Overname Pioneer door Amundi neemt onzekerheid deels weg

Amundi neemt Pioneer Investments over van Unicredit. Dat neemt de onzekerheid rond Pioneers toekomst deels weg, maar niet helemaal. Morningstar geeft zijn visie op de overname.

Robert van den Oever 16 december, 2016 | 12:12
Facebook Twitter LinkedIn

Pioneer Investments komt in handen van Amundi. Huidige Pioneer-eigenaar Unicredit en Amundi hebben op 12 december een overname-overeenkomst getekend. De deal kent een totale transactiewaarde van 4 miljard euro en wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 afgerond. Samen hebben de twee bedrijven in de nieuwe combinatie meer dan 1,2 biljoen (dat is 1.200 miljard) euro aan vermogen onder beheer.

In de deal is overeengekomen dat Unicredit de fondsen van de nieuwe entiteit de komende 10 jaar zal blijven verkopen in Italië, Duitsland en Oostenrijk.

Voordat de overname aangekondigd werd, had Morningstar voor Pioneer een Parent rating van Neutral en voor Amundi een Parent rating van Negative.

Langdurige onzekerheid
De toekomst van Pioneer was lange tijd onzeker na de strategische herziening van Unicredit in 2011 en de mislukte fusie met Santander eerder dit jaar. Die onzekerheid woog door in Morningstars oordeel over het fondshuis, verklaart Mara Dobrescu, associate director fixed income strategies bij Morningstar.

Bovendien is het productenaanbod van Pioneer van wisselende kwaliteit. Sommige strategieën presteren bovengemiddeld, in het bijzonder Europees Equity en US fixed Income fondsen. Ook in Europees Fixed Income is het fondshuis vanouds sterk, maar de recente schorsing en ontslag van Tanguy Le Saout en Ali Chabaane, respectevelijk Head of European Fixed Income en Head of Portfolio Construction, heeft ertoe geleid dat wij de Morningstar Analyst Ratings van de fondsen in die strategie Under Review hebben gezet.

Cruciale onderwerpen
Door de overname is de toekomst van Pioneer minder onzeker geworden, stelt Dobrescu. Toch blijven er nog een aantal cruciale zaken onzeker, in ieder geval gedurende de integratiefase van beide bedrijven. Die onzekerheden behelsen beide bedrijven en betreffen de vestigingsplek en samenstelling van de teams, de mogelijke rationalisatie van het fondsenaanbod, de kostenstrategie en de structuur van de incentives voor beleggingsprofessionals.

We hebben al enige duidelijkheid van Amundi over een aantal onderwerpen, stipt Dobrescu aan: ‘Het fondshuis heeft al aangegeven welke gebieden binnen Pioneers’ aanbod en expertise behouden blijven of zelfs zullen groeien, zoals multi-asset, Amerikaanse aandelen, Amerikaanse obligaties en Europese aandelen. Dat geeft rust voor de teams op die strategieën, althans voor de middellange termijn.’

‘Op andere gebieden is er sprake van overlap, zoals Europese obligaties waar rationalisatie van het personeelsbestand van beide bedrijven zou kunnen plaatsvinden. We zullen het verloop in de beleggingsteams de komende tijd nauwgezet volgen.’

Beloningsstructuur vooralsnog intact
Momenteel, en tot aan het afronden van de overname, behoudt Pioneer zijn vakkundig opgezette beloningsstructuur. Beleggingsprofessionals komen in aanmerking voor een aantal programma’s: een Long Term Incentive Plan (LTIP), een op aandelen gebaseerd Incentive Plan dat het mogelijk maakt om na 3 tot 5 jaar te oogsten, evenals een Uitgesteld Belonings Plan dat belegt in een of meerdere fondsen van Pioneer en dat na 10 jaar oogst. Zolang deze van kracht blijven, draagt dat bij aan de stabiliteit van het team.

Alles bij elkaar zijn we er niet van overtuigd dat de overname substantiële voordelen biedt voor beleggers, maar evenmin is er voor beleggers reden tot paniek. Morningstar blijft de ontwikkelingen volgen, zowel op Parent niveau als op het niveau van de individuele fondsen, besluit Dobrescu, ‘en we zullen ons standpunt herzien als daar de komende tijd aanleiding toe is.’

Bekijk hier een video waarin Morningstar's Mara Dobrescu haar visie geeft op de overname van Pioneer door Amundi:

 

 

 

Lees meer:

- Active share: wat is het en waarom is het belangrijk?

- Maak kennis met Morningstar op LinkedIn

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten