De Morningstar Awards finalisten zijn daar

Vandaag presenteren wij u de finalisten voor de Morningstar Awards. Een moment waar vooral fondsbeheerders en fondshuizen naar uitkijken. 

San Lie 11 februari, 2016 | 5:00
Facebook Twitter LinkedIn

Voor een deel zijn het bekende fondsen die u eerder in de ranglijstjes hebt zien voorbijkomen, voor een deel nieuwe fondsen die tot de bovenste drie zijn doorgedrongen.

Vorige week gaven we al aan dat er dit jaar minder Awards worden uitgereikt dan voorgaande jaren. We hebben ons dit jaar geconcentreerd op die categorieën die het meest relevant zijn voor beleggers en die hen het best helpen bij hun beleggingsbeslissingen.

Hattrick?
Zo behoorde Invesco Pan European Structured Equity ook vorig jaar tot de finalisten in de categorie Aandelen Europa. Dit – kwantatief-beheerde - fonds won in 2014 en 2015 de Award en behoorde in 2011 en 2012 tot de finalisten. De vraag is of ze hem dit jaar weer winnen en daarmee een hattrick zullen scoren?

Ook BlackRock Euro Bond Fund staat – net als vorig jaar - weer op het podium. Ook dat is wederom een knappe prestatie. Dit Gold rated obligatiefonds wordt sinds 2005 beheerd door de zeer ervaren Michael Krautzberger. In 2014 ontving Krautzberger nog de Morningstar European Fund Manager of the Year Award.

Al eerder op het podium
Binnen de categorie Aandelen Nederland strijden Kempen Orange, Robeco Hollands Bezit en de Think AEX ETF om de eerste plaats. Alle drie stonden eerder op het podium.

Kempen Orange (Silver) was in het recente verleden al finalist in 2010, 2011, 2013, 2014 en 2015, waarbij het fonds in 2011 de Award won. Ook Robeco Hollands Bezit (Bronze) is geen onbekende bij de Morningstar Awards. In 2012 werd de Award gewonnen, terwijl het fonds in 2014 tot de finalisten behoorde.

De in december 2009 geïntroduceerde ETF op de AEX index van Think beschikte vorig jaar voor het eerst over minimaal vijf jaar historie, een minimum voorwaarde om in aanmerking te komen voor een Award, en behoorde direct tot de finalisten. Dat jaar eindigde een andere ETF, de Amundi ETF MSCI Netherlands UCITS ETF, echter bovenaan de lijst.

Nieuwe finalisten in Wereldwijd
Binnen de categorie Aandelen Wereldwijd toch een aantal nieuwe finalisten. Eén fonds van BNY Mellon, en twee van Investec.

Het BNY Mellon Global Opportunities Fund wordt sinds maart 2009 beheerd door Robert Hay. Hij beheert een met circa 50 posities vrij geconcentreerde wereldwijde aandelenportefeuille waarin de sectoren cyclische consumentengoederen en technologie sterk zijn vertegenwoordigd. Het fonds kende een opvallend sterk 2015. Het afgelopen jaar behoorden de rendementen tot het vierde percentiel van de categorie.

De twee Investec fondsen, te weten Investec GSF Global Franchise Fund en Investec GSF Global Quality Equity Income Fund, worden beheerd door Clyde Rossouw. Beide fondsen worden gekenmerkt door een zeer sterke overweging in de sector defensieve consumenten goederen, terwijl andere sectoren zoals basismaterialen, energie en nutsbedrijven volledig afwezig zijn. Hoewel de focus van de beheerders wel op de consumentengoederen ligt, hebben zij wel voldoende vrijheid om ook buiten deze sectoren te beleggen. Desondanks was de specifieke sector voorkeur het afgelopen jaar bepaald geen onvoordelige keuze. Net als in 2011 behaalden de fondsen rendementen in het afgelopen jaar die tot de top van hun categorie behoorden.

Inkoppertje bij Mixfondsen
Tot slot, kan NN de hoofdprijs niet meer ontgaan in de categorie Beste Mixfonds: alle drie de finalisten worden beheerd door het Multi-Asset Strategies Team dat sinds 2010 onder leiding staat van Ewout Van Schaick.

Die laatste zien we in ieder geval dus terug op de feestelijke avond op 14 april 2016, wanneer we de Award-winnaars in het zonnetje zullen zetten!

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

Bekijk hier de hele lijst met finalisten. Wilt u de uitreiking van de Morningstar Awards op 14 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam bijwonen? Kijk dan hier voor meer informatie:

 

Lees meer over de criteria die Moningstar hanteert voor de Awards:

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten