Koersdruk in healthcare-sector biedt koopkansen

De sector gezondheidszorg staat onder druk door zorgen over het prijsniveau van geneesmiddelen als gevolg van de ontwikkelingen in het Amerikaanse zorgsysteem. Dat heeft de koersen doen dalen en dat betekent koopkansen voor beleggers.

Robert van den Oever 21 september, 2016 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelenmarkt als geheel is de laatste weken en maanden nogal opgelopen, zodat de markt ongeveer 3% overgewaardeerd is. Het wereldwijde universum van aandelen die Morningstar volgt noteert nu gemiddeld in een verhouding van 1,03 ten opzichte van de gemiddelde Fair Value. Dat is bijna op het niveau van het twaalfmaands hoogste punt: 1,04.

Twee sectoren deden niet mee aan de rally op de aandelenmarkt: gezondheidszorg en cyclische consumentengoederen. Eerder behandelden we al vier koopjes in de consumentensector.

Koudwatervrees
De healthcare-industrie heeft last van de ontwikkelingen in het Amerikaanse zorgstelsel die beleggers koudwatervrees bezorgen. De voorgestelde hervormingen van stelsel zouden generieke medicijnen aanzienlijk goedkoper maken en die prijscontrole is in het nadeel van de fabrikanten. Dat zou met name de fabrikanten treffen die zich niet onderscheiden, stelt Morningstar-analist Damien Conover. Hij wijst daarbij op bedrijven geen Economic Moat hebben in combinatie met negatieve trend vooruitzichten, zoals Endo International en Mallinckrodt.

Sterke positie
Maar er zijn ook bedrijven die wel concurrentievoordelen hebben en een sterke positie met goede vooruitzichten. Om die te ontdekken, volgt Conover een aantal criteria. Ten eerste moeten de aandelen een Morningstar Rating met 4 of 5 sterren hebben, hetgeen aangeeft dat ze ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de Fair Value die Morningstar berekent.

Tevens moeten ze een Fair Value Uncertainty hebben van ‘medium’ of lager, want dat geeft aan dat we de toekomstige kasstromen met voldoende vertrouwen kunnen voorspellen. Ten slotte moeten de aandelen een Economic Moat van ‘wide’ of ‘narrow’ hebben, want dat indiceert de mate van concurrentievoordeel die ze voor de komende 10 jaar hebben.
Als we die criteria loslaten op de healthcare sector, dan komen er onder meer de volgende 4 aandelen uit rollen:

Vier voorbeelden

Roche pha overview 740 px


Roche

Koers/Fair Value: 0,75
Fair Value Uncertainty: Low
Economic Moat Rating: Wide
Moat Trend: Stable
Morningstar Rating: *****

Roche heeft volgens Morningstar-analist Karen Anderson een sterke productportefeuille en toonaangevende diagnostiek waarmee het zijn concurrenten duidelijk vóór is. In het bijzonder een reeks kankermedicijnen die meekwam met de overname van Genentech verwerven een steeds groter marktaandeel en ze worden in steeds meer landen toegelaten. Daarnaast is een veelbelovende pijplijn aan nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling.

Express Scripts Lab Interior

Express Scripts

Koers/Fair Value: 0,73
Fair Value Uncertainty: Low
Economic Moat Rating: Wide
Moat Trend: Stable
Morningstar Rating: ****

Het contract met een van de grootste klanten loopt binnenkort af en dat veroorzaakte wat deining rond het aandeel Express Scripts. Maar los daarvan zijn de vooruitzichten voor 2016 en 2017 goed, zo bleek uit de verwacfhtingen die het bedrijf onlangs zelf afgaf. Express Scripts is de grootste in zijn soort en dat geeft het bedrijf prijszettende macht en schaalvoordeel, en vandaar de ‘wide’ Economic Moat die Morningstar het bedrijf toekent.

Resmed airsense 10 autosetresmed

ResMed

Koers/Fair Value: 0,87
Fair Value Uncertainty: Low
Economic Moat Rating: Wide
Moat Trend: Stable
Morningstar Rating: ****

ResMed is een van de toonaangevende spelers in de markt voor middelen tegen apneu, een aandoening in neus en luchtwegen die de ademhaling tijdens de slaap hindert. Het bedrijf heeft een sterke positie in een markt die groeit en die nog lang niet uitontwikkeld is. Steeds meer patiënten vinden hun weg naar ResMeds medicijnen, omdat dankzij marketing en voorlichting steeds meer bekend is over apneu. Er is dus nog veel autonome groei te halen in de toekomst. Het bedrijf investeert intussen flink in onderzoek naar nieuwe middelen.

Mc Kesson Conroe (24)

McKesson

Koers/Fair Value: 0,83
Fair Value Uncertainty: Low
Economic Moat Rating: Wide
Moat Trend: Stable
Morningstar Rating: ****

McKesson is de groothandel die medicijnen levert aan grote partijen zoals portorderaar CVS Health en winkelketen Wal-Mart. Recente koersdruk kwam doordat beleggers vreesden dat klanten weg zouden lopen omdat apotheekketen Walgreens branchegenoot Rite Aid overname. Ook verloor McKesson enkele contracten, zoals Target en Omnicare.

Morningstar denkt dat het bedrijf die tegenslagen te boven zal komen. Dat kan ten eerste door de volumegroei bij de bestaande contracten met de retailers Albertsons en Wal-Mart. Ten tweede heeft McKesson efficiencyverbeteringen doorgevoerd die zowel de inkoop- als de distributiekosten omlaag brengen. Het bedrijf krijgt van Morningstar een ‘wide’ Economic Moat omdat het zijn significante marktaandeel en schaal kan omzetten in belangrijke voordelen ten opzichte van zijn concurrenten.

Lees meer:

- Koopjes! Vier consumer cyclicals in de aanbieding

De aantrekkelijkste dividendaandelen

De aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor augustus

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten