Arnold Gast verlaat Delta Lloyd Asset Management

Na het vertrek van diverse prominente beheerders bij Delta Lloyd Asset Management kunnen we de naam van Arnold Gast aan dit lijstje toevoegen. Gast is hoofd van Delta Lloyd’s Investment Office en voormalig hoofd bedrijfsobligaties. Het hoge personele verloop binnen Delta Lloyd vormde voor Morningstar in 2016 al een belangrijke aanleiding om diens fondshuisrating af te waarderen naar Negative.

Niels Faassen 13 februari, 2017 | 16:15
Facebook Twitter LinkedIn

Arnold Gast vierkantArnold Gast (foto) is ruim twaalf jaar werkzaam bij Delta Lloyd en was als voormalig hoofd van het bedrijfsobligatieteam samen met voormalig hoofd van het renteteam Sandor Steverink de drijvende kracht achter Delta Lloyd’s ooit zo succesvolle obligatieteam. Begin 2016 werd Arnold Gast nog gepromoveerd tot hoofd van Delta Lloyd’s Investment Office.

Volgens Delta Lloyd heeft Gast de behoefte om zich weer meer op de inhoud van het beleggingsvak te concentreren, zo schrijft het fondshuis in het persbericht over zijn vertrek. Opvallend genoeg was dit exact dezelfde reden die Delta Lloyd opvoerde voor het verrassende vertrek van Sandor Steverink vorig jaar mei. Tot juni 2017 blijft Gast werkzaam voor de vermogensbeheerder. Onbekend is wat hij daarna zal gaan doen.

Personeelsverloop
Het vertrek van Arnold Gast is het zoveelste in een inmiddels behoorlijk lange reeks van prominente fondsbeheerders die het fondshuis verlaten. Eerder concludeerde Morningstar al dat de Amsterdamse vermogensbeheerder door personeel verloop flink aan kwaliteit heeft ingeboet.

Het begon met CEO/CIO Alex Otto die in 2014 vertrok, gevolgd door hoofd Aandelen Jack Jonk in 2015. Hierna vertrokken nog eens drie beheerders die betrokken waren bij de Deelnemingen-strategieën. Maar ook de obligatieteams bleken niet immuun voor instabiliteit. Zo baarde het vertrek van Sandor Steverink, hoofd van het renteteam, begin 2016 nog het nodige opzien. Hij werd opgevolgd door Hicham Zemmouri.

Creditteam
Steverink’s vertrek viel samen met de aanstelling van Arnold Gast, tot dan hoofd bedrijfsobligaties, als hoofd van Delta Lloyd’s Investment Office. Wee Mien Cheung werd destijds als opvolger van Gast gepresenteerd. Daarnaast maakten twee beheerders in het creditteam de overstap naar het private debt fund van Delta Lloyd.

In de zomer van 2016 werd al weer het vertrek van Cheung aangekondigd. Gast en beheerder Leroy Tujeehut namen tijdelijk de taken van Cheung over.

Het aanhoudende hoge personele verloop binnen Delta Lloyd vormde voor Morningstar in 2016 aanleiding om de fondshuisrating af te waarderen naar Negative. De obligatiefondsen van Delta Lloyd werden verlaagd van Bronze naar Neutral.

Overname Delta Loyd door NN
Eind december 2016 werd bekend gemaakt dat NN Group zijn branchegenoot Delta Lloyd overneemt voor 2,5 miljard euro. Morningstar is van mening dat het integratieproces onzekerheid met zich meebrengt voor Delta Lloyd. Beide bedrijven spreken bij de overnamedeal van volledige integratie van hun beider vermogensbeheeractiviteiten. Dat kan gevolgen hebben voor Delta Lloyd, aangezien zij de overgenomen partij zijn en hun fondsenaanbod van mindere kwaliteit is dan dat van NN.

Lees meer over Delta Lloyd:

- Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management

- Morningstar verliest vertrouwen in Delta Lloyd's Deelnemingen strategieën

- Morningstar verlaagt fondshuis rating Delta Lloyd Asset Management naar Negative

Morningstar verlaagt rating voor obligatiefondsen Delta Lloyd Asset Management

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten