onderstaande fondshuizen zijn dit 'blockbusters' die year-to-date veel vermogen hebben aangetrokken: Het BlackRock Fixed Income Global Opportunities fonds met 3,39 miljard euro, het UBS European Opportunities Unconstrained fonds met 2,46 miljard euro, het Eurizon EasyFund Treasury fonds met 2,35 miljard euro, Deutsche Institutional Money plus met 2,26 miljard euro en de iShares EURO STOXX 50 met 2,17 miljard euro instroom.

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings