ASML jaarcijfers versterken vertrouwen in succes EUV-technologie

ASML boekt steeds meer orders voor zijn EUV-chipmachines. Dat versterkt het vertrouwen in deze belangrijke nieuwe technologie. Maar de markt verwacht te veel, en daarom is het aandeel overgewaardeerd.

Robert van den Oever 25 januari, 2017 | 12:48
Facebook Twitter LinkedIn

De jaarcijfers van ASML over 2016 versterken het vertrouwen bij beleggers in de kansen van de belangrijke EUV-technologie. Want ASML's klanten, de grote chipfabrikanten zoals Intel, TSMC en Samsung, kopen in toenemende mate EUV-machines bij ASML, zo laat het orderboek zien.

In het vierde kwartaal boekte ASML 6 nieuwe orders voor EUV-machines, het hoogste aantal in een kwartaal tot nu toe. Daarmee komt het orderboek op 18 machines die samen een waarde van 2 miljard euro vertegenwoordigen.

Dat is een belangrijke mijlpaal voor het Veldhovense lithografiebedrijf, zegt Morningstar-analist Abhinav Davuluri in een reactie op de jaarcijfers. De orderinname voor EUV-machines komt nu echt op snelheid en deze nieuwe technologie krijgt daardoor zijn plek in de hoog-volume chipproductie, aldus de analist. Hij verwacht ook voor 2017 weer een gezond niveau aan nieuwe EUV-orders.

Break-even
De machines zijn per stuk goed voor tientallen miljoenen euro's en die omzet wordt over een lange termijn uitgesmeerd in de boeken opgenomen door ASML. Tegelijk neemt het bedrijf wel alle kosten op het moment van uitlevering. Dat leidt aanvankelijk tot negatieve marges, zeker nu EUV nog aan het begin staat. ASML zelf heeft de verwachting uitgesproken dat de EUV-omzet in de loop van 2017 het break-even punt zal bereiken.

Noodzakelijke volgende stap
EUV, ofwel Extreme Ultra Violet, is een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om nog meer chips uit een plak silicium te snijden. Door de extreem nauwkeurige lichtbron kan ASML een nog fijnmaziger patroon op het silicium (ofwel wafer) etsen, zodat er nog meer chips op passen.

EUV was een noodzakelijke volgende stap omdat de tot dusver gebruikte immersie-technologie aan de grenzen van zijn mogelijkheden raakt: kleiner kan haast niet. Wel blijft immersie van toepassing voor productie van goedkopere en grotere maten chips. Hoewel groter een relatief begrip is als het gaat om nanometers.

De afgelopen paar jaar heeft ASML wat strubbelingen ondervonden bij de ontwikkeling van de EUV-technologie, waardoor het verwachte tijdspad voor de uitrol naar de markt wat vertraging opliep. Zorgen daarover zorgden met enige regelmaat voor koersdruk. De EUV-ontwikkelingsdoelen voor 2016 zijn in elk geval gehaald, beaamt analist Davuluri. ASML haalt 1.500 wafers per dag en 80% beschikbaarheid bij de machines die momenteel al bij klanten draaien.

Overgewaardeerd
Ondanks het succesvolle vierde kwartaal van 2016 blijft analist Davuluri van mening dat de markt te veel verwacht van EUV. Het huidige koersniveau impliceert een te hoog aantal en te hoge snelheid van instroom van nieuwe EUV-orders. Die te optimistische kijk van beleggers maakt het aandeel ASML momenteel overgewaardeerd, stelt de Morningstar-analist. Hij hanteert een Fair Value van 82 euro en een Narrow Moat rating.

Meer kerncijfers, de aandelenkoers en achtergrondinformatie vindt u op onze overzichtspagina van ASML.

Bulls & Bears
Morningstar definieert voor bedrijven de sterke en zwakke punten onder de noemen Bulls & Bears. Voor ASML zijn dat:

Bulls:

  • ASML is de onbetwiste marktleider in lithografie, een integraal onderdeel van de productie van chips, met een marktaandeel van meer dan 80%.
  • De voorsprong in technologie en ontwikkeling die ASML heeft op zijn concurrenten maakt het lastig voor concurrenten om deze markt te betreden en een sterke positie te verwerven.
  • ASML heeft naast de hoge mate van technologie-ontwikkeling ook veel aandacht besteed aan operationele efficiency, zodat de winstgevendheid doorheen de hele economische cyclus verbeterd wordt.

 

Bears:

  • ASML is afhankelijk van een handvol zeer grote klanten en verkoopt slechts 100-200 machines per jaar.
  • Voor een aantal essentiële machine-onderdelen is ASML afhankelijk van een beperkt aantal gespecialiseerde leveranciers. Die hebben daardoor prijsmacht ten opzichte van ASML en het vergroot het risico van haperingen in de toeleveringsketen.
  • De halfgeleiderindustrie is zeer conjunctuurgevoelig en ASML gaat mee op die schommelingen.

 

Lees meer over ASML:

- Beleggers in ASML moeten verwachtingen temperen

- ASML maakt vaart met uitrol EUV-technologie

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten