Mijn Pensioen - Andreas en Petra

PENSIOEN3DAAGSE -Bent u bezorgd over uw pensioen, of heeft u de zaken juist prima op een rijtje? Tijdens de Pensioen3Daagse geeft de rubriek Mijn Pensioen een kijkje in de (pensioen)financiën en plannen van verschillende Nederlanders.

Greetje Remmerde 03 november, 2015 | 12:17
Facebook Twitter LinkedIn

Naam: Andreas (46) en Petra (53)

Beroep: allebei voltijds werkzaam in het onderwijs

Burgerlijke staat: gehuwd, één dochter van 9 jaar

Gezamenlijk inkomen: allebei boven modaal

 

Houden jullie je actief bezig met pensioen?
Pensioen houdt ons wel bezig. Wij houden heel erg van fietsvakanties, wandelvakanties en heerlijk lezen op een waddeneiland en we willen later ook over voldoende geld kunnen beschikken om leuke activiteiten te kunnen ondernemen.

Op dit moment hebben we meer inkomen dan we maandelijks nodig hebben, daardoor kunnen we nu alvast sparen voor later. Dat doen we door heel erg in te zetten op de aflossing van onze hypotheek. Als Petra 60 wordt (over 7 jaar) zullen we zo onze (aanzienlijke) maandelijkse hypotheeklasten hebben gehalveerd. Op het moment dat Andreas 60 wordt is de hypotheek volledig afgelost. Daardoor vervalt dan ongeveer 60% van onze vaste lasten en kunnen we dus toe met een lager inkomen zonder daarvoor leuke activiteiten te laten schieten.

Een andere reden waarom we nu alvast sparen voor die periode is dat Petra al onder in de zestig zal zijn en wellicht al wat minder zal werken als de dure periode in het opgroeien van onze dochter aanbreekt (vermoedelijk over 8 of 9 jaar).

Als alles volgens plan verloopt (en dat weet je natuurlijk nooit), dan kunnen we op ons zestigste allebei aanzienlijk korter gaan werken. We vinden ons werk nog hartstikke leuk dus misschien willen we dat tegen die tijd wel helemaal niet, maar het is toch fijn als het kan; misschien ook omdat een taak als mantelzorger dan best op ons pad zou kunnen komen.

Hoe is je jullie pensioen geregeld?
Wij hebben allebei een pensioen via het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. We bouwen ook al vele jaren pensioen op. In het pensioenoverzicht dat we jaarlijks ontvangen staat een prognose van de hoogte van ons pensioen en dat is vrij helder. Als we onze hypotheek volgens onze planning aflossen kunnen we een heel aangenaam leven hebben, zelfs als onze pensioenen aanzienlijk lager uitvallen dan de prognose.

Beschik je nog over iets extra’s waar je van kunt profiteren mocht de hoogte van je pensioen tegenvallen?
Wij hebben een woning met overwaarde en als het zo doorgaat zal die overwaarde de komende jaren toenemen. We voelen ons comfortabel bij het versneld aflossen van onze hypotheek omdat we ook geen risicovolle financiële producten hebben. Eigenlijk doen we het omgekeerde van wat banken en verzekeraars je adviseren: die proberen je financiële producten te verkopen terwijl wij juist van het duurste product dat we hebben, onze hypotheek, af willen.

Ben je van plan om in de nabije toekomst nog wat extra’s te doen?
Wat we geregeld hebben is zo wel genoeg, denken wij.

 

Advies
Andreas en Petra zijn erg bewust met hun financiële toekomst bezig. Ze houden rekening met studiekosten van hun dochter, mogelijkheid om mantelzorg te kunnen bieden en vervroegd te kunnen stoppen met werken. Tegelijkertijd zijn ze wel zo realistisch om te beseffen dat plannen altijd anders kunnen lopen. Het aflossen van hun hypotheek is een slimme manier om hun lasten te verlagen. Ze voelen zich niet comfortabel bij risicovolle producten anders zouden ze nog kunnen overwegen om een beetje te gaan beleggen om zo een mogelijk hoger rendement op hun spaargeld te kunnen behalen. Maar nodig is dat niet, Andreas en Petra halen hun doelen zo ook. 

 

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten