Fondsnieuws Top 5 grondstoffenfondsen: Ruwe tijden

Grondstoffenprijzen staan de laatste jaren onder druk. Chinese groeicijfers versomberen de outlook. Aandelenfondsen in de sector met een positieve performance moeten met een kaarsje worden gezocht.

Harm Luttikhedde, 20 oktober, 2015 | 14:30
Facebook Twitter LinkedIn

Grondstoffenfondsen kunnen beleggen in een breed scala aan grondstoffen gerelateerde sectoren, zoals energie, granen, vee, basismaterialen en edelmetalen. Mijnbouwbedrijven vormen traditioneel het grootste bestanddeel van de portefeuilles in de brede fondscategorie. Maar ook petrochemische en agrarische producten hebben vaak een voorname plek.

Notoir cyclisch
De lange tijd die verstrijkt tussen investeringsbeslissing en het online komen van nieuwe capaciteit, maakt de grondstoffensector notoir cyclisch. Jaren leken de bomen tot in de hemel te groeien. Nu waarschuwen analisten bijvoorbeeld al dat de opening van de nieuwe Australische ijzermijn Roy Hill de prijs van erts verder zal doen dalen. Het Zwitserse Glencore, dat al besloot enkele kopermijnen te sluiten, ging op de beurs in Londen hard onderuit nadat analisten hadden gewezen op de verslechterende balansverhoudingen.

Fondsanalist Jeff rey Schumacher van Moringstar maakte op verzoek van Fondsnieuws een ranking van best presterende actieve grondstoffenfondsen op basis van rendementen over de laatste drie jaar.

Papier en bosbouw
Pictet Timber staat bovenaan, maar Schumacher wijst erop dat dit een ander soort fonds is dan de overige fondsen in het overzicht. Zo belegt het voor bijna de helft in papier- en bosbouwbedrijven. 'Olie en mijnbouw komen niet voor in de portefeuille, wat het positieve rendement op 1 en 3 jaar basis ook verklaart.'

Vontobel Future Resources is erop gericht te profi teren van grondstoff enschaarste. 'Het fonds belegt ook in onconventionele energiebronnen, zoals bedrijven actief in de sector zonne-energie', vertelt de Morningstar-analist. 'Maar ook de agrisector en bedrijven als Syngenta (gewasveredeling) en Bunge (kunstmest, granen en sojabonen) zitten in de portefeuille.'

De onderstaande tabel geeft de top-5 fondsen weer in de Morningstar categorie Aandelen Sector Grondstoffen, gesorteerd op 3 jaars-rendement per 30 september 2015.

Bron: Morningstar

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Wereldwijde aandelen

Meeste instroom

Meeste uitstroom

High Yield wereldwijd

Japanse Large-Caps

Lang track record

Energiefondsen

Blockbusters aandelen

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten