Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016 bij Morningstar?

Traditioneel blikken we aan het einde van het jaar terug op de belangrijkste gebeurtenissen in de beleggingsindustrie van het afgelopen jaar. Voor Morningstar was het wederom een druk jaar. We zetten de belangrijkste evenementen voor u op een rij.

Robert van den Oever 22 december, 2016 | 15:33
Facebook Twitter LinkedIn

De laatste week van het jaar is traditioneel het moment om terug te blikken op wat er allemaal gebeurd is in beleggingsland. Sommige gebeurtenissen trokken de aandacht in de hele beleggingsindustrie, zoals de herschikking in de top van Robeco. Voor Morningstar waren er belangrijke mijlpalen, met de lancering van de nieuwe Sustainability Rating voorop. In dit overzicht kijken we naar de highlights van Morningstar in het afgelopen jaar.

Duurzaam beleggen
Bij Morningstar stond 2016 in het teken van duurzaam beleggen. Want we lanceerden een hele belangrijke nieuwe tool: de Morningstar Sustainability Rating. Die geeft beleggers inzicht in de duurzaamheid van beleggingsfondsen en ETF's en helpt hen bij het opbouwen van een portefeuille waarin duurzaamheid een rol heeft.

In maart introduceerde Steven Smit, wereldwijd projectleider duurzaamheid bij Morningstar, de nieuwe rating tijdens de Morningstar Institutional Conference in Amsterdam. De aandacht voor duurzaam beleggen neemt sterk toe, zowel bij particuliere als bij professionele beleggers. De Morningstar Sustainability Rating kan daar bij helpen. In deze video vertelt Steven Smit meer over de achtergronden:

 


Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating en over hoe die u kan helpen bij het nemen van uw beleggingsbeslissingen:

Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:

Ecologiefondsen doorgelicht op duurzaamheid

Alle nieuwe duurzame fondsen op een rij

Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?

Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat

Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken

Waarom Morningstar de Sustainability Rating introduceert

Zo werkt het: een nadere blik op de methodologie

De Morningstar Awards
Een jaarlijks terugkerende traditie bij Morningstar zijn de Morningstar Awards. Dit jaar reikten we de Awards uit tijdens een feestelijke avond in de Beurs van Berlage. Key-note speaker Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, probeerde de aanwezigen – die uiteindelijk onder haar toezicht vallen - te prikkelen met enkele stellingen en ze riep de fondsindustrie ook op om zich uit te spreken over de lage rente: wat zijn de consequenties daarvan en hoe kan de branche daar goed mee omgaan richting zijn eindklanten, de particuliere beleggers.

113  FN Morningstar Award  14 04 2016 kleiner

Maar uiteindelijk was iedereen in de zaal - uiteraard - vooral benieuwd naar welke fondsbeheerders er met een Morningstar Award naar huis mochten gaan:

 

250  FN Morningstar Award  14 04 2016 kleiner

Winnaar slaat de gong
Traditiegetrouw mocht de winnaar van de Morningstar Award voor het beste fondshuis de volgende dag de gong luiden bij de opening van de beurs op Euronext. Fidelity International won maar liefst alledrie de fondshuis-Awards: Obligaties, Aandelen én Multi-Asset. Voor Fidelity International nam head of sales Paul van Olst de honneurs waar en opende de handel met een ferme slag op de gong:

Gongslag Euronext na Awards 2016 20160415 morningstar awards full kleiner

 

Fund Manager of the Year Awards
Behalve de Morningstar Awards keek de fondsindustrie dit jaar ook weer reikhalzend uit naar die andere felbegeerde prijzen, de Morningstar Fund Manager of the Year Awards. Hier vindt u de winnaars in de drie categorieën:

 

Afscheid van San Lie
We namen dit jaar afscheid van San Lie, ons Head of Research Benelux, wegens zijn verhuizing naar het buitenland. Ruim vijf jaar was San het gezicht van Morningstar in de Benelux, een rol die hij met plezier én met verve vervulde. We blikten met San terug op zijn jaren bij Morningstar:

 

248  FN Morningstar Award  14 04 2016 Copy


Kennispartner
Morningstar is kennispartner voor de belegger en die rol versterken we via ‘thought leadership events’ die beleggers inzicht geven in een breed scala aan belangrijke beleggingsonderwerpen. Het Morningstar Debat van medio november behandelde de tegenstelling tussen actief en passief beleggen.

Onder de titel ‘Actief versus Passief: de strijd der titanen’ gingen vier prominenten uit de sector in debat, nadat Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher de opkomst van passief had toegelicht, en ook duidelijk had gemaakt met voorbeelden dat passief het heus niet altijd beter doet dan actief:

 

IMG 0543 uitsnede kleiner

 

Toonaangevende studies
Behalve de evenementen is de kern van Morningstar het analyseren en beoordelen van beleggingsfondsen en aandelen. Naast de analyse van indivduele fondsen en bedrijven keek Morningstar ook dit jaar weer breder naar de beleggingsmarkt en naar beleggingsstrategieën. Daar kwam weer een reeks baanbrekende studies uit naar voren. We zetten de belangrijkste van het afgelopen jaar voor u op een rij:

 

Ook in 2017 zullen de analisten van Morningstar met hun kennis en expertise de belegger weer helpen bij het nemen van zijn beleggingsbeslissingen. Het gehele team van Morningstar Benelux wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2017!

Lees ook het jaaroverzicht over 2016 met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in beleggingsland:

- Jaaroverzicht: Dit gebeurde er in 2016 in de fondsindustrie

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten