Fonds van de Week: Fidelity India Focus Fund

Hoe snel sentiment kan keren bewijst India. Van één van de fragile five naar witte raaf onder de BRIC landen in twee jaar tijd. Beleggers die verwachten dat de huidige positieve stemming voorlopig aanhoudt, maken met het Fidelity India Focus Fund een sterke keuze voor een belegging in Indiase aandelen. Het fonds krijgt van Morningstar analisten een Silver rating.

Ronald van Genderen 07 januari, 2016 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity India Focus Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

De afgelopen twee jaar vormde India de witte raaf onder de “BRIC” landen. Waar Brazilië, China en Rusland met economische en (geo)politieke strubbelingen te maken kregen, bleken verkiezingen in India het startsein voor groeiend optimisme onder economen en beleggers.

Het hernieuwde vertrouwen is opvallend. Weliswaar nam Goldman Sachs econoom Jim O’Neill het land in 2001 op in het door hem bedachte acroniem BRIC, een groep van vier landen die als groeiparels van de wereld werden gekenmerkt. Ongeveer 12 jaar later, in 2013, rekent Morgan Stanley het land echter tot de “Fragile Five”, oftewel de vijf opkomende landen die een relatief zwakke munt hebben tegenover de US Dollar. Daarnaast kampte het land zo met haar eigen ontwikkelingsproblemen. Eén daarvan was een infrastructuur, zoals de energievoorziening, die niet op het gewenste niveau was en ontoereikend leek om een hoge economische groei te kunnen waarborgen.

Het kan verkeren. De verkiezingen in mei 2014 speelden daarin een cruciale rol. Deze leidden tot een politieke aardverschuiving. De linksgeoriënteerde Congres Partij die het land de voorgaande tien jaar bestuurde, met scheidend premier Manmohan Singh, maakte plaats voor de neoliberale Bharatiya Janata Partij van Narendra Modi. De nieuwe premier Modi stelde zich als doel de beruchte bureaucratie en armoede te bestrijden. Modi kreeg ook de zware taak om de noodzakelijke politieke en economische hervormingen door te voeren.

Daarin lijkt hij vooralsnog redelijk in te slagen of in ieder geval op de goede weg te zijn naar de mening van beleggers. In aanloop van de verkiezingen liepen de koersen van Indiase aandelen al op, maar die stijging zette daarna versterkt door. Met een rendement van 41,06% in euro’s was India (MSCI India index)in 2014 één van de best presterende landen onder opkomende landen. Dit jaar staat de teller per eind november op 4,99%. Dat is min of meer een pas op de plaats, maar vergeleken met een rendement van -0,30% voor de MSCI EM index is het helemaal geen slecht jaar.

Beleggers die verwachten dat de huidige positieve stemming voorlopig aanhoudt, maken met het Fidelity India Focus Fund een sterke keuze voor een belegging in Indiase aandelen. Het fonds krijgt van Morningstar analisten een Silver rating.

Beheer
Op 1 september 2013 werd Tim Orchard, Head of Equities Asia, in naam benoemd tot beheerder voor dit fonds. Zoals bij veel andere Indiase aandelenfondsen die buiten India worden aangeboden, werd een ervaren lokale marktadviseur aangetrokken om Orchard van niet-bindend advies te voorzien. Terwijl Orchard de portefeuillebeheerders in de regio aanstuurt vanuit het kantoor in Singapore, is dit het enige fonds waar hij in naam beheerder van is. Als expert voor Indiase aandelen heeft Kothari een sterke staat van dienst. Hij presteerde beter dan de markt en zijn concurrenten toen Fidelity nog binnenlandse aandelenfondsen in India aanbood, een activiteit die in 2012 werd gesloten. Kothari heeft 20 jaar beleggingservaring en leidde de Indiase activiteiten van Fidelity, waarbij hij drie aandelenfondsen beheerde. Toen de Indiase vestiging werd gesloten, hield de maatschappij het beleggingstalent en het analistenteam binnenboord. Fidelity heeft zes specifieke analisten in Mumbai en nog twee in Hongkong en Singapore die tot het beleggingsproces bijdragen. Het analistenteam heeft gemiddeld 7 jaar ervaring in de branche, en werkt gemiddeld 4 jaar in de huidige functie. Hoewel het beleggingsteam goed bezet is, menen wij dat meer stabiliteit goed zou zijn. Sinds 2011 verlieten zeven analisten het team voor India, vooral als gevolg van het rotatieprogramma voor analisten van de maatschappij.

Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden. Naast een Londens kantoor heeft Fidelity Worldwide meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek. Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen aanrekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
De brede beleggingsbenadering is consistent met die van de in India gevestigde fondsen die Kothari eerder voor Fidelity beheerde. De benchmark is de MSCI India Capped 8%. We vinden dit een verstandige keuze, omdat het Kothari de ruimte geeft om uiting te geven aan positieve visies op de grotere onderdelen van de benchmark zonder daarbij inbreuk te plegen op de beperkingen die gelden voor icbe's. De nadruk ligt op fundamenteel bottom up-onderzoek en groeiende kwaliteitsbedrijven genieten de voorkeur. Wanneer het fonds in 2013 overging van Teera Chanpongsang op Kothari, werden enkele wijzigingen aan het proces aangebracht. Hoewel het onderliggende onderzoeksproces constant is gebleven, werd het aantal posities in de portefeuille teruggeschroefd van ongeveer 70-100 naar 50-70. De meeste van de afgesloten posities waren kleinere, minder liquide posities die los van de benchmark waren genomen. Desondanks steeg het actief ingezette deel van het fondsvermogen naar zo'n 50%. Hoewel Kothari de voorkeur geeft aan hoogwaardige bedrijven met een redelijke tradingliquiditeit, heeft hij het fonds de voorbije maanden meer posities in small- en mid-caps laten nemen. Het verloop binnen het fonds bleef laag omdat zowel de vroegere als de huidige beheerders zich bij hun beleggingen op de langere termijn hebben gericht.

Kothari hield per eind januari 2015 een sterke overweging aan in financiële aandelen (16%) en duurzame consumentengoederen (6,4%), wat betekende dat het fonds ten opzichte van de benchmark MSCI India Capped 8% een onderweging had in alle andere sectoren. Een van de belangrijkste factoren voor de grote overweging in financiële waarden was de stap die MSCI zette om de weging van HDFC Bank in zijn index te verminderen, aangezien het aandeel de maximale proportie in buitenlandse handen had bereikt. Kothari heeft gezegd dat het fonds zijn positie in het aandeel bij 8,2% zal houden tenzij hij aantrekkelijkere kansen ziet. Per eind januari 2015 waren HDFC Bank samen met ICICI Bank en Axix Bank de drie grootste overwegingen binnen de portefeuille. Kothari vindt deze bankaandelen aantrekkelijker en van betere kwaliteit dan andere bankaandelen in zowel de privé- als de overheidssector. Schoenenretailer Bata India is de op drie na grootste overweging van het fonds en Kothari ziet voor het bedrijf potentieel om zijn prijzen te verhogen nadat het heeft geïnvesteerd in de herinrichting van zijn winkels en zijn merknaam heeft versterkt.

Performance
Het fonds heeft in vergelijking met zijn benchmark MSCI India Capped 8% uitzonderlijk goed gepresteerd en gedurende de 18 maanden onder leiding van Orchard en Kothari heeft het algemeen genomen gelijke tred gehouden met zijn categoriegenoten. Van september 2013 tot eind februari 2015 deed het fonds 11,5 procentpunt beter dan de benchmark maar het zat wel 0,32 procentpunt achter op het categoriegemiddelde. Het is een korte periode, maar het ziet er goed uit en het bevestigt nog eens het trackrecord dat Kothari heeft opgebouwd met in India gevestigde fondsen. Kothari runde drie fondsen, waaronder twee large-capstrategieën die werden vergeleken met de BSE 200 index voor de Fidelity-activiteit in India in 2012 werd stopgezet, en de performance van beide fondsen was voorbeeldig. Bij het Fidelity Equity Fund, dat een langere track record had, presteerde Kothari gemiddeld op jaarbasis 6 procentpunt beter dan de benchmark van juli 2006 t/m februari 2012. Met het Fidelity India Growth Fund, dat hij tussen december 2007 en februari 2012 beheerde, bleef Kothari de benchmark met 6,6 procentpunt voor en het gemiddelde van de categorie met 5,8 procentpunt. Ook met het Fidelity Tax Advantage Fund dat hij van juli 2006 t/m februari 2012 onder zijn hoede had, presteerde Kothari op voor risico gecorrigeerde basis in de periode beter dan alle concurrenten in de categorie.

Kosten
Fidelity India Focus Y Acc USD heeft lopende kosten van 1,31%. Daardoor sluit het in grote lijnen aan bij Indiase aandelenfondsen voor particuliere beleggers in zijn Morningstar-categorie. De mediaan voor distributievergoedingvrije aandelenklassen binnen de Morningstar categorie Aandelen India ligt op 1,37%.

Lees ook het fondsrapport van Fidelity India Focus Fund

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen India met een Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting).

2015 12 29 Fidelity India Focus Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten