Voorkeur voor Vodafone in Europese telecomsector

Binnen de Europese telecomsector heeft Vodafone de meeste overtuiging bij Morningstar. Het bedrijf kent weliswaar lokale problemen, maar ook potentieel in de waardering. Vodafone laat daarmee BT en Sky achter zich.

Robert van den Oever 24 januari, 2017 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese telecommarkt is in beweging. De grote spelers werken toe naar een businessmodel waarbij ze zowel vaste als mobiele diensten aanbieden. De consument kan dan beide van één aanbieder betrekken. In het Verenigd Koninkrijk is die beweging versneld doordat BT, een grote speler in vaste-lijndiensten, zijn branchgenoot EE heeft overgenomen, zegt Allan Nichols, Morningstar's analist voor de Europese telecomsector. EE is de grootste aanbieder van mobiele diensten in het Verenigd Koninkrijk en daarmee heeft BT ook een stevige plek op die markt verworven.

Dat zette concurrenten Sky en Vodafone ook aan toe actie, schetst analist Nichols. Beide zijn nu ook actief geworden op de markt voor mobiele diensten met nieuwe, eigen producten.

Problemen bij Vodafone
Vodafone is de laatste tijd nogal negatief in het nieuws geweest wegens kwaliteitsproblemen met zijn netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Echter, tekent Nichols aan, beleggers vergeten dat de helft van de Britse business van Vodafone bestaat uit zakelijke diensten die draaien op het netwerk dat meekwam met de overname van Cable & Wireless Global enkele jaren geleden. Bovendien is het VK weliswaar Vodafone's thuismarkt, maar het is slechts goed voor 13% van de groepsomzet. En in markten buiten het VK, die dus samen een veel groter deel van de omzet uitmaken, gaat het met Vodafone veel beter.

Daarom geeft Nichols binnen de Europese telecomsector de voorkeur aan Vodafone, boven BT en Sky. De aandelenkoers van het aandeel Sky is volgens de analist momenteel fair gewaardeerd en kent dus weinig opwaarts potentieel.

Boekhoudkwestie bij BT
BT heeft zo zijn eigen problemen, met een onderzoek naar gerommel met de cijfers in Italië. Omzet en kosten zijn gedurende een aantal jaren verkeerd voorgesteld: omzet te hoog en kosten te laag. Die bekendmaking heeft het aandeel fiks in de min gezet.

Analist Nichols vindt dat de markt overreageert. De kwestie is lang niet zo veelomvattend als een eerdere boekhoudkwestie uit 2009 waarbij de global services divisie kosten verkeerd voorstelde op basis van grote projecten die achteraf een veel hogere kostenfactor bleken te hebben.

Door de koersval van 20% op dinsdag is BT nu ondergewaardeerd, maar Vodafone biedt meer potentieel, vindt Nichols: het aandeel Vodafone kent een korting van 14% ten opzichte van zijn Fair Value en heeft het hoogste dividendrendement in zijn sector. 

Wilt u meer weten? Bekijk dan onderstaande video waarin Morningstar-analist Allan Nichols de drie Europese telecomaandelen bespreekt:

Lees meer over aandelen:

- Deze aandelen droegen meeste bij aan rendement van Ultimate Stock Pickers

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten