Morningstar Marktbarometer september: small caps verslaan large caps

September was een rustige maand als het gaat om rendementen in het Europese aandelenuniversum. Alle segmenten van de Europese Morningstar Style Box hebben positieve rendementen laten zien, maar in het algemeen hebben small cap aandelen beter gepresteerd dan large cap aandelen.

Fernando Luque 03 oktober, 2016 | 11:19
Facebook Twitter LinkedIn

Het segment Large Cap Gemengd was afgelopen maand het slechtst presterende met een rendement van 0%. Die nul is het saldo van een goed presterende grondstoffensector aan de ene kant en verliezen in diverse andere sectoren aan de andere kant.

Glencore was de grootste winnaar in de grondstoffensector met 19,8% rendement, gevolgd door BHP Billiton met 16,5% en Rio Tinto met 10%. De sector als geheel deed het ook niet slecht met 4,1% rendement (alle rendementen in euro's).

Maar het segment Large Cap Gemengd had te lijden onder de verliezen van een aantal grote namen in diverse sectoren. Siemens verloor 2,6%, Intesa Sanpaolo ging 7% in de min, evenals Bayer. Nestle noteerde 1,8% in het rood. Dat percentage lijkt laag, maar Nestle is het grootste bedrijf in zijn sector gemeten naar marktkapitalisatie, dus dat minnetje weegt behoorlijk door in het segmentgemiddelde.

European Market Barometer Styles Sep 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Sectoren
De technologiesector sloot september af met een positief rendement van 2,7% dankzij SAP met een plus van 2,7%, Amadeus IT Group met 7,9% en ASML met 2,4% positief rendement.

Aan de negatieve zijde vallen twee sectoren op die het rendement van september omlaag trokken: de financiële sector en gezondheidszorg. In de financiële sector lieten twee grote Britse banken de grootste verliezen zien: Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland met respectievelijk 9,7% en 12,8%. Deutsche Bank verloor 12% na nieuws over een miljardenboete in de Verenigde Staten, hetgeen speculatie over een reddingsplan op gang bracht. De marktkapitalisatie van Deutsche Bank is echter kleiner dan die van zijn Britse tegenstrevers.

Voor de gezondheidszorg-sector noemden we al Bayer met 7% verlies, maar Novo Nordisk deed het hier nog slechter met 12% in de min.

European Market Barometer Sectors Sep 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Een blik op waarderingen
Wat waardering betreft is er eigenlijk niet echt veel veranderd vergeleken met onze voorgaande maandelijkse terugblikken. Waarde-aandelen zijn over het algemeen goedkoper dan Groei-aandelen, zeker in het Large Cap segment. Desondanks is het merkwaardig om te zien dat in het Mid Cap segment precies het omgekeerde het geval is: daar is Groei goedkoper dan Waarde.

European Market Barometer Styles Valuation Sep 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Kijken we naar sectorwaarderingen, dan zien we dat twee sectoren verregaand overgewaardeerd zijn in vergelijking met de koers/Fair Value verhouding die Morningstar berekent: energie en grondstoffen. De goedkoopste sector is duidelijk de financiële met een koers/Fair Value verhouding van 0,76. Een maand geleden was dat nog 0,82.

European Market Barometer Sectors Valuation Sep 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer augustus: Waarde streeft opnieuw Groei voorbij

Marktbarometer juli: breed gedragen herstel na Brexit-schok

Marktbarometer juni: Brexit speelt Europese aandelen parten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten