Top 5 mixfondsen: Risico loont in neutraal profiel

Wereldwijd beleggende mixfondsen met een neutraal profiel behoren dit jaar tot de meest populaire beleggingscategorieën. Een relatief meer risicozoekend 'balanced' mixfonds van het Amerikaanse Invesco presteerde het best.

External Writer 28 november, 2016 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

Dit blijkt uit een inventarisatie door Morningstar op verzoek van Fondsnieuws. Volgens data van Morningstar behoorde het segment mixfondsen neutraal wereldwijd in het lopende jaar 2016 tot de top 3 van populairste beleggingscategorieën. De instroom bedroeg maar liefst 14,4 miljard euro. Hiermee komt het totaal van het beheerd vermogen van deze categorie uit op 137 miljard euro.

Favoriet onder beleggers
'Het is dan ook geen verrassing dat de lijst met meest favoriete fondsen dit jaar wordt aangevoerd door een allocatiefonds, Nordea Stable Return Fund', zegt Morningstar-analist Niels Faassen. 'Dit fonds heeft een ongekende groei doorgemaakt, geholpen door hun sterke prestaties.'

Zo verwelkomde het dit jaar tot en met eind oktober ruim 9,6 miljard euro aan nieuw vermogen. Het totale fondsvermogen onder beheer heeft inmiddels 19,6 miljard euro bereikt. De ongekende populariteit van het fonds noopte Nordea eerder dit jaar tot een 'soft close', waardoor het fonds niet meer toegankelijk is voor nieuwe beleggers.

Morningstar kende het fonds eerder dit jaar een 'bronze' rating toe. Faassen: 'Het fonds kent een gedisciplineerde benadering voor asset allocatie, uitgevoerd door een ervaren en stabiel team, dit ondersteunt onze positieve beoordeling van dit fonds. Met deze goed doordachte en risicobewuste aanpak hebben de beheerders sterke relatieve rendementen behaald in verschillende marktomstandigheden.'

Hij wijst erop dat het fonds in het bovenste kwartiel van de categorie zit over perioden van drie, vijf en 10 jaar. Daarbij heeft het beter gepresteerd dan gemiddeld op een risico-gewogen basis. 'Gezien de focus op risicobeheersing, volatiliteit en maximale drawdown zijn niet verrassend beide ruim onder de categorie-norm.'

Risico en rendement
Gesorteerd op alleen rendement, moet Nordea dan ook andere aanbieders voor laten gaan. Aanvoerder van de top 5 is Invesco Balanced-Risk Allocation. Dit fonds werd eerder dit jaar door Morningstar voorzien van een 'neutral' rating.

'Het fonds kent een risico-pariteitsbenadering, waarbij het uitgaat van een risicogewogen evenredige allocatie naar aandelen, obligaties en grondstoffen met een beperkte tactische overlay waarbij men streeft naar een volatiliteit van 8 procent', weet Faassen.

Het beheerteam staat onder leiding van Scott Wolle, Invesco's CIO Global Asset Allocation. Hij wordt ondersteund door een team van 11 beheerders met gemiddeld meer dan 20 jaar aan ervaring.

'Wij zijn dan ook positief over de ervaring van het team, evenals de stabiliteit. Daar tegenover staat dat het team nog maar een beperkt publiek track record heeft', aldus de fondsanalist. 'Sinds oprichting in 2009 heeft het fonds beter gepresteerd dan het categoriegemiddelde, maar de outperformance ten opzichte van peers is vrij inconsistent en is behaald tegen een bovengemiddeld risico.'

Gecorrigeerd voor risico, blijft het fonds achter bij zijn eigen benchmark, die bestaat uit 60 procent MSCI World-aandelenindex en 40 procent JPM GBI Global European-obligatieindex (allebei euro-hedged).

Top 5 mixfondsen neutraal wereldwijd

FN Top 5 week 48 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties sinds het begin van dit jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten